Blog >> tuning

>> Tuning és extraHaddel // Alfa 159 sw // 2014-09-20

Az ember gyarló,minél több van ,annál több kell.Jelen esetben ez különösen igaz volt a lóerők,és a Newtonméterek mennyiségére vonatkozóan.A másik tényező a 235-ös gumik felkerülése volt,érezhetően visszafogják az autót. Ezért döntöttem úgy ,hogy felkeresek egy specialistát ,aki elő tudja csalogatni a bitek és bájtok közül az ott elrejtett plusz teljesítményt. Többek ajánlották Manky cartársat ,be is jelentkeztem hozzá szombatra.Az egész művelet kb 2 óra volt.Legtöbb idő az eredeti szoftver lehívása volt az autó számítógépéből.Ezután Manky megmutatta hogyan zajlik a szoftver átírása .Mutatta a 3d-s diagramokat ,táblázatokat ,hova kell belenyúlni,hol kell kicsit simítani a jelleggörbéken.Mikor ez kész volt ,mentünk egy próbakört még az eredeti szoftverrel ,közben Manky diagnosztikált.Ezután fel lett töltve az uj program .Egyből megéreztem a különbséget.Egyik kérésem az volt ,hogy 2000/perc fordulatszám alatt is meginduljon az autó.Ez meg is történt ,most 1800 körül már történik valami.Mélyről húz ,mint a vízhordó lány :D Manky kiszámolta az üzemanyag mennyiségből ,hogy van most elméletileg 201 lóerőm ,meg 425 Nm :) Jól hangzik ;)
Km állás:
140000 km

>> Tuning és extraMichael // Alfa 145 Csigás // 2014-06-06

Már egy ideje terveztem solenoid cserét mert elég lassunak és elavultnak tünt a gyári megoldás! AEM solenoid bizonyult a legjobb választásnak bár sokaltam a 30ezres árat érte ,így elkeztem írni pneumetikával foglalkozó cégeknek majd kiderült hogy az itthol is márkaképviselettel rendelkező MAC gyártja a solenoidot az AEM nek is csak a fedő matrica különbözik és persze az árcédula! MAC matricás MAC solenoid 9 000 FT AEM matricás MAC solenoid 30 000 ! Ilyen ez a tunig szakma ! Ha tuningra kell 30 000ezer ha eljárás teknikára használjuk csak 9 000! 3 hét várakozás után meg is jött kb 10 perc alatt be is pattintottam a jótékonyhatás nem maradt el ! Iszonyat gyoran felépül a nyomás ,fényévekkel jobb sőt 1,4 1,5 overboost jelenleg és 1,2 bar folyamatossal üzemelteti a turbot! Kép 1 :régi solenoid
Kép2: MAC solenoid 9 000
Kép3: AEM solenoid a tetején jól kivehető MAC nyomat 30 000
Kép4 solenoid a helyén
Kép5 működési elv
Kép6 bekötési rajz

>> EseménySanyiJTD // Alfa 156 2.4 JTD 10V // 2014-03-25

Részt vehettem a Tuning Show-n az autómmal, kint voltam minden nap, sőt kiállítóknak már csütörtökön mennie kellett.

Reggel indultam Veszprémből (8kor még volt egy vizsgám) egy cimborámmal mentem, 2óra alatt felértünk. Elötte nap már kapták a tunerek a fülest,hogy NKH ellenőrzés lesz a Hungexpo elött, amire eddig még soha nem volt példa. (Ha lenne hányás smile tele raknám itt vele a blogpostot, gusztustalan dolognak tartom)

Végülis nagyon-nagyon jól éreztem magam, láttam sok gyönyörű autót, nagyon-nagyon szép hostess lányokkal dugig minden stand!
Amit látok,hogy van még hova fejlődni az autóval 90mm ültetésem sok autó mellett úgy mutatott ,mint egy terepjáró, a következő szezonra rágyúrok a sziszegős futóműre (air ride) :)

Elmaradhatatlan fotók a 4C-nél és az Alfás hostessekkel :)

Vasárnap kora este kellett kiüríteni a csarnokot, azt rebesgették a népek ,hogy mindkét oldalra kiállt az NKH, de egy privát kapun elhagyva az expot sikeresen kijutottunk!

