159 GTA? 159 GTA!

2007-06-28  Tedi
A napokban gyanús 159-es tűnt fel a németországi Nürburgring aszfaltcsíkján. A gyáriak a GTA verziót tesztelik, ami legkésőbb 2009-ben lát napvilágot.
Hírek >> 2007  
Ez a verzió már csak azért is valószínű, mert a facelift még messze van és egyelőre csak a csúcsverzió az, amit nem mutattak be. A gyár a Brera GTA változatát ez év végére, vagy legkésőbb 2008 elejére ígéri (ha a madarak nem csiripelnek hamisan), ebből kiindulva a 159-es sem késlekedhet túl sokat. Nem járhatnak messze a megoldástól, ha már a teszteléseknél tartanak.

Egy biztos, az amerikai piacra való visszatérést 2009-ben rögzítették, eddigre mindenképpen elkészül a GTA, mivel ezt a modellt is szeretnék magukkal vinni a tengeren túlra.
Szemmel látható változás egy alap 159-hez képest, hogy egy az egyben megkapta a Brera orrát a hűtőmaszkkal, pajzzsal együtt. Az autó orrán és oldalán fekete és szürke szigszalaggal "kiretusált" részek valószínűleg plusz légbeömlőket takarnak, ami érthető is, a fékeknek és az okosított 3.2-es motornak ugyanis elkél a plusz hűtés. A mostani pletykák szerint a GTA nem a 8C 4.7-es Maserati motorját kapja, hanem a 3.2-es duplaturbós változatát, amivel a gyorsulás 6 másodpercre apadhat. Ennek némileg ellentmond, hogy a lesifotósok kifejezetten egy 8 hengeres üvöltését vélték hallani.

A GTA-t hátulról nem sok minden fogja megkülönbözteti a többi 159-től ha tényleg így fog kinézni. A változások kimerülnek egy szolid hátsó szárnyban és kétoldali dupla kipufogóvégben. A fekete szigszalagozásnak a hátsó részen talán inkább csúfító funkciója lehet.
A 156 GTA hibájából tanulva a 159 GTA már állandó összkerék-meghajtást kap. "Nincs szükségünk hátsókerék-meghajtáshoz, hogy sikeresek és elismertek legyünk" - mondja Antonio Baravale az Alfa Romeo vezérigazgatója. "Ez alól a 8C a kivétel, amivel hamarosan vissza fogunk térni az amerikai piacra" - teszi hozzá.
Írta:
Tedi