Blog >> 155 >> kézifék

A téli kerekek felszerelésekor tűnt fel, hogy a jobb hátulját egyáltalán nem fogja meg a kézifék. Már korábban elég soványnak tűnt a kézifék, valószínűleg ezért.. :)
Mivel a bowden decemberben lett cserélve, ezért gyanítottam, hogy nem azzal lesz a gond. Ez be is igazolódott. Aláfekve az látszott, hogy a bowden vége egyátalán nem reagál arra, hogy a kézifék be van húzva vagy ki van engedve. Először azt gondoltam, hogy a végén lévő záró anya akadt el a nyeregbe, mert a bal oldalon történt már ilyen.
De, nem ez volt a probléma, hanem maga a kengyel (amit a bowden meghúz és ami mozdítja a fékdugattyút) nem akart megmozdulni, a spirál rugó nem tudta visszahúzni, fogóval is elég nehéz volt elfordítani.
Nem szedtem még szét ilyet és nem is akartam erőltetni, anélkül, hogy utánanézek, ezért, csak annyira húztuk, amennyire lehet. Így is látszott, hogy a tengely bezony korrodált. Megnyomattam tiszítóspray-vel, majd megcsiszoltuk a tengelyt, majd megint tisztító spray végül zsírspray. A kitartó mozgatásnak köszönhetően egész jól mozgott végül.
Összeraktuk és most jó. De sajnos szerintem nem lesz tartós megoldás, gyanítom, hogy a téli latyak + só megint haza fogja vágni.
Jótanács: a kengyel tekergetés közben figyeljünk a dugattyúra. Annyira belemerültünk a kengyel oda-vissza tekergetésbe, hogy nem vettük észre, hogy elég szépen kitoltuk a dugattyút, de még időben észrevettük. Visszatekerni ezt a dugattyút meg nem egyszerű ugye, mert orsós, tehát tekerni is kell visszanyomás közben.. :)

Az előző ill. a mostani télen is befagyott már, így cserélve lett ez is.