Blog >> olaj

>> SzervizAlejandro // Alfa 159 1.9 JTS Berlina // 2017-03-29

A Miskolcon elvégzendő futóműbeállítás egyeztetése előtt (egri vagyok) elvittem az autót a szerelőmhöz, hogy előtte azért rángassák meg a futóművet, nehogy valami hiba legyen, ami miatt potyára mennék Miskolcra. Volt gyanúm, tél óta időnként koppanást lehetett hallani/érezni bal előlről.

Kiderült, hogy a kevesebb mint két éve cserélt (gyári beszállító, TRW) bal első alsó nagy szilentblokk belső gyűrűje - amibe a lengőkar nyúlványa beilleszkedik - egyszerűen kiszakadt és előrecsúszott. Ezen kívül szintén baloldalon a váltó oldali féltengely gumiharang is szakadt és a zsír folyt ki belőle.

Mivel már ideje volt a motorolaj és szűrők cseréjének - eltelt 12,5 hónap és 10.600 km -, az olaj- és légszűrőt már be is szereztem, ezért a futóműnél felfedezett problémák mellett a szerelőmre bíztam az olaj és szűrők cseréjét is. Plusz 1-2 hónapja elkezdett hülyülni a tolatóradar (neki tetsző időpontban sípolás, hibaüzenet a kijelzőn és ekkor nem működött) és a bal hátsó féklámpa is egyre gyakrabban hibaüzenetet dobálgatott, ezeket is le akartam tudni egy kalap alatt.

A szűrők esetében természetesen a 'gyári minőség' mellett maradtam, az olajnál pedig ismét a korábban bevált, szerelőm által alkalmazott szintetikus került bele.
- olaj: Fuchs Titan Supersyn 5W-40
- olajszűrő: Mann
- légszűrő: Sofima

Az első alsó nagy szilentblokk gyári minőségűnek titulált MOOG lett (TRW nem volt, illetve csalódást okozott), a féltengely gumiharang egyszerű IMPERGOM.

A féklámpa és a tolatóradar elektromos problémái is megoldásra kerültek.

>> SzervizJulesTS // Alfa 156 1.8 TS // 2017-03-17

Majdnem meg volt a 10ekm az előző olajcsere óta, itt volt az ideje a cserének. Új olaj, olajszűrő, légszűrő került bele. A légszűrőház csavarjai a javítás óta jól szuperálnak, könnyen ki lehetett csavarni mindhármat. A légszűrőházban csak két kisebb levél volt, alégbeömlő nem szed össze sokkal több piszkot mint a gyári megoldás. Az aktív szenes pollenszűrő is megvan, de azt még nem cseréltem ki...
A téli gumik is elvonultak nyári pihenőre, A 16-os telefontárcsásak a jó állapotú nyáriakkal kerültek fel. Jöhet a jó idő...

>> Szervizantonov // Alfa 159 1.9 JTDm SW // 2017-03-15

Tegnap este leengedtem a régi szervóolajat, nem volt túl szép színe. Ezután átmostam friss Tutela GI/R olajjal, majd mikor már zöld olaj jött a visszafolyó ágon összeraktam a csövet és feltöltöttem a rendszert. (Azért itt el kell mondanom, hogy nagyobb meló volt visszarakni az alsó motorburkolatot, mint kicserélni az olajat.) Első nekifutásra nagyon bíztatónak tűnt az eredmény, de ma már nem voltam tőle elájulva. Mindenképp javult a helyzet, de a Stilo szervója után nehéz megítélni mi a normális. : ) Szóval ma még megfejeltem az említett Xado adalékkal, talán ez is hozott némi javulást, bár túl sokat nem piszkáltam. Idővel elválik.

Update: jobb lett, talán normális is.

>> SzervizKazes☻ // Alfa 146 1.9 td // 2017-03-13

Olaj + olajszűrő + légszűrő + pollenszűrő csere az újabb felfalt tíze ezer km-re emlékezve... :)
Kapott egy új szelepfedél tömítést is, mert az is szivárgott. EZt korábban megvettem már, de most vált igazán esedékessé.

230.000km

>> SzervizRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2017-02-25

Amikor beültem az autóba és ráadtam a gyújtást, a szokásos 2/6 körüli olajszintet jelezte a digitális kijelző. 1 km mentem vele, aztán leállítottam, majd újra indításnál már 0/6-on volt a szint és szólt, hogy ellenőrizzem az olajszintet. A kocsi alatt nem láttam olajat és a nívó szerint még kb. középen volt. Előttem állt aznap kb. 400 km így nem akartam kockáztatni és beugrottam a Bárdiba egy 1 literes Selenia 5W30-ért. Pure Energy a DPF miatt. Azóta hol 5/6-ot, hol 6/6-ot jelez az olajszint mérő. Eddig nem tűnt fel, hogy enné az olajat. Ezután majd jobban figyelek. Másnak is volt már érdekes olaj eltűnése. Lehet, hogy ez is csak ilyen huncutság.

>> SzervizShadin // Alfa 159 1.75 SW Tbi Distinctive Ti // 2017-03-04

Sajnos úgy néz ki, hogy a feltevésem beigazolódott.
A szelepfedéltömítésnél szivárog az olaj a gyertyaüregbe.
Ez azért szar ügy, mert ragasztott :-(

>> SzervizKristyon // Alfa 156 SW 1.9 JTDm // 2017-02-18

Eljött ismét a kötelező szerviz ideje. Már 14.-én illő lett volna megejtenem akkor volt pont egy évvel ezelőtt az előző, a kilométer állás is majdnem 20 ezerrel lett több.
A cumót HpeDave kolléga szerezte be nekem, innen is köszönet érte ;)
Ami lett:
olaj: Selenia WR
olajszűrő: Champion
Üzemanyagszűrő: Champion
Légszűrő: Sofima
Pollenszűrő: Kristal (aktív szénnel)
Egy balos kézifékkötél: Cofle
Egy ködlámpa: Depo
Egy főtengely szimering: Corteco
És amit már ki is cseréltem az az olaj, olajszűrő, üzemanyagszűrő, légszűrő és a ködlámpa. A pollenszűrőre és a kézifékkötélre még alszom egyet. A főtengely szimering meg majd ha sor kerül a kettős tömegű cseréjére.

>> Szervizpeto147 // Alfa 147 1.6 TS Distinctive // 2017-02-05

Eltelt újabb 10 ezer km-er így hát eljött az olajcsere ideje plusz kapott egy motor öblítő adalékot olaj csere elött.

Km óra állása :203000 km
Következő csere :213000 km

>> SzervizLiquid // Alfa 159 2.4JTDm Q4 TI // 2017-02-03

Ismét olajfolt keletkezett az autó alatt, ami bő 1 hét alatt 200ft-os méretről, Bő A4-esre nőtt. Az olajszűrő-ház tömítése eresztett.

>> SzervizAbarai // Alfa 156 2.5 V6 24V // 2016-11-25

A szokásos jövök-megyek helyett egy hosszú hétvégét vendégeskedett az Alfa Várpalotán. A menü egy adag olajból és egy kazal szűrőből (olaj, levegő, pollen) állt.

Csöri, a soros szervizen túl, az elhalt távirányítókba is életet lehelt.

Kilométeróra állása: 166 295