Esztergomi megoldások

2006-06-01  Tommi+Halesz
Régi adósságunkat pótoljuk most: íme az esztergomi találkozó összes megoldása, valamint az elmaradhatatlan aranyköpés-gyűjtemény! :)
Hírek >> 2006  

A regisztrációs lapok

A regisztrációs lapokon megkérdeztük, hogy honnan értesültetek az Alfa Amore oldalról. A szokásos válaszok (internet, ismerős, bekártyázás, rendszámkeret, stb.) akadtak érdekes válaszok is, ezek következnek szó szerint, zárójelben a saját kommentárjaink!

- Cuore Sportivo
- komolyan kérdezitek? :)
- ilyet kerestem az interneten
- Amore (???)
- innen-onnan-amonnan
- mindenhonnan
- sehonnan (Ez a három válasz nem volt semmi :)
- a hasznaltuato.hu-n volt egy autó hirdetve, ott volt megjelölve infóhelyként (ezek szerint már megérte oda kirakatni a linket :)
- minden ismerős és a média is ezt sulykolja! (milyen média?? :)
- magamtól találtam meg (ügyes! :)
- rátaláltam (ezt többen is írtátok :)
- regisztrált tag vagyok (jó-jó, de hogy kerültél ide? :)
- muhahaha – ez az első weblap a földön :)
- ??? (nem vicc, ez volt a válasz)
- Alfa Amore honlapról (megint csak ok, de hogy kerültél ide? :) )
- xy tag szervezett be – internet (most akkor melyik? :) )
- w.search (hogy tessék???)
- googleee (szó szerint!)
- cs.hu (aham, átjöttél a cs-ről az aa-ra? :)
- Alfa guruktól (köszönjük nekik! :)
- az oldalról meg Anyu is mondta :) (Hm, anyukád mikor regisztrál? :) )
-  illegális gyorsulásin keresett meg egy tag
- rendszeresen figyelem (jó-jó, de mit? :)
- fiamtól (több ilyen is volt, ezek szerint az öregeket is be lehet bolondítani :)
- barátnőmtől (szegény ha tudta volna mit indít el ezzel… :) )
- vettem egy Alfát és megsúgta az autó :)

És ami szerintünk a legjobb volt: "regisztráltam vazeg" :)

A "hányan jöttek Veled" kérdésre is érkezett pár érdekes válasz:

- egyedül = solo
- +1 fő nőstény
- +1 feleség

A "hányadik esztergomi találkozón veszel részt" kérdésnél sokféle válasz volt, sok új ember volt, sokan évek óta járnak Esztergomba, de mintha páran már nem is emlékeznének, hogy hanyadik talijuk ez! :

- 4-5?
- 2,5 :)
- hatodikon, de az elsőn vagyok itt (most akkor hogy van? :)

És itt szeretnénk kiemelni néhány ember nevét, akik a reglapok szerint eddig mind a hat találkozón ott voltak:

- Turbék Gergely (úgy tudjuk eddig még nem regisztrált, nem értjük miért, hiszen régóta nagy Alfás... majd küldjük a kommandót! :)
- Nándori Krisztián (ő nem írt Amorés nicket a lapra, elég fura, hogy ott volt mindegyik találkozón és nem regisztrált hozzánk... vagy igen?)
- Groll Róbert (fastcar)
- Tánczos Attila (Attie)
Ha kihagytunk volna valakit, jelezze :) sajnos a reglapokon csak ennyi emberről derült ki, hogy mind a hat találkozón ott voltak...

A tájékozódási verseny

Összesen 54 feladatlapot adtatok le a délután 3 órás határidőig, ami azt jelenti, hogy a társaságnak kevesebb, mint 15 százaléka indult el tájékozódni. Vagy nem voltak eléggé csábítóak a díjak (ami kevésbé valószínű), vagy egyszerűen nem volt kedvetek a sült kolbász-fagyi-piknik hangulat miatt otthagyni a Bazilika környékét (ami sokkal valószínűbb) :) Jövőre lehet hogy kötelezővé tesszük a részvételt? :)

1. feladat
Az első feladathoz még autóba sem kellett ülni, ugyanis azt kérdeztük, hány óra van a Bazilika épületén. Mindkét oldalsó "tornyon" 3-3 darab van, tehát a helyes válasz 6 volt.

2. feladat
A Víziváros egyik kis utcájából egy lépcső visz fel a Bazilikához. Hányas számú házak közül indul?

Ez sem okozott problémát, mindenki megtalálta a "Macska lépcső" alját a 11 és 13 számú házak közötti kis sikátorban.

