Blog >> termosztát

>> SzervizAbarai // Alfa 156 2.5 V6 24V // 2014-11-03

Majdnem 7 liter Selénia 20k borult bele a V6-ba, új szűrővel és termosztáttal egyetemben. Döbbenetes dolgokra képes azóta az autó. Például be tud melegedni, és nem hűl vissza menet közben.
További jó hír, hogy a gátlóim gyáriak, csak a rövid rugókat kell normálisakra cserélni. Már csak be kéne szerezni őket.
Szamosi szerviz, naná.

Kilométeróra állása: 124 130

>> SzervizPityukoma // Alfa 159 1.9 JTDm 16V SW // 2014-11-01

Ma kicseréltem a termosztátot. Tervezett karbantartás volt, nem meglepetésszerűen örvendeztetett meg a vas vele :-) Már tavaly télen megfigyeltem hogy a vízhőfok mérő időnként vissza ment a 90fok alá egy kicsivel -ez volt az első jele a hibás termosztátnak. Most hogy bejött a hideg idő, aktuális lett a csere. Már nem volt elég a 8-10km az üzem meleg állapot eléréséhez, ill. a vízhőfok sem ment fel 90fokra. Ha mégis felment akkor rövid idő múlva visszament 80-85-re és ott ingázott fel-le.
A termosztát cseréjéhez ki kellett szerelnem az akkut és a tartóját, a motor elektronikát, a pillangó szlp előtti műanyag szívócsövet, a fék vákum csövet (csak a pumpáról) és a motor alsó burkolatát (haspáncélját). Mindezek kiszerelése után könnyedén hozzá lehetett férni a termosztáthoz, amit 2db M8-as csavar rögzít a motorra. 4db vízcső csatlakozik rá csak roncsolással oldható bilinccsel rögzítve. Ezeket a fagyállóval együtt már jó előre beszereztem. Méretük: 1db 40mm-es, 2db 20mm-es, 1db 13mm-es. Gyári termosztátot vettem bele aminek a gyártmánya Wahler. A gyárilag szerelt pedig Behr gyártmány volt. Lefestettem az akku tálca belső felét ha már úgyis ki kellett szerelnem, mert a belső felén volt pár apró rozsda pötty. Drobertó szavaival élve: "hogy sokáig éljen" :-) A következő tervezett karban tartás a kormány szervó olaj csere lesz amit rövidesen megejtek.

>> Szervizmesa // Alfa GT 1.9 JTDm 16v // 2014-11-03

Megérkezett az Első szeretet csomag. Tartalma TRW első felső lengőkarok, BOSCH lambdaszonda, Febi toronyszilent, Calorstat by Vernet termosztát 88 +-2 °C, Kamoka stabilizátor összekötők, SZMETAL lila fagyálló (2x élettartam), JászPlasztik ionizált víz.
Termosztát 90 fokon, lambda szonda nem dob már hibát. Érzetre jobban gyorsul az autó, de még várni kell, lehet ez csak szimpla érzet

Felső lengők nem lettek beépítve, mert tökéletes állapotban vannak a tavaly bekerült TRW-k. Kopogás maradt, alsó lengőkarok és stabilizátor rúd, gátlók cseréje várományos. :P

Munkadíj +10k
Km óra állás: 116 ezer

1. alkatrészek, 2. Thermostat 70° előtte, 3. 90° utána

>> Szervizgabor978 // Alfa 156 1.6 TS // 2014-07-10

Termosztátot cseréltem mert a víz nem ment 70 fok fölé,először Facet márkát raktam bele de avval sem lett jobb,végül visszavittem becseréltetni egy vernet-re ,valamivel feljebb ment aztán az is beállt 70 re,következő csere a vízhőfokjeladó lesz..

>> SzervizPoló // Alfa 156 2.0 TwinSpark Distinctive // 2014-05-12

Ismét eljött egy nagyobb szerviz ideje. Amik cserélve lettek:
- vezérlés (gyári került bele), kivétel a hosszbordás szíj és annak feszítője, mivel azok tavaly cserélve lettek.
- vízpumpa (gyári)
- termosztát (Wahler)
- vízhűtő (Nissens)
- fékbetét előre (Textar)
- hűtőfolyadék (3 liter Praflu Up)
- olaj (5 liter Selénia Racing)
- olajszűrő (gyári)
- légszűrő (gyári)
- pollenszűrő
- 1 pár ablaktörlő (gyári)
- 1 db csavartakaró műanyag patent szerű izé a jobb1 előtti műanyag fedélbe
- 28 db gyári patent a 4 ajtókárpithoz, mindkét oldali (ezeket majd magam kicserélgetem)

A munkálatokat ismét a Csörgő Autószerviz végezte.

