Fórum >> Egyebek >> Együnk-igyunk, amíg tehetjük!

Whiteskull2007-05-07 08:26:27 // 1305
Akkor most már muszály lesz megcsinálni. :)))
csocsi2007-05-07 08:21:51 // 1304
Akkor megvárom míg kipróbálod és beszámolsz az eredményről :))
Whiteskull2007-05-07 08:16:10 // 1303
Még nem, de tegnap találtam az otthoni receptek közt. :)))
csocsi2007-05-07 08:15:07 // 1302
Már próbáltad is?: )))
Whiteskull2007-05-06 19:35:05 // 1301
AGNOLOTTI (RAVIOLI) Töltött tésztatáskák Agnolotti... Bizony, akár a fettuccine, olyan étel ez is, amely a virágok nyelvénél is ékesebben mondhatja el a vendégnek, mennyire szívesen látják. Megbocsáthatatlan volna, ha illendően lelkes dicséret nélkül, egyszerűen csak "bekebeleznénk" ! Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 tojáshéjnyi víz. Az agnolotti tésztája lágyabb, mint a fettuccinéé, így igen alkalmas a táskaformázására és töltésre. 30 dkg liszthez hozzáadunk két tojást, továbbá egy tojáshéjnyi vizet. A masszát jól összedolgozzuk, majd sodrófával vékonyra nyújtjuk. Most két formát kell megkülönböztetnünk: van, amikor háromszög, van, amikor négyzet alakúra vágjuk az agnolottit. Egy kifejezetten eretnek irányzat hívei még kör alakúakat is készítenek. Mi magunk, szigorúan pártatlanok lévén, elfogadjuk valamennyi változatot. A lehetőség tehát: 1. A metélt vékonyságúra kinyújtott tésztát 4 x 4 vagy 5 x 5 centiméteres négyzetekre vagdaljuk szét. Mindegyik négyzetre diónyi nagyságú tölteléket helyezünk. Akkor a tésztadarabkákat átlójuk mentén behajtjuk, és háromszögek formálódnak. 2. Két különálló, az előbbinél valamivel vékonyabb lapot nyújtunk ki, s ezeket, miután rákentük a tölteléket, egymásra borítjuk. Most a megtöltött kettős tésztaréteget vágjuk késsel, még alkalmasabban az e célra kitalált kis kerékkel (derelyevágóval) négyzet alakú darabokra, s a széleket egyszerű összenyomással zárjuk. Az agnolotti négyzetes formája az eredmény. A legfontosabb töltelékek: CARNE TRITATA Vagdalthús Hozzávalók: 30 dkg liszthez 20 dkg sertés-, borjú- vagy bárányhús, vaj vagy zsír, 20 dkg spenót, 1 szelet nyers füstölt sonka, 1 tojássárgája, 1 pohár marszalai bor, 1 marék reszelt parmezán, só, bors, reszelt szerecsendió. A disznóhúst (vagy a szintén hagyományhűen felhasználható borjú- vagy bárányhúst) serpenyőben átsütjük (vajban vagy zsírban). Egyidejűleg 20 dkg (vagy valamivel több) spenótot főzünk forró vízben. Utána a kettőt - a húst és a spenótot - együtt, egy szelet nyers füstölt sonka társaságában egészen apróra vagdaljuk vagy ledaráljuk. Egy tojás sárgáját adjuk hozzá, egy kis pohár marszilai bort öntünk rá, megszórjuk egy maréknyi reszelt parmezánnal; só, bors és reszelt szerecsendió adja meg a töltelék kívánt állagát és klasszikus illatát. CON CARNE E CERVELLO Hússal és velővel Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 1 sertés- vagy bárányvelő, 5 dkg csontvelő, 3 tojássárgája, szerecsendió, reszelt parmezán, só, bors. A sertéshúst megsütjük és apróra vagdaljuk (vagy ledaráljuk), utána összedolgozzuk a rövid ideig vízben főzött sertés- vagy bárányvelővel, csontvelővel és a tojássárgákkal. A tölteléket szerecsendió és reszelt parmezán, só és kevés bors teszi még tökéletesebbé.