Jövőre ugyanitt, keményebb összeállítással :)

>> SzervizShadin // Alfa 159 1.9 JTDm SW // 2013-09-02

Ma LIMP-elt egyet az autó P1206-os hibával. 1-es kép szerint semmi baja a kocsinak, bár csak álló motornál néztem. Több leállítás-indítás után egy erőltetett tisztítás mellett döntöttem, aminek folyamata a 2-7. képeken követhető. Utána a 8. képen látható értékek fogadtak, ami furcsa az az eltömődöttség mértéke, mert felugrott 56%-ról 70-re. Tehát ez egy előre programozott érték, 85-90% környékén fog egy automatikus tisztítást végezni remélhetőleg.

>> SzervizShadin // Alfa 159 1.9 JTDm SW // 2013-08-19

Kíváncsiságból vissza kapcsoltattam az EGR-t. AZ összes rossz dolga visszajött. Ismét jelen van a 0,9Bar-on finom gáznál történő rángatás ill. a kelletlenebb felpörgés, turbó nyomás felépülés.
Szerény számításom szerint a gyári 4X7mm-es szűkítés megfelel egy db 14mm-esnek ami így is kevesebb mint felére csökkenti a kipufogó felőli cső keresztmetszetét. Tehát a gyártó is kompromisszumot kötött az EGR hasznos és káros tulajdonságai között.
Tovább feszítve a kompromisszumot, az EGR és kipufogó közé vágtam egy szűkítőt 0,5-ös alu lemezből 10mm-es lyukkal, tovább szűkítve a gáz útját.
Eredmény: nincs rángatás, nem pörög túl a turbó, nincs hibajel és megy is az autó.

>> Eseményystuc // Alfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2013-03-24

Hétfő este jött a telefon, hogy van lehetőségem kivinni az autót a Carstyling szervezésében megrendezett Autó, Motor Tuning Show-ra. Én amúgy is kimentem volna, mert Föckösnek segítettem a Dorax standon, de ennek a lehetőségnek külön örültem. A JSZV standon lett kiállítva az autó, ezúton köszönet a Fanat-X csapatnak a lehetőségért!
Volt egy kis por, így az utolsó nap végére egy finom réteg megült az autón. Volt, aki a sajátját folyamatosan takarította, nekem erre nem volt időm. A kezét viszont eltörném annak az idiótának, aki a porba pár szót beleírt...

>> Tuning és extraBuksi // Alfa 155 2.0 8V Twin Spark QV :) // 2012-07-11

Megint egy nem tervezett dologgal lettünk gazdagabbak! Még pedig egy kis chip tuninggal! Történt ugyanis, hogy eAtis155 kollega csipes vezérlőegysége eladóvá vált (25000,-), és kérdezte, hogy nem érdekel-e véletlenül! Én meg rábólintottam! :-)
Hozzátartozik a dologhoz, hogy már egy ideje pedzegettem neki a témát, hogy szívesen megvenném tőle! Hát most aktuális lett! :-)
Igazából nem sok mindent lehet tudni róla, pl., hogy LE-ben mennyivel tud többet! Ő lemérette a saját 155-ében, de ott akkor több minden is tuningolva volt! Amit tudok, hogy a fordulatszám határok lettek kitolva, sokkal tovább lehet húzatni! Majd megkérdezem tőle pontosan, hogy meddig!
A próbaút során azért eléggé meggyőző volt, még így is, hogy semmi tuning nincs a vasban, csak ez a chip! A gyári VE-hez képest már így is sokkal dinamikusabb lett a gép! Jobban szedi a lábát! Nagyon tetszik! :-)
Azt hittem a direktszűrő már nem fog kelleni, pedig de! Kár volt eladni! :-/

