pe-Ti - főkép
>> Tuning és extraAlfa 156 SW 1,9 JTDm 16V Distinctive // 2009-05-09

Már télen nézegettem, gyűjtöttem az infókat melyik "állófűtés"-be érdemes beruházni mivel ezek a modern dízelek olyan kevés veszteséghőt termelnek, hogy iszonyat lassan melegednek be! Ekkor több variáció is felmerült de a gázolajos "igazi" állófűtés 300 ezer körüli ára elrettentett! Tovább keresve akadtam rá először a Svéd CALIX márkájú, hűtővizet melegítő fűtőbetétjére majd a Norvég DEFA karterra szerelhető a motorolajat melegítő fűtőbetétjére esett a választásom!
Igaz nem most van "szezonja" de mivel még a januári télben megrendeltem (akkor épp hiánycikk volt) így április elején sikerült megkapnom egyenesen Norvégiából a Defa gyártmányú motor előmelegítő rendszert (147 euróért) amit ma sikeresen beépítettem a gépbe!
A munka legnehezebb része a 220-as csatlakozó helyének megtalálása volt mivel a beszerelési útmutatóban javasolt jobb oldali ködlámpa melletti olajhűtő-csatornába nem találtam esztétikusnak a látványt! Végül a pajzs lamellái között "rejtettem" el a csatit így szerintem nem feltűnő alig látszik!
A karter megfelelő előkészítése (finom csiszolás, zsírtalanítás) után egy a készletben mellékelt spec. "kenőccsel" bekenve rögzítésre került a fűtőbetét az olajteknőn!
A kábel elvezetése (ami leginkább egy zuhany-gégecsőre hasonlít) már gyerekjáték volt néhány kábelkötegelő segítségével rögzítettem majd a "védőföldelést" is rákötöttem a kaszni egy előzőleg kifúrt pontjára!
A készlet előnye, hogy később igény szerint bővíthető utastéri ventilátoros fűtőelemmel, akkutöltővel, utastérből programozható kezelőpanellel sőt még távirányítós vezérlőegység (igen borsos árú) is illeszthető a rendszerhez a későbbiekben!
Én jelenleg egy digitális programozható kapcsolóórával oldom meg az időzített bekapcsolást!
A gyári specifikáció szerint -10 fokban 2,5-3 óra alatt képes minimum 50 fokosra melegíteni a karterban lévő olajat azt hiszem nem kell ecsetelnem milyen jót tesz ezzel a ledermedt motornak (turbónak)! Most kísérletképpen használni fogom a reggeli relatív alacsony hőmérsékletek miatt! További tapasztalatok később!