csocsi2007-05-06 18:42:50 // 1300
Azért fényképpel jobb :)))
koz2007-05-06 18:38:46 // 1299
Ezzel nem vagy egyedül, a szezámmag remek találmány! :)
bb182007-05-06 18:36:16 // 1298
Én pl nagyon szeretem a sima rántott hust ( finnyásabbaknak Bécsi szelet avagy Wiener snitzli ). Szoval ezt ugy hívják hogy rántott hus elegáns pöttyös bundában. Ez annyit tesz, hogy a zsemlemorzsába kell még keverni böven szezám magot. Nagyon jo lesz töle az ize. És tányleg szép pöttyös lesz a bundája...
Zsocy1552007-05-06 16:59:49 // 1297
Igazán nincs mit. Ami jó az JÓ !!! :)))
Zsocy1552007-05-06 16:59:03 // 1296
Csúszott ám, mint Nagy Feróék a TV2-ön.
Tommaso 1592007-05-06 12:49:45 // 1295
Igen,hagy dolgozzon a fohagyma és a bazsalikom:-)))
bb182007-05-06 08:03:57 // 1294
Miért ? Nem azonnal kell enni, hanem hagyni érlelni ?
bb182007-05-06 08:03:06 // 1293
Én nem törlöm le, csak szigoruan lecsöpögtetem. Ha a hus magas höfokon kezded sütni pl platnin akkor hirtelen bezárodnak a porusok, és jobban benne maradnak az aromák. Van egy másik trükk amit a ,,low fat " grillek használnak ki, hogy max 200 fokos platnin sütöd, akkor nem csukodnak be a hus prusai és jobban kisül a zsir. Amelyik megoldás szimpatikusabb.
bb182007-05-06 07:59:23 // 1292
Köszönöm az elismerést, bár én is ugy örököltem. :-)) Az a jo benne hogy mivel elég tocsogós, jol csuszik, és elég csak bealpátolni az orcába... :-))
Tommaso 1592007-05-05 23:52:25 // 1291
Köszönöm!:-) Majd reggelre fog jól összeérni:-)
Poló2007-05-05 23:38:57 // 1290
Hmmm... Jól néz ki :)
Tommaso 1592007-05-05 23:29:33 // 1289
Itt a saját Bruschettám:
Tommaso 1592007-05-05 21:40:45 // 1288
Csúszott?:-))
Zsocy1552007-05-05 21:37:10 // 1287
Ezt a Lovag Nokedlit megcsináltuk ma és nagyon finom. Érdemes kipróbálni.
Marty2007-05-05 21:29:59 // 1286
mmmmmmm:)))))) ez nagyon fini lehet, már is kimentem...:)))))))) kösziiii
Tommaso 1592007-05-05 21:27:07 // 1285
Most hétvégén nagyon finom grill husit ettünk,ott hallottam egy jó tippet,hogy mielőtt elkezdjük faszénen sütni a húsit a páclevet (olajat) töröljük le róla,mert az csak az érleléskor jótékony hatású,de utána a szénre csöpögve kellemetlen ízűvé teszi a húst,és nem a pácoláskor felvett ízek fognak dominálni!
Tommaso 1592007-05-05 21:23:16 // 1284
Sok kaját lefőztem/sütöttem már,de amint újra megcsinálom őket,majd az oldalamra felteszem őket!