Km: 141472

>> Szervizjancsi // Alfa 146 1.4 TS // 2014-04-30

"Azért is én csinálom meg!" Ki is lettem röhögve, dehát sikerült :)
Az előző postomban írtam az új termosztátba beleszakított műanyag csőről. Elvittem szervizbe, onnan egy esztergályoshoz küldtek. Jó negyed órás munkával kifúrta a beletört műanyagot, majd megtisztította a menetet. Utána irány Unix, új cső szerzés. Persze nem volt, rendelni se tudtak, dehát ki ült mellettem... Személyesen Tomsics Gábor (környékbeliek biztosan ismerik, csak ajánlani tudom). Mondta, hogy menjek ki hozzá és ő ad nekem bele illő csövet. Persze a gyári cső kisebb átmérőjű, így közbetét kellett hozzá. Feltúrta nekem az egész műhelyt és talált közbetétet és elosztót is hozzá. Bekente menetragasztóval, beletekerte és mégcsak nem is kért érte semmit (hálám neki, meg pacsi, meg villantás meg ilyenek). Ezután irány haza, ház előtt megálltam és komplikációktól mentesen kicseréltem. Folyadékot leengedtem teljesen, újat kapott, elvileg -35 °C-ig folyik. Mindent szépen összeraktam, légtelenítettem. Víz sehol nem csöpög/folyik.
Most sokkal gyorsabban melegszik, de valami most se oké ... :(
Mutató szerint a 90 °C-t se éri el, de ott már bekapcsol a ventillátor. Menet közben 80 °C körül mozog, inkább alatta. Vagy a vízhőfok jeladó fos, vagy a ventillátort kapcsolgató hőgomba. Cserés mindkettő, az a biztos és akkor penge lesz minden. De a termosztát csere nem volt fölösleges, a víz sokkal gyorsabban melegszik, és menet közben sem hűl vissza 70 °C-ra. Majd egy hideg reggelen kiderül. Jeladók cseréje pedig hamarosan.

A 2.000 forintos költségem az esztergályos volt.

>> Szervizjancsi // Alfa 146 1.4 TS // 2014-04-29

Mivel már idegesített, hogy menet közben a vízhőfok nem ment 70 °C fölé, csak ha álló helyben járattam a motort, beújítottam egy Vernet termosztátot (17 e körül, a maradék a lötty volt). A fent lévőről le is kaptunk minden csövet, és vízhőfok jeladó csatlakozót. Folyadékot persze leengedtük mindet. Hogy ne menjen minden könnyen, jött is a komplikáció. A termosztát egyik csavarján elforgott az ottlévő 4 szerszám közül mindegyik. Akkor irány Obi, másik fej a krovára, aztán le is jött a csavar. Persze új csavart is vettem, illetve tízet mert 1 darabot nem kaptam. Termosztát le is jött, az újat csak ekkor vettem ki a csomagolásból.
Ekkor jött a hoppá. Alul egy cső jön ki, a régiből pedig egy "T" alakú elosztó két irányba. Akkor régi termosztátból "T" kitekerés, majd csere. 10 perc alatt le is lazítottuk azt a műanyag dolgot, kitekertük, de az újból nem jött ki a cső. Addig feszegettük, míg eltörtük. Ekkor satuba fogtuk a bent maradt műanyag részt és úgy próbáltuk kihajtani. Tőből letörtük... Eleinte jót röhögtem, ekkor már sírni tudtam volna. Próbáltuk a menetben bent maradt műanyagot laposfejű csavarhúzóval és kalapáccsal kitördelni, megolvasztani és kifolyatni/úgy kitördelni, de semmi. Kezdett ránk sötétedni. Kezdtem rájönni, hogy azzal a tudattal kell elaludnom, hogy az alfám üzemképtelen :(
Kocsi kint maradt havernál, holnap behozza nekem összerakva a régi termosztáttal, vízzel feltöltve, légtelenítve, aztán az új termosztátból valahogy ki kell operálnom a beletört műanyagot, ötletem sincs hogy hogyan, és akkor azt a "T" alakú elosztót be tudom tekerni és ki tudom már cserélni. Valakinek ötlet a műtétre? Segítsetek!!! :(

Már nem volt szívem tovább húzni a vezérlésmódosító cseréjét, így újra szervizbe látogattunk. Mint kiderült az autó előző gazdájának egyszerűbb volt megberhelni a vezérlés módosítót, mint kicserélni (ezt hívják rejtett hibának? :D), így rosszabb állapotban volt, mint a hangja mutatta.
Szóval kapott egy új vezérlésmódosítót, vezérműtengelyt (már eléggé elkopott szegény), szabályzó szelepeket. Vacakolt a termosztát, így az is cserére érett.
Ezt megfejeltük egy első-felső lengőkarral, ami zörgött már ki tudja mióta és kész is vagyunk!

Már csak az önindító felújítása/cseréje van hátra és gyakorlatilag a motortérben kész lesz minden, ami beavatkozásra vár jelenleg!

Cserélve lettek (188e km):
-termosztát
-hátsó felső lengőkar szilentjei (MOOG)
-csomagtér gázrugói (Magneti Marelli)
-hátsó rugók (Ricambi Originali 0060687619)
-hátsó kerékdőlés beállítása (0°02`)
-klímatisztítás u.i.: Ez a termék nem alkalmas a klíma fertőtlenítésére!!! Tuti módszer az ózonos fertőtlenítés, ez a gáz megöl minden szerveset az autóban a gombáktól kezdve, az atkákon át, a bogarakig bezárólag. Ja, és szintén nem drága.
-pollenszűrő csere aktívszenesre

>> SzervizBazsi // Alfa GT 1.9 JTDm // 2014-03-20

Nagyszervíz km óra állás: 158.000 km
-Vezérműszíj garnitúra + Vízpumpa csere
- Termosztát csere
- EGR csere
- Légtömegmérő csere
- Kábel ktg. javítás
- Kormányszervó hűtőcső csere
- Befecskendező csatlakozó csere
- Kipufogó harisnyacső csere
- Fagyálló
- Szervóolaj
+ Halesz kormánya :)

Külön köszönet Horváth Lacinak és Rohodi Misinek!!