Blog >> gt >> ablakemelő

>> SzervizChrisVaughn // Alfa GT 2.0 JTS Distinctive // 2013-10-22

Hetek óta szívatott a bal oldali ablakemelőm. Folyamatosan átprogramozta magát, felhúzáskor mire felért az üveg, gondolt egyet és vissza lehúzódott, majd mire sikerült teljesen felhúzni (és úgy is maradt) lefelé nem ment többet. Először azt hittem az elektronika zavarodott meg, így lehúztam az aksiról a sarukat és utána működött. Ezzel letudtam és tovább nem is foglalkoztam vele. Majd 1 hét után megint előjött, de a saru lehúzás már nem segített és múlthét pénteken végleg megadta magát. Találtam helyben egy nagyon jó autóvillamossági szakembert aki hétfőre adott is időpontot. Elvittem hozzá és 3-4óra alatt megjavította. Elmondása szerint erőlködött az ablakemelő, ennek hatására megolvadt valami a panelben, plusz bowden probléma is volt. Forrasztott, tisztított, átolajozta az egészet, és valami rettentő gyorsan megy le-fel az üveg. A jobboldalinak nincs baja, de gondolkozóba estem, hogy kitisztíttatom és átolajaztatom azt is. Nem mellesleg nagyon jó áron dolgozik!

Szerk.: Ennek örömére még a TV-m is lecseréltem, 10év szolgálat után már illett. :)

>> SzervizFairlane // Alfa GT 1.9 JTDm 16v Distinctive // 2012-05-24

Kicseréltem a jobbos ablakemelőt.
Meggyógyult az ablak :)

Egyébként meglepően könnyű volt kivenni-betenni az üveget és az emelőszerkezetet.

>> SzervizFairlane // Alfa GT 1.9 JTDm 16v Distinctive // 2012-05-21

No, megtört a jég.... A vétel után négy nappal szerelni kellett az autót :D

Tehát lent maradt a jobbos ablakom. Teljesen lent. Este nyolckor.
Ajtó nyitás-csukáskor sem moccant.
Egy darabig próbáltam az üvegbe kapaszkodva rásegíteni, a gombot nyomogatni 10 másodpercig, ki-bezárni. De nem mozdult.

Vételkor az előző tulaj mondta, hogy néha ez vacakol és ajtónyitáskor nem rántja le az üveget egy centit. Ilyenkor nyitott ajtónál lefele kell mozdítani az üveget, utána felmegy.
Kivéve most, mert leglent maradt, és nem tudtam rajta moccintani semerre :)
Egyébként is egy picivel lassabban és mélyebb hangon, erőlködve operál(t) a jobbos ablakemelőmotor.

Tehát levettem az ajtókárpitot. A csavarhúzónyomokból, hiányzó csavarokból, és a hiányzó zajszigetelésből úgy látszik jártak itt már előttem.
Levett kárpitnál sem tudtam sokkal többet tenni, széthúztam-összedugtam a csatlakozókat, mozgattam a kábeleket, próbáltam alulról emelni az üveget, de semmi.

Lett egy olyan ötletem, hogy adok direktbe 12V-ot a motornak. A csatlakozóján két vastagabb és négy vékonyabb kábel található. A két vastagabbhoz a delejt érintve nem történt semmi, polarítást váltva szintén semmi. Tovább ezzel nem játszottam.
Az ablakgomb lenyomásakor kattan egy relé az ajtóban levő vezérlődobozban, felhúzáskor nem.

Ki akartam deríteni, hogy az ablakemelőmotor, vagy a vezérlője szórakozik-e... így szétszedtem az egyébként jól működő balos ajtót is.
A kárpit levételekor le kellett húznom az ablakemelő-tükörállító kapcsolók alatt levő dobozt. Ezt visszadugva jött a meglepetés, ugyanis gombnyomásra az eddig lent lakó balos ablak morgolódva felkúszott a helyére. Viszont utána ismét nem akart lefele indulni.

No ezután levettem a balos ajtó ablakvezérlő elektronikáját és rádugtam a jobb oldalira.
Nem javult meg.
Jobban megnézve a balos dobozon SW13 felirat van, míg a jobboson SW15. Írkálnak neten bizonyos bugos ablakemelő verziókról...

Egy darabig még próbálkoztam a jobb ablakkal, de nem akar magára találni. Ha el is indul lefele, felfele nem megy amíg nem kap egy kis noszogatást, ajtó ki-becsukást.

Naszóval összegezve a jelenlegi szitut:
- balos ablak jól megy.
- jobbos ablak ajtónyitáskor leenged egy centit, csukáskor nem emel vissza.
- jobbos ablak gombbal működtetése esetleges, ha megy is morgolódik, erőlködik a motor.
- ha nyitás után megnyomom a jobbos üveget lefele és becsukom az ajtót akkor viszont visszamászik a helyére.

Help!