Tommaso 1592007-05-05 21:21:32 // 1283
Parancsolj:-)))
Marty2007-05-05 21:14:12 // 1282
Erről kérek egy képet!!:))))))
Bazsa722007-05-05 21:12:06 // 1281
Csak hogy hozzá segítsem e topikot a hosszú léthez, egy kis kv történelem és egy érdekes kv-s cocktail recept, hogy az "igyunk" része is gyarapodjon:) Naironi a XVII. század végén Rómában értekezést írt a kávéról, melyben említést tesz a kávé feltételezett felfedezéséről: egy pásztor Abessziában az 1440-es évek egyik napjának reggelén beállított egy közeli apátságba, hogy nyája az elmúlt éjjel egy szemernyit sem pihent, sőt igen élénken viselkedett. A barátok szerint az állatok legelés közben valami olyan növényből ettek, ami ennyire serkentően hatott rájuk. A helyszínre érve meg is állapították, hogy melyik cserje okozhatta a nyáj rendkívüli éberségét. Persze a barátok felismerve a cserje igen hasznos előnyeit, a saját hasznukra fordították. A virrasztó papok itták a cserje gyümölcsének levét. Persze a hír gyorsan terjedt. Nem sokkal később a szerzetesektől arab kereskedők megszerezték a cserje ismeretét és széles körben elterjesztették. Tarmészetesen ez csak a kávé körül terjedő mondák egyike. Az e mögött rejlő igazság, hogy a kávéfőzés az abessziniai fennsík déli részén jött először szokásba, feltételezhetően a XIII. században. Hogy mikor és hol, vagy egyáltalán ki jött rá, a cserje részeinek használatára, annak pörkölésére-őrlésére, ez ma már kideríthetetlen, erről semmi adat nem maradt fenn. Tény, hogy a kávé megindult világhódító útjára. Európában a XVII. századba érkezett. A meglévő dokumentumok alapján megállapítható, hogy az első említésre méltó szállítmány 1624-ben érkezett Velencébe, sőt 1645-ben itt nyílt meg az első kávézó! A kávé sikerére jellemző, hogy a század végére már egész Itáliát meghódította. Pontos feljegyzések nincsenek, de egyes dokumentumok szerint a török hódoltság alatt-után nyitották hazánkban az első kávézót. Akávé igazán csak önmagában élvezhető, ennek ellenére sok igen kellemes kávés italt ismerünk, alkoholosat vagy alkoholmenteset. A kávés cocktailokat általában a délutáni órákban fogyasszuk, étkezés előtt soha ne javasolt. Kávés Coctail recept: kezdésnek az Caffe Italiano nevű: 1 dupla kávé 5dkg vaníliafagylalt 2cl mandulaszirup az anyagokat összeöntjük, megkeverjük (nem rázzuk), tört mandulával megszórjuk. Szívószállal és kiskanállal szervírozzuk. a következő az AMOR: 1 dupla kávé 2cl Amaretto 1 kiskanál porcukor a kávét és a cukrot felforrósítjuk, hozzáöntjük a likőrt és tejszínhabbal díszítjük. és legyen egy saját recept, a neve legyen Alfa Amore:) : 1 dupla kávé 2cl kávé likőr 1cl dió pálinka 1cl tejszín hosszú pohárban, szívószállal Mindenki egészségére:) Alla vostra salute! :)))))
koz2007-05-05 21:06:37 // 1280
Abba ne hagyd! :) Olvasás üzemmódban szoktam látogatni ezt a topikot, de írni is fogok, ígérem.
Tommaso 1592007-05-05 20:25:42 // 1279
Hmm,eszemben jutott erről a remek előételről egy-két másik kaja:-) Pl padlizsánkém pirítóson -fetás paradicsomos pirítós -mozzarella paradicsom
Tommaso 1592007-05-05 20:19:37 // 1278
Ma du,csináltam Bruschettát,majd dobok fel képet hogy milyen lett! Azt elfelejtettem leírni,hogy a paradicsom belsejét ki kell venni,mert eláztatja apirítóst!!!!
bb182007-05-05 14:52:47 // 1277
Örülök hogy nem ment el a kedved teljesen. Köszi.
Tommaso 1592007-05-05 11:25:13 // 1276
Tonhal babbal


4 adagra:

-400 gr száraz fehérbab
-1 babérlevél
-1 gezed fokhagyma
-125 ml olivaolaj
-1 kis fej vöröshagyma
-2 evőkanál finomra metélt petrezselyem
-400 gr olajoshalkonzerv lecsöpögtetve

A babot egy éjszakára beáztatjuk,majd leöblitve egy tálba tesszük,hidegvízzel felöntve felforrlajuk,a babérlevelet,fokhagymát,és az olajat beleöntve lefedve lassan főzzük 1-1.5 órán át, a főzis idő utolsó 20 percében sózzuk meg,ezt is al dentére főzzük!!!!!!

