Mutasd

>> Szerviz2013-06-20

No, nemrég jöttem a jól bevált klímásomtól, Pilisről.
Nem csalódtam benne, nem volt túltöltve! Ez annyiban rossz hír volt, hogy nem ott van a gond.
Jó hír volt mindamellett, hogy nem is a ventilátorokkal vagy azok fokozatkapcsolójával volt a gond.

Először is elindítottunk a rendszert. Nem kellet hozzá fél perc, és Zoli – a szerelő – már kiabált is, hogy kapcsolajam le. A nyomás felugrott 20 bar-ra.
De mitől?

Hát akkor nézzük meg, nincs-e túltöltve. A gép leszívta a gázt, egészen pontosan 400 gr jött ki, meg egy kicsi lehetett még a csőben.
Akkor ez rendben is van. Májusban kb. 450-460 gr lett beletöltve.

Akkor most visszatöltöttük 410 gr-al, persze, miután a nedvesség ki lett vákumozva.

De akkor mi a baj?

Hát igen, Zoli is a fejét vakarta egészen addig, amíg be nem nézett a lökös rácsain. A hűtő lamelléi teli voltak bogarakkal.
Sz@r ügy, hogy Abony-Cegléd között a négysávoson van egy kb. 3 km-es szakasz, ahol néha annyi bogár van – főleg szürkületkor – hogy olyan, mintha havazásban menne az ember.

Hát akkor lökös le, elő a közepes nyomású mosóeszköz. Szépen kitisztította, de igazi akkor lenne, ha szétszednénk. Három hűtő van egymás mögött és a közöttük lévő rést csak úgy lehetne kitakarítani, ha szét lenne szedve.
Nos erre most sem idő, sem pénz.

Mosás után visszakerült a lökhárító. Klíma bekapcs...és...tökéletesen működött. Az Arkangyal ketyegett vagy 15 percet, a hőmérő szerint a rendszer az utastárbe 7,5 °C-t tolt be, nyomás 15,9 bar és 2,2 bar. Ideális mindkét érték és a nyomáskülönbség is.
A külső hőmérséklet 34,2 °C volt.
Tény, hogy sokkal jobb ilyenkor beállítani egy klí.arendszert, mint legutóbb, május 13-án, amikor pulóverben is fáztunk, amíg Zoli mindkét kocsi klímáját takarította és feltöltötte.
Hát egész olcsón megúsztam.
Jó volt végre hűtött utastérben hazaautózni.

Mivel a legelöl lévő hűtőt elggé megbombázták már a bogarak, jó lesz vigyázni rá.
Arra gondoltam, mi lenne, ha vennék fekete szúnyoghálót, és valahogy beszerkesztém vagy a scudetto, valamint a lökös alsó rácsai mögé, vagy direktben a hűtő elé. A technikai megoldáson el fogok gondolkodni. Ha sikerül, akkor megcsinálom feleségem 147-esén is.