Ötmilliárdból nyolc új Alfa

2014-05-07  Tedi
Mintegy 5 milliárd eurós beruházással 8 új modellt gyártana az Alfa Romeo Sergio Marchionne legújabb terve szerint 2018-ig.
Hírek >> 2014  

A Fiat vezérigazgatója szerdán közölte legújabb ötéves tervét, amely nem csak az Alfa Romeót, hanem a Fiat-konszern többi márkáját is érinti.

Ennek keretében az Alfa megszünteti az alacsony eladásokat produkáló MiTo modellt, a többit pedig a Giorgio nevű moduláris padlólemezre építené fel, amely hátsó- és összkerék-meghajtás befogadására is alkalmas. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Giulietta utódja is hátsókerék-meghajtást kaphat.

Harald Wester, az Alfa Romeo (és a Maserati) vezérigazgatója csak a közép-kategóriás modell érkezését kötötte konkrét időponthoz, állítása szerint 2015 negyedik negyedévében érkezhet az új modell. A többi hét új Alfát 2016 és 2018 között mutathatják be. Az Autromotive News értesülései szerint ezek között szerepel a szedán és kombi 159 utód, amelyet valószínűleg nem Giuliának hívnak majd, érkezik az új zászlóshajó a Ghibli testvérmodelljeként, illetve egy "speciális" modell is várható, bár erről többet nem mondott Wester. A szaklap úgy tudja, egy BMW 6-ossal konkuráló Alfáról lehet szó. Ezek mellett három SUV is várható, egy kompakt, egy közepes és egy nagyméretű.

Hogy minden rendben legyen, létrehoztak egy "Skunk works" nevű 200 fős csapatot, akiket két, a Ferraritól igazolt mérnök vezet, ők fejlesztik az új modelleket. 

Harald Wester előadása során többször hangsúlyozta, hogy az Alfa Romeo múltját sokszor nem vették figyelembe, nem használták ki és többször meg is sértették műszaki megoldásokkal, cégvezetési döntésekkel. Ősbűnként aposztrofálta az ARNA megalkotását, illetve súlyos hibának nevezte, hogy a versenypályán elért sikerek ellenére soha nem tudták az előírt darabszámot eladni. A mostaniaktól viszont azt várják, hogy a jelenlegi 75 ezerről 400 ezerre emelkednek az eladások 2018-ra. Ehhez figyelembe kell venni az Alfa tracíciójának öt pillérét: 50-50 százalékos súlyelosztás, tökéletes súly/lóerő arány, csúcstechnológiás, erős motorok, egyedi műszaki megoldások és semmivel össze nem téveszthető formaterv.

Marchionne ötéves tervei között a profit megduplázása és az eladások 61 százalékkal való megemlése szerepel. A hírre a Fiat részvényei 12 százalékot csökkentek, mivel a befektetők és a szakemberek úgy látják, a Fiatnak ezen cél eléréséhez több készpénzre lenne szüksége. 

 

Akit érdekel, Harald Wester előadásának PDF dokumentumát innen letöltheti. Érdemes.

Kapcsolódó írásaink:

Írta:
Tedi