Jól leszűrjük,a bebérlevelet és fokhagymát kivesszük,keverjük hozzá a vékony szeletekre vágott hagymát,és adjuk hozzáa többi olivaolajat,sózzuk,borsozzuk és jól hűtsük le!

A petrezselyem 2/3-át adjuk hozzá,szükség szerint még ízesítsük,majd a tonhalat kis darabokra szétvéve adjuk hozzá,és a végén díszítésnek vágjuk rá a maradék petrezselymet!
Balage2007-05-05 08:41:25 // 1275
Drága Chef barátom! :) Én is nagy lelkesedéssel olvasom a receptjeidet. Úgyhogy ne hagyd abba. Én gyűjtöm a szakácskönyveket, igyekszem sokat főzni, tehát van kinek átadni a tudást! :-)
Stee1462007-05-05 08:37:12 // 1274
Szerintem ne keseredj el! Pl. én is minden receptedet olvasom, igaz kipróbálni nem volt még időm. Szerintem sokan vagyunk így. Lehet, hogy a letöltésekhez kellene felrakni egy ilyen olasz-kajás gyüjteményt, akkor nem süllyedhetne el egy kevésbé pörgős topikban. Addig amíg a cartársak ki nem adják az Amore szakácskönyvet. :)
ystuc2007-05-05 08:25:36 // 1273
Tényleg nem hülyeség. (Zárójelben jegyzem meg, lehet, hogy lesz Alfa-csoki. Még nem biztos, de elképzelhető. A logóm megtetszett egy ismerősnek, aki góré az egyik jól menő édesipari cégnél, és a Szamos marcipánnál is nagy beosztása van. A részletek még nem tisztázottak, de elképzelhető, hogy lesz belőle valami...)
bb182007-05-05 08:19:06 // 1272
Ha már minden ,, jöttment ,, irhat szakácskönyvet akkor miért ne ? Ezek legalább nem olyan nyiltan lennének összelopva mint néhány darab. Meg lehetne szépen illusztrálni összeröfi képekkel, miegyebekkel, igy nem csak a kaján lenne a hangsuly hanem az alfa is jo helyet kapna benne. Egyben sugározná az un. alfa életérzést, amit ugye itt jol értékelnek. Ha csak minden alfás fele venné meg, már érdemes kiadni. Esetleg nyomulni vele a kereskedésekben, extraként ajánlani uj autokhoz, miegyéb... :-))
ystuc2007-05-05 08:12:26 // 1271
Nagyon jó ötlet! Tényleg képpel lenne az igazi! Amore szakácskönyv! Mekkora ötlet! "Együnk, igyunk, Alfázzunk" Jó cím? :-)
bb182007-05-05 08:05:09 // 1270
Dehogynem !!! Minden receptedet kimásoltam, és szépen lefüzöm öket. Majd a Sárkány orra elé tolom, hogy csinálja meg őket. De képek valoban jol jönnének, aztán ki tudja talán kiadásra kerül az Amore szakácskönyv is. Az ma jo üzlet. :-))
Poló2007-05-04 20:46:47 // 1269
Csináld meg a kajákat, fényképezd le őket és tedd fel a képeket ide a topicba ;)
Tommaso 1592007-05-04 20:28:07 // 1268
Letom a célomat nem értem el,nem sikerült feléleszteni ezt az egyébként remek topicot:-((((
Tommaso 1592007-05-04 20:27:36 // 1267
Zuccato 6 adagra: 300gr piskótalap 3 evőkanál maraschinolikőr 2 evőkanál brandy 500 ml tejszín 90 gt porcuki 150 gr étcsoki 50 gr hántolt mandula 25 gr hántolt mogyi 25 gr kandírozott gyümölcshéj kakaópor porcukor a piskótát egy cm vastagságú szeletekre vágjuk,majd azokat 3szög alakúra,majd alikőrt és a brandyt keverjük össze,és locsoljuk meg a piskótát. Egy másfél literes tálat folpakkal béleljünk ki,mejd tegyük bele a piskótákat,a 3szögeket a hegyükkel lefelé tegyük bele,szorosan egymás mellé,hogy ne maradjon rés. A tejszínt felhabosítjuk majd beleadjuk a porcukités habbá verjük,a csoki felét durvára reszelve hozzáadjuk,majd a mandulát,mogyit és a gyümölcshéjat,és hűtőbe rakjuk. A maradék csokit felolvasztjuk vízfürdőben,majd a maradék krémmel összekeverjük és a torta közepére rakjuk,majd piskótával fedjük,éjszakára hűtőbe rakjuk,és folpakkal takarjuk,majd kiborítva a tetejét kakaóporral és porcukival szórjuk!
