Harminc százalékos mínuszban az Alfa

2012-07-17  Tedi
Nem áll túl jól az Alfa Romeo az európai autópiacon a féléves eladási statisztikák szerint, értékesítései 30 százalékkal estek.
Hírek >> 2012  

A belga ACEA legfrisebb adatai szerint az Alfa Romeo júniusban Európaában 8.594 autót adott el, szemben a tavalyi 12.372-vel, ez egészen pontosan 30,5 százalékos csökkenést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Az első féléves eredmények ha kicsivel is, de még ennél is rosszabb képet mutatnak, a visszaesés ebben az összehasonlításban ugyanis 31,2 százalékos, mivel tavaly január és június között 75.901, idén viszont csak 52.203 Alfa Romeo talált gazdára.

A Fiat-konszern autógyártó részlege sincs túl jó formában, csoportszinten júniusban 18, féléves szinten pedig 17,1 százalékkal csökkentek az eladások. Az egyetlen üde színfolt a Jeep, amely a január-június közti időszakban 35 százalékos pluszt produkált. Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy a Fiat Group Automobiles tortaszelete ugyanakkora maradjon, mivel az európai autópiac ehhez képest mindössze 6,8 százalékkal zsugorodott az első hat hónapban, júniusban pedig 2,8 százalékos csökkenést mértek.

Az év végéig nem lehet az eladási adatok jelentős javulására számítani az Alfánál. Tavaly még érződött a Giulietta újdonságának hatása, emiatt a bázisszámok magasak, új modell viszont nincs, csak új variánsok a világ legkisebb, kétmodelles palettáján.
A Fiatnál ennél egy fokkal jobb a helyzet, az új Panda, illetve az 500-as új verziói még fellendíthetik az eladásokat.

Érdekesség, hogy az első hat hónap adatai alapján Magyarországon mérték a legnagyobb bővülést, 19,9 százalékot, amely 27.781 eladott járművet jelent a tavalyi 23.168-cal szemben.

Írta:
Tedi