Haddel - főkép
>> AutóápolásAlfa 159 sw // 2017-10-31

Vettem új ablaktörlő lapátokat,mert a régiek már elkezdtek hüvösebb időben pattogni. Ismét Bosch Aerotwin került fel,mint legutóbb.Ráadásul ennek sokkal szebb a tartókonzolja ,mint a réginek.
A régi kb 34500 kilométeren keresztül szolgált.
Km állás a cserekor: 260764

 
>> EseményAlfa 159 sw // 2017-10-14

Napra pontosan 5 hónapot futottam nyári gumikon.
Ma történt meg a téli átállás. 2 db gumit rendelnem kellett ,mert a hajtott tengelyen levő Contik kb 4.5-5 mm-re koptak egy szezon alatt.Lehet még elmentek volna 1-2 hónapot ,de nem lett volna hangulatom szezon közepén átgumizni a kerekeket.
Nexen Winguard sport gumikat rendeltem reifenguru.at-ről. Költséghatékony megoldás ,kiváncsi leszek hogy muzsikálnak.
A gumikat Dunaharasztiban rakattam fel ,otthon meg én át cseréltem a kerekeket.
A nyári gumikon alig van kopás ,igaz nem is mentem sokat ebben a szezonban ,összesen kb 13000 km-t.
A nyári kerekeket szépen letakarítva raktam el ,a felniken nincs semmi extra sérülés ,csak kavicsfelverődések nyomai láthatóak.
Km állás : 257510 km

 
>> SzervizAlfa 159 sw // 2017-09-24

A sztori előzménye,hogy 5 hete, szabadságomról jövet Salzburg előtt 80 km-el kifogyott alólam az áram. Ömtc segítségével haza értem ,de világos volt ,hogy baj van ,vagy a még gyári 7.5 éves akksi a kukás ,vagy a generátor is rossz. Akksim volt itthon új,még tavaly ,mikor az injektor csatlakozók vacakoltak ,vettem az Auchanban egy saját márkás ,de Jászakku által gyártott energiaforrást. Berlingómban is Jászakku van ,már 5 éve.
Generátort végül Erhard papától rendeltem ,plusz hosszbordás szíjat ,és szíjfeszítőt is.Ki is postázta ,hamar ide ért.
Múlt hétvégén akartam a cserét megejteni ,de nem volt Torx E kulcsom,mégpedig olyanok tartják a generátort a helyén. Rendeltem Amazonról gyorsban fasza Proxxon Indrustrial szettet.
Ma jött el a nap ,hogy neki essek a verdának . A szerelés menete egyszerü,nem kell akna sem ,kereket sem kell levenni. Felülről kivitelezhető. A gázolaj szűrő tartókonzolját le kell szerelni ,különben nem fér ki a generátor a motortérből. 3 csavar tartja ,nem nagy ügy. A feszítőt sajnos nem bírtam kiszedni ,majd olajcserekor megpróbálom mégegyszer. De nem régi ,úgyhogy nem gáz. A szíjra viszont ráfért a csere.Felkerült az új áramfejlesztő,csavarok lehúzva a megadott nyomatékra( köszi Droberto a nyomatéktáblázatért!😃)
Összeszereléskor pont jött egy szomszédom ,segítségével lelégtelenítettem a gázolaj rendszert. Aztán mentem egy próba kört. 5 hete nem vezettem az autót ,el is szoktam tőle ,kurva jól megy😃😃
Km állás: 255478

 
>> AutóápolásAlfa 159 sw // 2017-07-06

Nagyon csúnyák voltak már az emblémáim. Aliexpresszről jöttek az újak. Ennyi pénzért szerintem tökéletesek ,méretben is jól passzolnak. A csomagtartónyitó gombtól kicsit féltem ,de arról is könnyen lejött a régi.Jól bevágdostam pengével aztán csavarhúzó ,kalapács kombóval adtam neki a wattot😃

 
>> SzervizAlfa 159 sw // 2017-06-03

Kicsit túlfutottam az olajcserével ,így most a hosszú hétvégén neki álltam. Már legutóbb is Motul olaj került bele ,most is azt vettem,plusz a jó kis gyári Ufi olajszűrőt. A többi szűrőt két hét múlva cserélem le.
A segédalvázkeretet ,vagy bölcsőt kicsit ,ilyen adjunk szart a pofonnak jelleggel lepacsmagoltam fémvédő lakkal ,mert nagyon csúnyán rozsdás. Ki kellene szerelni ,és normálisan le felületkezelni.
A haspáncélnál pár csavart pótolnom kellett. Érdekes módon ,ha szerelőnél jár az autó,mindig eltünik 1-2...
A másik projekt a kézifék kötél porvédő csere volt.Kerékcserekor vettem észre ,hogy a porvédők elporladtak a másfél évvel ezelőtt beszerelt gyári bovdeneken.
Nem szeretném még egyszer szétbontani a fél autót a komplett kötél csere miatt.
Shadin kollega blogja alapján csináltam. Tök jó,és költséghatékony módszer. Lehet hogy updatelnem kell majd ,mert csak szélesebb kábelkötegelőm volt itthon,és az nem teljesen ül be a horonyba. Majd szerzek keskenyebbet.
Km óra állása: 247330km
Előző olajcsere óta megtett km-ek száma:17664