3. feladat
A város főterén egy érdekes nevű vendéglátóipari egységgel szemben áll egy épület, amely régen egy pénzintézetnek adott otthont. Milyen stílusban épült az épület?

Itt a helyes válasz a romantikus volt, ezt az épület falán lévő kis tábláról lehetett megtudni. A pénzintézet a Takarékpénztár volt (bár ezt nem kérdeztük), az érdekes nevű hely pedig a "Napos oldal" kávézó, itt lehetett begyűjteni az első pecsétet.

4. feladat
Szintén a város főterén áll Vak Bottyán lovas szobra. Mit tart a kezében? Kis segítség: tessék asszociálni :)

Egyik megadott válasz sem volt jó, tehát Nektek kellett beírni a megoldást és igen-igen, a helyes válasz a BALTA volt :) Amikor Halesszal összeállítottuk a feladatlapot, úgy gondoltuk ezt a poént nem hagyhatjuk ki :) Szerencsére sokatoknak vágott az esze :)

5. feladat
Keresd meg a város régi tűzoltóságának épületét! Ne ijedj meg, itt nem kell sem kapukat, sem ablakokat számolnod, az majd később jön :) Az épület szomszédságában egy templom van, amelynek az oldalán egy kis tábla jelzi a Duna 1838-as áradásának szintjét, mellette egy keresztre feszített Jézus szobor áll. Annak idején ellepte-e volna Jézus lábát a víz?

Senkinek nem volt gond a szemmértékével és helyesen karikáztátok be a "nem"-et.

6. feladat
A főút mellett egy épület oldalában, jól látható helyen van egy Szent István dombormű. Első királyunk melyik kezében tartja a jogart?
Itt voltak páran, akik kihagyták ezt a feladatot, de a többség megtalálta a Bottyán János középiskola oldalában lévő domborművet és láthatták, hogy a jogar a jobb kézben van.

7. feladat
A Prímás Szigetre több hídon is át lehet jutni, ezek közül az egyik csak gyalogosan vehető igénybe. Összesen hány lépcsőfoka van a hídnak a sétány felőli oldalon?

Eredetileg kissé másképp gondoltuk ki ezt a feladatot, de sajnos március elején nem számoltunk azzal, hogy egy hónappal később a találkozó napján az árvíz miatt le lesz zárva a Kis-Duna sétány és a pecsételős autó nem tud ott megállni. A helyes válasz 28 volt, de a pecsétet nem a híd lábánál, hanem kicsit arrébb, a Széchenyi tér sarkánál lehetett begyűjteni, az OFF-os autó pedig egy fehér Skoda Octavia volt. Jövőre inkább a rendszámát írjuk bele a feladatlapba, meg alfás zászlókkal is megjelöljük majd, mert így többen nem találtátok meg.

8. feladat
Következik az esztergomi tájékozódási verseny mindenki által kedvelt feladata: menj el a tűzoltósághoz :) Ezúttal nem a kapuk számára vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy az épület udvar felőli oldalán lévő kapuk felett hány ablak van?
Itt valószínű mindenki káromkodott egy sort, miután elolvasta a feladatot mert a tűzoltósággal kapcsolatos kérdések minden évben kifognak a csapaton :) A helyes válasz 13 volt. Gratulálunk azoknak, akik mérgükben is jól tudnak számolni :)
9. feladat
A városból kivezető egyik út mellett egy telephely udvarán a Mária Valéria híd egy eredeti darabja van kiállítva. A telepet zöld kerítés veszi körül. Számold meg, hogy a híd előtt lévő szakaszon hány kis vasoszlopocska van a kerítésben!
Itt aztán minden volt, ezzel a feladattal sikerült a legjobban megkeverni Titeket :) Kevesen olvastátok el figyelmesen a feladatot, ugyanis azt kérdeztük, hogy a híd előtt lévő szakaszon hány oszlop van. Tehát a híddarab két szélén lévő, kb. 20-30 centi széles betontalp, amin állt, az az előtti egy-két oszlop nem számított bele, mivel az ugye nem a híd előtt van... A sima kerítésoszlopok és a tartóoszlopok is beleszámítottak, így a helyes válasz 132 volt. Ezt elég kevesen karikáztátok be :) Itt lehetett a lányoktól megszerezni a harmadik pecsétet.

10. feladat
Menj el a város 1848-as emlékparkjába! Az egyik emlékkövön egy lovag képe látható, mit tart a kezében?
Ennél a feladatnál a park megtalálása volt a nagyobb probléma, ugyanis kevesen jutottatok el a város Szentgyörgymező nevű részébe, ami a Bazilikától nem messze, a Duna part felé esik. Itt egy épülő lakópark közepén van az emlékpark, de aki idáig eljutott az megtalálta a lovag képét és helyesen karikázta be a kardot.

