Befagyott az Alfa...

2007-05-17  Teddy
...még ha áttételesen is. Áprilisban ugyanis több, mint 10 százalékot estek az értékesí mutatóik. Talán ebben is a kici kínaijaknak keze van bent?
Hírek >> 2007  

Talán sokkolhatta az Alfa-vásárlók körét a Kínába való áttelepülés lehetőségének híre, talán nem, az minden esetre tény, hogy áprilisban az előző évi szinthez képest 13 százalékot esett az eladott autóik száma. Mindeközben a konszern további két fő márkája vígan 10 százalék fölött teljesített; a Fiat 10.7, a Lancia 15.5 százalékos bővülést ért el.

Ha kicsit komolyabb indokokat keresünk, akkor a beszűkülő európai újautó piacra lehet kenni az Alfa gyenge szereplését. Eddig minden hónapban csökkent az újautó értékesítés, februárban például 2.5 százalékkal. Ehhez képest az április 0.6 százalék babapiskóta. A Fiat konszern egyébként ilyen piaci tényezők mellett is a legjobban fejlődő nagy autógyártó maradt 8.8 százalékos plusszal zárva. A hónap vesztese a 10 százalékot vesztő Renault csoport lett.

Az Alfa Romeo alig több, mint 10 ezer autót adott el az előző évi 12 ezerrel szemben. Piaci részesedésük ezzel a nagy nehezen kiküzdött 1 százalékról visszacsúszott 0.8-re. Az év egészét figyelembe véve viszont továbbra is pozitív a mérleg, ha egy hajszálnyival is. 53 ezer Alfa talált gazdára eddig az évben, ami 2.1százalékkal több csak a tavalyinál. Az eladások fő szinterei továbbra is Olaszország és Németország, a húzómodellek pedig egyértelműen a 159 és a 147. Utóbbinak leginkább az anyaországban van nagy keletje, míg a németeknél inkább a 159 fogy, de a Brera eladásai is elég szépen alakulnak.

 

Kapcsolódó írásaink:

Írta:
Tedi