2015.10.21.
Minél többet mentem a chip-el, annál világosabb lett, hogy jobban megy a gép tőle, viszont néha olyan érzésem volt, mintha túl sok benyát "adagolna". Ha odaléptem neki, akkor csak nehezen akart megindulni. Kezdett nem igazán tetszeni. Meg volt még az eredeti ECU is, visszaraktam, használtam egy darabig, aztán megint betettem a chipet. Végül elhatároztam magam, íratok egy rendes chipet. Sokáig bújtam a netet, mire rátaláltam egy szakemberre, aki úgy tűnt, tényleg ért ahhoz, amit csinál. Az egyik autós műsorban is láttam egyszer. Szóval felhívtam, megbeszéltünk egy időpontot és elmentem hozzá. Vittem a gyári ECU-t is. Úgy gondoltam, hogy a már chipelt ECU-t íratom át, a gyári meg megmarad tartaléknak. És ekkor derültek ki a dolgok, mégpedig, hogy nemcsak a fordulatszám határok lettek kitolva, hanem elég sok benzin is lett plusszban hozzáadva. Magyarul Atis autójához lett igazítva. Tehát ezért éreztem úgy, hogy nem igazán akart megindulni a verda. Szóval visszatette rá a gyári programot és ezt "húzta" fel annyira, amennyire egy szívó motort lehet, vagyis plussz 10%-ot (45000,-). Igazából olyan nagyon sok különbség nincs a kettő között, de érezhetően jobban gyorsul most. És ez most tényleg érezhető. :-)
Mondta, hogy ha már nálam van, akkor ránéz a gyári ECU-ra is. Nem is volt baj, mert kiderült, hogy nem lehet sem kiolvasni, sem pedig újra rakni rá a progit. Próbaként betettük az autóba és el sem indult vele. Azt mondta, hogy valószínű megadta magát a proci. Nem értettem, mert használtam és jó volt. Most meg hirtelen nem jó. Mindegy, mondta, hogy kicseréli a procit és felteszi a gyári progit és akkor az is jó lesz. Így is történt. Chip az autóban, gyári ECU a polcon. Jó lesz tarcsiba. ;-)

Itt csináltattam a chip-elést. :-)

>> EseményLacci33 // Alfa 33 1.7 8V I.E. // 2012-06-23

sárospataki tuning találkozón indultam a kipufogóhang versenyen, 132,4 decibellel a harmadik helyen végeztem.

>> Tuning és extraPityukoma // Alfa 159 1.9 JTDm 16V SW // 2012-09-24

2012. 01.16.-án azaz 4 napja előkerültek a gyárban elrejtett lovak. Vagyis a gyári butítás ill. még egy kicsi vissza lett írva a motor vezérlő elektronikába. Az OBD csatlakozón keresztül mindenféle megbontás nélkül. Nagyon sokat vívódtam a témában, olvastam itt-ott aztán Tibcsi166 ajánlására döntöttem. Füst nincs hátul, a fogyim meg úgy néz ki hogy csökkent, de majd egy hónap múlva már pontosabb értékeket tudok mondani. +30LE és + 70Nm. A hosszútávú működésről majd beszámolok.

Update: 2012.09.24.-én 120000km-nél a fogyasztásom a 7.02 l/100km. A remap után már 9000km került a vasba, azóta is teszi a dolgát. Annyi változott (az erőnléten kívül) hogy a fedélzeti szerinti fogyihoz előtte 0.2 litert kellett hozzáadni a valós értékhez, utána viszont 0.6 litert kell hozzá adni.
Ricsi mester munkájával maximálisan meg vagyok elégedve. DPF +EGR..stb minden gyári maradt. Az átlagos DPF regen 800km-ként van. A fogyasztás csökkent-e? Nem tudom., mert azóta élvezem a nagyobb nyomatékot:-) Végül is nem a spórolás miatt csináltattam.

>> Tuning és extraLacUS // Alfa 75 America // 2012-01-10

A hátsó fék konzolhoz sikerült anyagot szerezni, ami hát egy "picit" kemény... Hát nem egy élmény vele dolgozni, de lassan azért alakul.
Elkészült a főfékhengerek sablonja is a mai napon fel is raktam rá próbaképp a főfékhengereket és pedálgép házát is kivágtam.Most szerzek ahhoz is anyagot, és már csak a hátsó kell összedobni és kész a fék.. :) Ugye milyen egyszerű?