11. és 12. kérdések
Ez a két feladatot pluszpontokért kérdeztük, egyiknél arra voltunk kíváncsiak, hogy a kígyó és a kereszt hogyan került bele az Alfa Romeo emblémájába, illetve a lóhere hogyan kapcsolódik szeretett autómárkánkhoz. 1-10 pont között értékeltük a válaszokat attól függően, hogy mennyire adtatok részletes és kimerítő válaszokat. Röviden amire kíváncsiak voltunk:
- A kereszt Milano városának címeréből van, a kígyó pedig a Visconti nemesi család pajzsáról. A Viscontiak kapcsán még fontos tudni, hogy a legenda szerint annak idején azért kaptak nemesi címet, mert megöltek egy emberevő szörnyet, megmentve ezzel a környék lakóinak életét. Erre utal a kis emberfigura a kígyó szájában.
-A lóherét pedig az 1910-es években egy szerelő festette fel az egyik verseny előtt, hogy szerencsét hozzon. A kocsi nyert, ezért innen ered a hagyomány, hogy az Alfa Romeo gyári támogatású versenyautóin ott van a lóhere, legyen szó Forma-1-ről, túraautóról vagy más egyéb versenyről. 

A tájékozódási verseny eredménye:
1. Ginczli Adrienn (Adri)
2. Farkas Nikolett Judit (Niki) és Őri József (José147)
3. Krizsán Zsolt (Csumez)
4. Gönczi Csaba (Cgo)

Nagyon szoros volt az eredmény, mivel ők mindannyian 29 pontot értek el, ezért a két utolsó kifejtős kérdés döntött. Azt néztük, hogy mennyire adtak részletes, alapos és minden apróságra kiterjedő választ, ez alapján született meg a végeredmény. Azt nem néztük, hogy ki veszi igénybe a "közönség segítségét", a lényeg az volt, hogy mit írtak a lapra :)

5. Beck Bernadett és Beck Antal (Bettus & Tonyó) - 27 pont
6. Tánczos Attila (Attie) - 26
7. Rozsi Dániel (Dyro) – 26
8. Molnár Zoltán (Zozo 156) – 26
9. Országh Miklós (count M.) és Körtvélyes Tivadar (Teddy) – 23
10. Tóth Róbert (Robrt) – 23
11. Papp Péter (PP) – 22
12. Pénzes Ágnes (Ageee) – 22
13. Porcsin Tamás (TtK) – 22
14. Ragoncza Ádám (ingegnere) – 22
15. Balogh Gábor (BeeGee) – 21
16. Mészáros Sándor (Mesa) – 21
17. Kotsis Márk (Slowfeet) – 21
18. Farkas Tamás (Farki) – 21
19. Strenner Tamás (Tom) – 20
20. Kiss Csaba (Csabee) – 20
A többiek 20 pont alatti eredményt értek el és egy indulót sajnos ki kellett zárnunk.

A nyeremények listáját itt találod!

Alfa Amore tesztlap
Itt már vállalkozóbb kedvűek voltatok, 78 lapot adtatok le. A kérdések és a helyes válaszok a következők voltak:

1. feladat
Az Alfa Romeo gyár eredetileg Milanoban volt. Ez ma már nem üzemel, helyette a dél-itáliai Pomigliano-ban folyik a termelés. Melyik nagyváros közelében található?
A helyes válasz: Nápoly

2. feladat
Melyik olasz családhoz köthető az Alfa Romeo emblémában szereplő kígyó?
A helyes válasz: Visconti

3. feladat
Melyik családé a FIAT konszern?
A helyes válasz: Agnelli

4. feladat
Hol található az Alfa Romeo gyári múzeuma?
Itt a megadott három válasz helytelen volt (Torino, Como, Brescia), így Nektek kellett odaírni, hogy Arese.

5. feladat
Az Alfa Romeo névben honnan származik a Romeo?
A helyes válasz: Nicola Romeo, aki az I. világháború után vezette a céget

6. feladat
Francis Ford Coppola örök klasszikus Keresztapájában is fontos szerepet kap egy Alfa Romeo. Mi történik vele a filmben?
A helyes válasz: felrobbantják
Amikor az ifjú Michael Corleone megöli a rivális Tattaglia család donját és egy korrupt rendőrtiszt társát, évekig Szicíliában kell bújkálnia. De bosszúszomjas New York-i ellenségeinek keze ide is elér, ezért bombát rejtenek Michael Alfájába, de végül nem őt, hanem fiatal feleségét, Apolloniát ölik meg vele, mert ő indítja be az autót.

