Blog >> jtdm >> rángatás

Nos ha nem csatlakozó, nem EGR, akkor vajon mi? Kábel. Mi van, ha kábelhiba? Nosza beindítottam és nekiálltam mozgatni a kábeleket. És IGEN! Ahogy mozgattam elment végleg az 5. henger.... Na jó, gondoltam szűrjük ki, box lehúz, direktben a gyári csatik fel. Járogatott, de rángatott össze vissza. Oké, akkor a gyári kábelezéssel van valami.
Keresgéltem keresgéltem és....a gyári csatlakozó kék kábelét tőben ha mozgattam, akkor újra járt, majd leállt az 5-ös. Hát jó, leműtöttem a csatlakozót. Nem volt könnyű, de két gombostű segítségével megoldható. Nem tudtam eldönteni, hogy csak a saru nem szorít eléggé, vagy belül kábel törés van. A szigetelésen látszott törés, hát úgy döntöttem, hogy atomjaira szedem a kis csatlakozót és lecserélem a kábelét.
2 órám ráment, gravírgéppel műtöttem le a gyári kábelt, visszaforrasztottam egy azonos keresztmetszetű és színű kábeldarabot.
Összeraktam és boldogan vártam, hogy jó legyen. Indítok...ééééés.....nem járt az 5-ös. Ó na neee....
Mozgatom ott ahol eddig, nincs változás. Mozgatom a box csatiját, most meg ott lehet valami. Néha bedöccen, aztán megszűnik. Nézegettem, aztán feltűnt, hogy a csatlakozó egyik vezetékénél a kis gumitömítés kintebb van. Na mondom hátha ott valami...
Konkrétan a kezemben maradt a vezeték. Ehh, ez is megvan. Ez a csatlakozó sajna bonthatatlan, így a közeli bontóból egy ezresért túrtam egyet vezetékestől. Ez már gyorsan ment. Levágtam a régit, feltettem az újat.
Indítottam. Jár az összes henger. De dadog. Nemár basszus.... ilyen nincs.Végig mozgattam újra az összes kábelt az 5-ös henger körül, és a box toldókábelén találtam egy szakaszt amit ha mozgattam, kisimult.
Fogtam, kivágtam a fő kábelkorbácstól a box vezetékét és forrasztottam újat.
Indítok, jár. Egész szépen, simán.
Gyorskötözővel mindent a helyére raktam, ami bandázst leszedtem visszatekergettem, összepakoltam és irány egy próbakör (és tankolás).
Ahogy kigurultam a kapun rántott egyet :-S Még 500m-en keresztül rángatott, aztán abbahagyta. Ááá ez nem létezik. Ezt nem hiszem el...

A fórumos cartársak egyik tippje az EGR volt, attól is rángathat. Mivel elég hozzáférhető helyen van, hát gondoltam lekapom, megnézem, nincs e leragadva.
Tíz perc alatt lent is volt, pedig óvatosan szedtem nem tudtam mi fog és hova kihullani.
A csatlakozót rajtahagytam, kifordítottam. Basszus, tök tiszta. Semmi köze a neten keringő korommal egybeépült elpusztult EGR-ekhez. Egy lehelletnyi koromréteg mindenhol, de tiszta.
Aztán Multiecuscanból indítottam egy aktuátor tesztet. Hibátlanul mozog fel-le, szép finoman. Hát úgy néz ki ez sem nyert, de legalább az EGR rendben.
A visszaszerelés "Giovannisabb" volt, mert a csavarok minősége elég silány. A jól kiszáradt alucsavarok felül szépen rákaptak, alul pedig nem. Vissza kellett bontani mégegyszer. Finoman beletekertem egy menetmetszőt a furatokba, kaptak egy kis grafitos zsírt a csavarok, és így már visszamentek szépen. Egy órám azért elment vele.
Indítottam. Nem is számítottam másra, rángatott. Sőt, igazából mostmár nagyon rángatott...Ó hogy az a...

Egy két hete, mióta bejöttek a melegebb idők, rángatózni kezdett az autó. Fura egy jelenség volt, mert teljesen hideg motornál nem, de aztán ahogy melegedett alapjáraton egyet-egyet rántott. Mintha kihagyna a gyújtás (ami ezen ugye nincs, de utoljára a Wartburgommal éltem át ilyet :-S). Ez mikor elérte a 90-es osztást a hőmérő, rendere elmúlt. Fura...

Aztán kedden be kellet szaladnom a városba a lányomért. A mélygarázsig csak a szokásos apró rántások, gondoltam majd abbahagyja, azt a pár percet ki lehet bírni. De nem így lett. A parkolóból elindulva rántott egy jó nagyot, vészüzembe tett mindent amit ért. A váltó butamódba kapcsolt. Volt N, R, és butaD, ami azt jelenti, hogy 1-esből sehova nem engedi váltani. A módok közt pedig olyan rántással kapcsolt, hogy inkább hozzá se nyúltam a választókarhoz hazáig. Hanem 40-nel 1-esben hazaszenvedtem a dögöt.

Aztán nekiálltam javítani. Az udvaron, ahogy kell. Hiszen pont ezért vettem 5 éves alig futott autót, mert annyira hiányzott nekem ez. Na hagyjuk,,,
Szóval első tipp, a csatlakozók érintkezése. ProdyG cartárs járt így, hasonló rángatás és vészüzem volt ott is.
Hát legyen, lehúztam mind a 10 csatlakozót. Tízet, mert tuningbox is van bekötve. Egyenként csiszolópapírral és egy pici reszelővel megtisztogattam az érintkezőket, majd kontakt sprayvel átfújkáltam az egészet.
Az 5-ös henger csatlakozóit különösen, mert a tárolt hiba "5. henger injektor - no signal" volt.
Egy óra alapos munka és a hibák törlése után boldogan beültem, indítottam és...
Rángatott, elég rendesen.. Na ekkor már Giovaninak (legyen az bárki, csak olasz és tervező) két szülőanyja volt...

>> SzervizPozsi85 // Alfa 159 SW 1.9 8v Jtdm // 2016-05-17

Kicsit rángatott az autó, ha volt kedve (és egyre sűrűbben volt), de csak 1500-as fordulat környékén. Turbónyomás elment, az autó meg nem. Ekkor, tanult kollégám, Soldiert, javasolta, hogy pucoljuk meg az EGR szelepet. Ő ezt meg is tette, amit nagyon szépen köszönök neki.
Még egy common rail-ekbe való tisztító adalékot kap az autó a közeljövőben, amit szintén ő ajánlott, neki csak utána múlt el ugyanez a jelenség. Nekem már a pucolás is segített, de ártani nem árthat alapon belelocsolok én is egyet...