Jövőre csak egy Alfa és egy Fiat modellt mutat be a Fiat-csoport

2008-12-28  Alfa Amore
Jövőre csak a Fiat 500 kabriót és a 149-es Alfát dobja piacra a Fiat-csoport. A pénzügyi válság eredményét jelző hírt a konszern elnöke karácsony előtt jelentette be.
Hírek >> 2008  

Luca Cordero di Montezemolo, a Fiat-konszern elnöke a cég szokásos, Forma-1-es újságíróknak tartott, karácsonyi sajtótájékoztatóján közölte: "a válság erős, Európában 40 százalékkal, míg Olaszországban 30 százalékkal csökkent az autóeladás. Elkészítheted a világ legszebb autóját, de ha nem veszik meg tőled... Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy nem dobjuk piacra 2009-ben az új modelleket, melyek már készen állnak, hanem talán egy a bemutatásra alkalmasabb pillanatot érdemelnek."


Egy Photoshop kép a 149-esről - vajon hasonló lesz?

Montezemolo egy várakozással teli 2009-es év képét vázolta fel. "Lehetséges - mondta -, hogy csak a Fiat 500 Cabrio és az Alfa Romeo 149 modelleket dobjuk piacra. A többi már elkészült modellel kapcsolatban arra gondoltunk, kivárjuk a bemutatásra alkalmasabb időket."

Hozzátette, hogy a Fiat a többiekhez képest egy igen sok előnnyel rendelkező gyártó, így a torinói csapat döntheti el kivel lép szövetségre. "Szerencsére választhatunk, és ha a válság rövid lesz, mondjuk csak 2009 első hat hónapjára korlátozódik, akkor akár előnyünk is származhat belőle, ugyanis egy afféle piaci tisztulási folyamat. Köztudott, hogy az autópiacon rengeteg gyártó van. Viszont ha a válság a következő év második felére is áthúzódik, akkor mindenki nehéz időszakra számíthat." Montezemolo hangsúlyozta, hogy amióta ő és Sergio Marchionne állnak a Fiat élén, még nem éltek az állami segítség igénybevételének lehetőségével: "Nincs olyan képviselő - hangsúlyozta - aki azt mondhatná, telefonhívást kapott tőlem vagy Marchionnetól, melyben gazdasági segítségnyújtást kérünk."

A Ferrariról szólva Montezemolo elmondta, hogy 2008 a válság ellenére "a valaha volt legjobb év volt, melynek legkevésbé sem volt hatása a Forma-1 költségvetési mérlegére nézve. "Nem várunk csökkenést. Legfeljebb 2009 végére némi megtorpanást. De emlékszem, Enzo Ferrari a hetvenes években azt mondta nekem: válság vagy sem, mindig megtaláljuk azt az ezerötszáz őrültet a világon, akik vesznek majd egy Ferrarit. Hogy aktualizáljuk a számokat, úgy gondolom, hogy mi is mindig meg fogjuk találni azt a hatezer őrültet a világban, akik venni fognak egy Ferrarit."

A válsághelyzettel ellentétben a Ferrari egy új, nagyon fontos szponzort talált 2009-re a Tata, az indiai autógyártás személyében, amely már az egyik beszállítója a maranellói csapatnak és komoly kapcsolatban van a Fiattal is. A Ferrarin első alkalommal tűnik majd fel egy indiai márkajelzés. Ezt a Ferrari Sport vezetésének felelőse, Stefano Domenicali jelentette be. Montezemolo pedig "történelmi pillanatként" definiálta.   

A Progetto940.it híre alapján. Fordította: Panterrona 

Kapcsolódó írásaink:

Írta:
Alfa Amore