7. feladat
Plusz pontért: milyen típusú volt ez az Alfa? Annyit segítünk, hogy erről a típusról mintázták a 147-es orrát.
A helyes válasz: 6C 2500 Villa d’Este – amikor megjelent a 147-es, szinte minden autós újságban megemlítették, hogy ő volt a "felmenő".

8. feladat
Melyik nagynevű designstúdió nem tervezett Alfa Romeot?
A helyes válasz: mindegyik tervezett (Pininfarina, Giugiaro, Zagato, Bertone). Büszkék lehetünk az Alfára, mert világon nem túl sok autógyár mondhatja el magáról, hogy mindegyik "nagy névvel" dolgozott már együtt :)

9. feladat
A Forma-1-es világbajnokság 1950-ben indult és az első két évben az Alfa Romeo egyik versenyzője lett a világbajnok. Ki volt ő?
A helyes válasz: Giuseppe Farina (teljes nevén dr. Giuseppe "Nino" Farina). 
Az Alfa csapatát ekkoriban a három legendás "F" alkotta, akik a mai pilótákhoz képest eléggé öregnek számítanának: Farina (44 éves volt 1950-ben), Fangio (38) és Fagioli (53), akik az első években valósággal elsöpörték az ellenfeleket – többek között a Ferrarikat is a pályákról. Nem véletlenül sírta el magát Enzo Ferrari minden alkalommal, amikor autóinak sikerült legyőzniük az Alfákat :)
10. feladat
Eddigi majdnem 100 éves történelme során kb hány fajta típust mutatott be az alfa Romeo?
A helyes válasz: 300+
Itt egy külföldi Alfás honlapon talált listára hagyatkoztunk, de a nagy Alfa guruk szerint hibáztunk… Legközelebb pontosabban utána fogunk nézni mindennek :)

11. feladat
Melyik autógyártó által alapított díjat hódította el 2002-ben az Alfa 8C Competizione a Concorso d’eleganza Villa d’Este kiállításon?
A helyes válasz: BMW

12. feladat
Hány gyári támogatású autóval indult tavaly az Alfa Romeo a WTCC-ben?
A helyes válasz: 3

13. feladat
Kik voltak a gyári pilóták?
Giovanardi, Tarquini, Farfus és Thompson

14. feladat
Most hétvégén zajlik a 2006-os túraautó világbajnokság első futama. Hol?

A helyes válasz: Monza

15. feladat
Az Alfa 156 GTA AM nevéből az AM minek a rövidítése?
A helyes válasz: Autodelta Maggiorata
A két másik lehetséges válasz az "Accustico Magnifico" és az "Autodelta Modificata" volt, néhányan meg is jelöltétek ezeket is...

16. feladat
Mit adtak nekünk a rómaiak? Minden helyes válasz 1 pontot ér! Tessék elvonatkoztatni :)
Úgy gondoltuk, hogy megtréfálunk benneteket... mindenképpen muszáj volt betennünk valami teljesen OFF kérdést, aminek abszolút semmi köze nincs az Alfa Romeohoz :), de azért Itáliához igen... Mivel a Pihent agyúak topicban és máshol is gyakran elő szokott kerülni a Monthy Python társulat klasszikusa, a Brian élete című film, ezért úgy gondoltuk, hogy sokan fogjátok tudni a választ. Talán kicsit kiszúrás volt ez a kérdés azokkal szemben, akik nem ismerik a filmet vagy nem emlékeznek erre a részre, de a beharangozóban megmondtuk, hogy tessék figyelmesen olvasni az Amorét, tehát nem fogadunk el kifogást, mert gyakran szoktunk belőle idézni a fórumokban :)
A helyes válaszok: vízvezeték, csatorna, utak, közbiztonság, gyógyászat, oktatás, bor, népfürdő, békét hoztak, öntözés

17. feladat
Mi a különbség a VDC és az ESP között?
A helyes válasz: semmi, Alfáéknál egyszerűen VDC-nek nevezik a menetstabilizálót

18. feladat
Az 1927-1957 között rendezett híres olasz körversenyen, a Mille Miglián az Alfa Romeo volt a legsikeresebb márka. Összesen hány győzelmet aratott 30 év alatt?
A helyes válasz: 11 (tehát kb. minden harmadik évben)

19. feladat
Olaszország legismertebb autós lapja, a Quattroroute nemrég ünnepelte születésnapját. Hány éves az újság?

