Mutasd

>> Tuning és extra2015-02-10

Az autót B&M Nav-os fejegységgel vettem, de sajnos valamilyen oknál fogva a szoftver frissítése után már csak B&M-ként működött az egység. Nagyon nem bánkódtam, mivel igazából térképet nem is nagyon találni hozzá, így fejegység csere mellett döntöttem.
Szóba jött a típus specifikus kínai egység is, mivel azt csak be kell tenni a gyári helyére, Külön adapter nélkül kezelik a kormányon lévő gombok, stb. Mivel külföldi fórumokon nem igazán jó a vélemény ezen készülékekről, más irányba kezdtem nézelődni.
Ebay-en sikerült kedvező áron egy Clarion NX501EAV fejegységet beszereznem.
A fejegység mellett kellet még egy autóspecifikus beépítőkeret és egy CAN-BUS adapter, valamint egy fantomtáp az antennaerősítő tápellátásához.
Beszerelés:
Óvatosan ki kell emelni a váltókart körülvevő takarólemezt, kikapcsolni a váltószoknyán található patentet, így a takarólemez eltávolítható. A középkonzol szellőzőinek eltávolításához 2-es hegesztőpálcából csináltam célszerszámot. A pálcát U alakban, majd a két végét 5-5 mm hosszban 95 fokban visszahajtottam.
A "célszerszámot" bedugtam a szellőző rostélyán keresztül addig amíg a két végén a kampók be nem akadtak a szellőző hátsó peremébe.(8-10cm kell kb. betolni az eszközt) Ez után könnyedén kihúzhatóak a szellőzők.
A gyári rádió kivételéhez a szabványos kiszedőt használtam.
A középkonzolt 6 csavar rögzíti, 2 alul, 2 a rádió befogó kereten keresztül, kettő pedig a két szélső légbefúvó nyílásában. A csavarok kivétele után a burkolat könnyen kihúzható. A klímavezérlő, a gyújtáskulcs és a startgomb csatlakozóit lehúzva eltávolítható.
A B&M egységet kikötöttem, csatlakozóit elszigeteltem, majd a kábelköteget visszahúztam a műszerfal alá. A gyári GPS antennának más csatlakozója van, mint amilyen a Clarion fejegységhez szükséges így, mivel a csatlakozót nem akartam levágni a rádióhoz kapott antennát kellett beépítenem. Ennek szerintem legjobb helye a műszerfal tetején található légbefúvók között van. (2-5. kép)
A gyári USB aljzatot szétszedtem és egy mezei USB hosszabbítót rögzítettem bele. (6-7.kép)
Mivel sajnos a középkonzol alu borításán volt néhány karcolás, ezért a annak fóliázása is megtörtént.
A z összerakás értelemszerűen fordított sorrendben történt. A gyári URH antennához szükséges egy fantomtáp beépítése, mivel az antennában található erősító korábban a gyári fejegységből kapott tápellátást.
A B&M kiszerelése után a Km számláló villogással jelzi, hogy a nem találja a CAN-BUS rendszer. Ezt FES-MES-en keresztül egy proxi rendezéssel lehet orvosolni.
(köszönet érte droberto-nak)