Tommaso 1592007-05-03 23:19:29 // 1266
Rozmaringos csirke: 2 rozmaringág -3 gerezd fokhagyma -1 teáskanál balzsamecet -1,5 kg egész csirke -2 evőkanál extra szűz olivaolaj -125 ml csirkehúsleves Sütőt 200 C re előmelegítjük.Az egyik rozmaringágat a csirkébe tesszük a fokhagymával,majd lelocsoljuk balzsamecettel,bőven sózzuk,friss őrölt borssal hintjük,a lábakat összekötjük. Olivaolajjal bedörzsöljük,mellével felfelé tepsibe tesszük és rátesszük a 2. rozmaringágat. 1 órán át sütjök és közben 4 szer forgatjuk. A pecsenyzsírt az alaplével összefőzzük amíg besűrűsödik,szükség szerint sózzuk,borsozzuk,majd csészében tálaljuk a mártást. Köretnek rozmaringos sült burgonyát készítsünk. Holnap: Zuccotto (desszert)
Tommaso 1592007-05-02 15:58:19 // 1265
spaghetti alla bolognese:-) Hozzávalók: -kb 600 gr darál marha,vagy sertéshús -500 gr spagetti -1 sárgarépa -1 petrezselyem -kb 0,5dl konyak -kb 1 dl száraz fehérbor -hámozott pari konzerv -bazsalikom -oregánó -só -fokhagyma -vöröshagyma -olivaolaj -mozzarella sajt Az olajban lepirítjuk a hagymát,hozzáadjuk a húst,majd a fokhagymát és a konyakot,bort,a lereszelt gyökereket és amíg ez egy kicsit összefő,addig a hámozott parit összeturmixoljuk,ízesítjük sóval,oregánóval bazsalikommal egy kis őrölt feketeborssal is,majd ezt hozzáadjuk az alaphoz,összefőzzük,majd a végén tálalás után megszőórjuk rezselt mozzarellával! Holnap: Rozmaringos csirke
Tommaso 1592007-05-01 09:30:05 // 1264
Penne tejszínes,fohagymás rákmártással -500 gr Penne tészta -400 ml tejszín -500 gr koktélrák -fokhagyma -vaj -babérlevél -parmezán -1,5 dl száraz fehérbor -só -petrezselyem zöldje -végén szükség szerint étkezési keményítő A vajban megpirítjuk az előzőleg megmosott koktélrákot,hozzáadjuk a fokhagymát,fehérbort,kicsit összefőzzük,majd beletesszük a tejszínt,babérlevelet,parmezánt,apróra vágott petrezselyem zöldjét,ízesítjük sóval,majd szükség szerint besűrítjük a keményítővel! Holnap: Bolognai spagetti
Tommaso 1592007-04-30 09:12:08 // 1263
Penne Primavera: Hozzávalók: -500 gr Penne tészta -500 ml tejszín -zöldségkeverék (kukorica,borsó,bébirépa,kelbimbó) -kb 100 gr parmezán sajt -2 fej vöröshagyma -fokhagyma -1-1,5 dl száraz fehérbor -só -500 gr csirkemell filé -olivaolaj -csemege pirosparika a színe miatt -szükség szerint étkezési keményítő a végére A hagymát az olajban lepirítom,hozzáadom a kockára vágott mell filét,kb 1-1,5 dl száraz fehérborral felöntöm,beletöröm a fokhagymát és pár percig összefőzöm,majd hozzáadom a zöldségkeveréket,tejszínt, a csemege fűszerpaprikát,beízesítem sóval vagy ételízesítővel,majd a végén a parmezánt,majd szükség szerint étkezési keményítővel besűrítem! A tésztát mint mindig,al dentére főzzük Holnap: Penne tejszínes,fohagymás rákmártással
