Blog >> v6 >> ar156

>> Szervizsüsnye // Alfa 156 2.5 V6 Distinctive // 2015-03-22

A gumicsövek ill. bilincsek eddigi tapasztalataim szerint gyenge pontja a 156 V6-nak. :)
A kuplung munkahenger cső csere alkalmával kicseréltem egy bilincset a kormányműre csatlakozó egyik gumi szervócsövön is, mert egy ideje ez is könnyezett. 1 hónapja kb. már lecseréltem a bilincset, de akkor csak egy gyenge minőségű volt kéznél, de a jelek szerint elegendő is a bilincset cserélni, mert megszűnt a szivárgás. Így most egy masszívabb awab bilincset tettem rá. A művelet nem egyszerű, mert a csövet nem akartam lehúzni, hiszen, akkor elfolyik a szervófolyadék, de azért sikerült. :)

>> Szervizsüsnye // Alfa 156 2.5 V6 Distinctive // 2015-03-22

Már tavaly novemberben feltűnt, hogy mintha szivárogna a fékfolyadék a kuplung munkahengerre menő cső gumi részén. Ez nem nagyon változott csak erősödött.
Ilyen csövet persze már sehol nem lehet beszerezni, de kis keresgélés után eBay-en találtam.
Megrendeltem, meg is érkezett rendben (gyári cikkszám: 60652184). Annyi különbség látszik, hogy a régin a fémcső első kanyarja a munkahenger előtt nagyobb átmérőjű, ezért nem tudtuk visszatenni anno a munkahenger cserénél a bilincsbe. Lehet, hogy ennek is köze volt a probléma kialakulásában, mert októberben volt ez a csere.
A cső csere gond nélkül ment, most bele lett téve a bilincsbe ill. egy régi benzincsövel ráhúztunk a fém részre, hogy véletlenül se érjen hozzá a munkahenger konzolhoz.

>> Szervizsüsnye // Alfa 156 2.5 V6 Distinctive // 2015-03-27

70km-es menet után lementünk a mélygarázsba, nem igazán sikerült 700rpmkörül tartani az alapjáratot, hanem aláment és instabilan járt a motor. Le nem fulladt ill. fel is pörgött gázadásra, ahogy kell, de az alapjárat 500rpm körül ingadozott. Volt egy sejtésem, mert ismerős volt a jelenség.

MultiECUScan-nel ránéztem. Mivel sejtettem, hogy a fojtószeleppel van gond, ezért füleltem gyújtás ráadáskor, hogy megtörténik-e a kalibráció, de nem hallottam, hogy megtörtént volna. A MES egy hibakódot jelzett:

READING ERROR CODES:
1: P1691 - Safety cut-off from controller
ERROR DETAILS:
Engine temperature: 16,9 °C
Engine speed: 0 rpm
Engine load: 0,00 %
Air temperature: 16,0 °C
Throttle position: 0,00 deg.

No help available
The reason for this fault is that ECU has received invalid signal from the sensor. The fault is present now. Take appropriate action to fix this sensor fault.

Dashboard warning light was activated for this fault.

Próbáltam törölni, de mivel az állapota present, így nem meglepő módon azonnal vissza is jött.

A hibakód maga olyan értelemben általános, hogy nem derül ki belőle, hogy melyik szenzorral van a gond, de mivel már volt hasonló jelenség, nem volt nehéz kitalálni. Már a hibakód részletei is között látszik, az amit a paraméter scan is mutatott: Throttle position: 0,00 deg. Ez csak gyújtáson 6,6 fok körül szokott lenni (ilyenkor igen hasznosak a korábbi, normál működés során készített MES logok ;) ). Tehát a fojtószelep adott nem értelmezhető értéket, ezért az ECU nem veszi figyelembe az szolgáltatott értékét.
Gyújtás le, majd vissza. Most már hallatszik, hogy a fojtószelep kalibrálás megtörtént. A hibakód törölhető és nem jön vissza, valamint a fojtószelep nyitás is a megszokott értéken: 6,64 fok.

Történt egy fojtószelep tisztítás ill. egy TPS reset, azóta rendben van.

>> Szervizsüsnye // Alfa 156 2.5 V6 Distinctive // 2015-01-17

A megereszkedett alsó burkolatot nézegettem, méregettem egy darabig innen-onnan, majd végül úgy döntöttem adok neki még egy esélyt és átszabom. :) A megereszkedett rész kivágtam úgy, hogy minél több rögzítési pont maradjon meg.

>> Szervizsüsnye // Alfa 156 2.5 V6 Distinctive // 2015-03-07

Már pár hónapja cicergett a középső dob, mostanra már elég ramaty állapotban volt, ezért rendeltem Erhardtól egyet, amit letisztítottam nitroval, majd hőálló ezüsttel lefújtam és gázlánggal ráégettem a festéket. Nem biztos, hogy sokat ér, mert ez a festék a hőt ugyan bírja, de a hirtelen hőváltozást (pl. víz felfröccsenés) nem feltétlenül. :) De egy órát megért, ha esetleg pár hónappal tovább bírja majd. :)

>> Szervizsüsnye // Alfa 156 2.5 V6 Distinctive // 2014-08-30

A klímacső kiszereléskor feltűnt, hogy a váltóházra ráfolyt a fagyállós víz valahol. Kiderült, hogy a ház feletti, a termosztátra hátul csatlakozó cső szivárog. Természetesen csak gyárit lehet venni (hajlított és két vége természetesen más átmérőjű).
Megvettem és ki lett cserélve, azóta megszűnt a szivárgás, bár 4-5mm -rel rövidebb, mint, ami benne volt, de sikerült betenni, mert a hátsó végére csatlakozó fém cső nincs fixen rögzítve.