A helyes válasz: 50 - a hírek között erről is beszámoltunk

20. feladat
Ki vezeti a hozzászólás listát az Alfa Amorén?
A helyes válasz: George - aki úgy látszik ezek szerint nagyon-nagyon ráér ott az atomerőműben :)

21. feladat
A "Típusok" rovatban összesen hány leírás található?
A helyes válasz: 45-55 között

22. feladat
Februárban hírt adtunk arról, hogy az Alfa együttműködési megállapodást kötött az egyik olasz motorgyárral. Melyik volt ez?
A helyes válasz: a felsorolt márkák (Aprilia, Moto Guzzi, Bimota) közül egyik sem volt jó, a Ducatit kellett felírni a lapra

23. feladat
Hány hölgy tagja van az Alfa Amorénak?
A helyes válasz: 20-30 között (azóta ez már bővült rendesen, úgyhogy jövőre is megkérdezzük!

24. feladat
Hány tagja van az Alfa Amorénak? (fertőzött és függő együtt)
A helyes válasz: 700+

25. feladat:
Hány országból vannak tagjai az Alfa Amorénak?
A helyes válasz: 12 (reméljük ez is bővül a következő esztergomi találkozóig... :)

26. feladat
Melyik Alfából van a legtöbb az Alfa Amore tagjainak?
A helyes válasz: 156 - és már túlléptük  a 200 darabot :)

27. feladat
Melyik az alábbiak közül az Alfa Amore jelképe?
A helyes válasz: Alfa Amore felirat a kígyóval.
Nem, nem a balta és nem is Chuck Norris, bár volt aki szerint ezek közül valamelyik :)

28. feladat
Az alábbi típusok közül melyik nincs az Alfa Amore tagjainak?
A helyes válasz: 159.
Volt, aki az Arnát jelölte meg, pedig abból van egy.
29. feladat
A napokban ünnepli második születésnapját az Alfa Amore. Ki volt az első három személy, aki regisztrált az oldalon? Csak a helyes sorrendben felírt neveket számítjuk helyes válasznak, amelyekért összesen három pont jár!
A helyes sorrend: 1. WebM 2. Halesz 3. Teddy
Itt sokan írtátok elsőnek Haleszt :) És volt, aki szerint Chuck Norris volt az első :)

30. feladat
Sorolj fel híres filmeket, televíziós sorozatokat, amelyben szerepel(t) Alfa Romeo. Minden helyes válasz egy pontot ér!
A teljesség igénye nélkül néhány válasz: Keresztapa, Rex felügyelő, Diploma előtt, 36, A sakál napja, Két férfi, egy eset (Matula felügyelő), Tehetséges Mr. Ripley, Tolvajtempó, Cobra 11, Piedone filmek, James Bond sorozat Octopus c. epizódja, stb…

31. feladat
Az Alfa Romeo története során elég sok típusból készített összkerékhajtásos modellt. A felsoroltak közül karikázd be azt, amelyikből készült ilyen! Minden helyes válasz egy pontot ér!
Itt összesen 21 típust soroltunk fel, ezekből összkerekes volt: 33, 155, 156, 164, Matta, 159, Brera

A teszt végeredménye:
1. Ragoncza Ádám (ingegnere) – 47 pont
2. Országh Miklós (count M.) – 45
3. Kertész Viktor (Kertecs) – 43
4. Iliásics Balázs (Balage) – 42
5. Groll Róbert (fastcar) – 41
6. Farkas Tamás (Farki) – 38
7. Schindler Alex (Ali76), Ulakcsai Gábor (Ollah), Prozlik Szabolcs (Gaso), Molnár Zoltán (zozo156) – 37
8. Willem Franciska (Jazzy) + Torjai Gábor (Royki) – 36
9.  Krizsán Zsolt (Csumez) – 35
10. Vörös Viktor (Alfa 155 TD 2,5) – 34

A többiek 33 vagy ennél kevesebb pontot értek el. Igazából a filmes kérdéssel lehetett "megdobni" a pontszámot, ezen múlott a sorrend.

A nyeremények listáját itt találod!

Ahogy az elmúlt években, úgy idén sem született hibátlan feladatlap sem a tájékozódásnál, sem a tesztnél. Jövőre is nagyjából hasonló kérdésekre számíthattok, tehát tessék figyelmesen olvasni az Amorét és kicsit elmélyülni az Alfa Romeo közel 100 éves történelmében! :)

Nos, mindezeket a kapcsolódó fórumban vitathatjátok meg:
Esztergomi Alfa Találkozó-április 1.

Írta:
Tommi+Halesz