 
>> SzervizAlfa 159 sw // 2017-05-14

Rendeltem a netről új antennát ,elöször nem jót küldtek ,másodjára jött a jó . Gondolkoztam ,hogy kéne konzerválni ,hogy ne csak 3 évet bírjon ,mint a gyárilag felszerelt. Vettem Plastik70 lakkot ,azzal fujtam le a nyákot. Tartósteszt következik.

 
>> EseményAlfa 159 sw // 2017-05-14

Megkezdődött nálam is a nyári szezON.
A gumikat a reifenchampion.de oldalról rendeltem. Érdekes volt ,mert mikor kinéztem a őket,,akkor 130€ volt darabjuk ,pár hét múlva 150€-ért vesztegették ,amikor lecsaptam rájuk ,akkor épp 135 ercsin állt az árfolyamuk. 2 nap alatt leszállították,pont aznap jöttem haza Budapestre. Fullra volt pakolva az autó ,a gumikkal ,meg a felnikkel,plusz egy motor szállító utánfutó is utána volt kötve.
Szombaton Dunaharasztiban egy kevésbé szimpatikus gumisnál felrakattam a gumikat a felnire ,majd otthon én ,feldobtam a Bocira őket.
A téli gumik kb 24000 km- futottak első szezonukban. Az első tengelyen lévők kb 5 mm-re koptak le,a hátsó lengelyen lévők 6 mm-re.
Az Uniroyalok 8.3 mm profilmélységgel kezdik a pályafutásukat. (2017 16. hetében lettek gyártva amúgy)
A hátsó kerekek felrakása elött kiszedtem a fékbetéteket,lecsiszoltam a szélüket ,mert állítólag ezért sípolnak hátramenetben. A jobb oldalon észre vettem két kevésbé biztató dolgot.A kézifék kötelen levő gumiharang megszünt létezni. Nem bírt sokat ,tavalyelött decemberben cseréltem ki a kézifékköteleket ,gyári cuccra..
Ráadásként a fék dugattyunál levő gumiharangon is van egy lyuk,ezt is hamar orvosolni kell. Érdekes módon a bal oldalon minden rendben volt.
Az ár az 540€ vételárból,plusz a 8800 ft felszerelési költségből tevődik össze.
Km állás a nyári szezon kezdetén: 244500 km

>> SzervizAlfa 159 sw // 2017-04-15

Már egy pár hete megvettem az új ajtóhatárolókat ebayről,de csak most volt időm kicserélni őket.Jól megtervezett helyen van ,kb 6 perc alatt kész volt egy oldal.
Szükséges szerszámok: 17-es crova a kárpit tartó anyákhoz. 10-es crova,és T30-as torx az ajtóhatároló csavarjaihoz.
A csere nagyban javította a komfortérzetet,már nem kattognak a nyitás-záráskor.

 
>> SzervizAlfa 159 sw // 2017-03-31

Eredetileg Ömtc-nél akartam vizsgáztatni az autót,de nem tudtam megoldani ,hogy időpontra ott legyek,ezért ahhoz a szerelő sráchoz mentem,aki a cég kocsijait is szervízeli.Vasárnap este hagytam ott nála,azt hittem hétfőn kész is lesz.De nem lett.Szerdán már felhívtam ,mi újság a verdával.Jött a terszöveg ,hogy a futómű gatya,első fékbetét is kuka.. Mondtam is neki ,hogy azt nem hinném ,tavaly ilyenkor lett felrakva a nagy brembó ,új betétekkel.
Na mindegy ,péntekre készen lett az autó,aznap haza is utaztam vele Magyarországra. Végül csak elöl ,az alsó lengőkar szillentjét kellet kicserélni mindkét oldalon. Persze aranyáron lett elszámolva,170€ állt a számlán ,megnéztem netáruházakban 90-100€ között bárhol meg lehet venni a gyári Trw párját.
Érdekes még ,hogy a vizsgapapíron rajta van a fékbetét csere is,a számlán már nem tüntette fel.
Jövőre már tuti átnézetem az autóklubnál,ott leírják ,mit kell kicserélni ,vagy javítani .Megcsinálom,vagy megcsináltatom amit kell ,aztán levizsgázik náluk.

 
>> SzervizAlfa 159 sw // 2017-02-05

Kezdtek megfáradni a teleszkópok,hideg időben nehezen nyitották fel a csumifedőt. Ebayról vettem. Két nap alatt itt voltak.Ugyan az mint a gyári. A csere kb 2 perc. Lehet veszek a motorháztetőhöz is .