bb182007-04-30 07:37:07 // 1262
És még egy ha még nem írtam volna : Lovag nokedli ( hogy miért ez nem tudom én is igy kaptam ). Nagyon jól csúszik, gyakorlatilag pukkadásig lehet enni belöle. Csinálj annyi apro nokedlit, amennyit a család meg tud enni. Közben pirits meg kis kockákra vágott füstült tarját, füstölt szalonnát, párizsit, 1-1 jó marékkal. Ha meg van, dobj bele szintén 1-1 marék kukoricát és zöld borsót, addig hogy megföljön/megpuhuljon. Az egészet keverd össze a nokedlival, és annyi tejföllel, hogy jo tocsogós legyen. Az igy összekevert ,,maszatot" tedd mély jénaiba, simítsd el,szórd meg bőven reszelt sajttal és sötőben, felső lángon pirítsd rá. A nokedlit nem kell fözni, csak éppen melegedjen fel amennyire kell. Tálaláskor frissen vágott lila hagymával szórd meg. Jó étvágyat.
bb182007-04-30 07:28:38 // 1261
természetesen némi sózás is kell, más füszert nem igényel.
bb182007-04-30 07:27:57 // 1260
azért én is írok egy finomat . egyszerü étel, de nagyon ízletes és jól ,,csúszik". Végy két pulyka mellet ( kérdés hogy mennyit bír felvenni a társaság ), szeleteld föl, klopfold ki és erössen fokhagymás tejben áztasd egy éjszakát. Másnap csöpögtesd le( vagy töröld meg ), hogy a panir megragadjon rajta, panírozd be és ugy ahogy van egy böven kivajazott mélyebb fajta jénai tálba-tepsibe tedd bele, legalább 2 rétegben ahogy adja magát, hogy teljesen befedje a tálat. Locsold le böven tejföllel, ugy hogy mindenütt egy picit befedje, és bőven szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd meg amig a sajt egy picit megpirul ( szép aranybarnára ) de a pirulás alatt még maradjon nyúlós. Utána vágd porciókra és szépen lapáttal tálald ki a darabokat. nagyon finom. Jó étvágyat.
bb182007-04-30 07:19:33 // 1259
OK! Minden világos. :-)
Tommaso 1592007-04-29 22:17:43 // 1258
Az olaszok így főzik a rizottót,ill atésztát,jelentése: foghoz. Lényege,hogy a tészta evésekor még roppan egy kicsit a tészta a fogad alatt,semmiképpen se nyers,csak nincs úgy szétfőzve,hogy az szétessen!
Tommaso 1592007-04-29 22:16:24 // 1257
A 400 gr tésztához mehet szerintem egy 3-4 dl főzőtejszín,amit a szalonna lepirítása után adj hozzá,majd a tojással lényegében besűríted a végén!Ha nem kapná föl a tojás a tejszínt és folyós lenne,akkor húzd össze egy kis étkezési keményítővel (víz keményítő összekeverve).A keményítő használatánál fontos,hogy itt a belekavarás után gyakorlatilag vége a főzésnek,és húzzuk le atűzről!
Fater (Norbi)2007-04-29 19:07:44 // 1256
A Manner helyett inkább a Lidlben kapható olasz babapiskótát javaslom (+ rajta van az eredeti olasz recept is). További jó főzést, sütést. Én tegnap házikrémest készítettem...
A hozzászólásokért az Alfa Amore készítői nem vállalnak felelősséget.

Jelentem a moderátornak