CarPC az Alfában

2006-03-19  Fritzee
A CarPC-vel multimédiás központtá alakult át az autó. Zene, DVD, DivX, TV, rádió, navigáció, internet, tolatókamera, stb., minden egyben!
Hírek >> 2006  

Kezdjük talán azzal, hogy milyen összetevőkből is áll egy ilyen rendszer. Az egésznek a lelke lényegében egy számítógép. Ennél fontos, hogy a legfőbb elemek mobil eszközök, vagyis nem a normál asztali PC-kben megszokott alkatrészek találhatóak meg benne, hanem a kisebb, alacsonyabb fogyasztású és nagyobb rázkódástűrő képességgel rendelkező részegységek. Például az alacsony fogyasztású processzor, mini alaplap, a szintén alacsony fogyasztású és rázkódástűrő merevlemez és DVD olvasó (amely mellesleg slot-in-es, vagyis a lemezt egyszerűen beszippantja). Ezek egy kisméretű, esztétikus házban foglalnak helyet, mely a csomagtartóban található az erősítő és a mélyláda mellett.

A rendszer másik fontos eleme a színes érintőképernyős TFT monitor. Létezik normális külső TFT, melyet a műszerfalon, vagy kis átalakítással a műszerfalban lehet elhelyezni (mintha gyári lenne). Van tetőkárpitra rakható lehajthatós kivitel, valamint van motoros TFT is, amit DIN méretű helyre (autórádió) lehet berakni. Ez utóbbinak több előnye is van. Egyrészt nem foglal külön helyet a műszerfalon, valamint nem látszik annyira kívülről, ha becsukod.

Először nézzük meg a technikai adatokat, miből is épül fel a rendszer:

VIA C3 1,3Ghz-es processzor (VIA SP13000 alaplap)
Mini beépíthető ház (Morex 3688)
512MB RAM 400Mhz DDR
40GB-os mobil merevlemez
Mobil CD/DVD író (Slot-In)
Érintőképernyős TFT (T301 motoros)
SirfIII-as GPS (20 csatornás)
FM + TV tuner + antenna (USB egység, külső TV antenna)
Extra tápegység (160W teherbírású autós tápegység)
USB HUB (USB eszközöknek elosztó)
DVD meghajtó előre vezetése
WLAN
Bluetooth
Vezeték nélküli billentyűzet
Tolatókamera
Kiegészítők (visszajelző LED-ek+ manuális kapcsolók+USB HUB előre vezetése, tápkábelek+biztosítékok, audió /videó kábelek, kábeltakarók, USB jelerősítők, csatlakozók, rögzítések, TFT VGA hosszabbító, stb.)

Nézzük, mire is lehet használni ezt az egészet. Ami multimédia, azt lényegében mind tudja. Hallgathatung rajta zenét, legyen az bármilyen formátumú (audio CD, MP3, Ogg Vorbis, ACC, stb.). Ha pedig arról lenne szó, hogy van egy általunk nagyon kedvelt audio CD, s azt nem szeretnénk állandóan magunkkal hordani, semmi gond, egy gombnyomás a Rip CD menüpontra, s a rajta található zenék felkerülnek a merevlemezre. Zenehallgatás közben a mixerben beállíthatod a saját füled és ízlésednek megfelelő hangzásképet is.

A CarPC szintén bármelyik videoszabvánnyal elboldogul, nézhetünk rajta DVD-t, nem beszélve a tömegesen felpakolt DivX (és egyéb más formátumú) filmekről. Ha rádiót szeretnél hallgatni, esetleg TV-t akarnál nézni, csak egy gombnyomás, és már megy is. A TV-hez speciális antennát kell beszerelni, ennek sajnos megvan a maga ára, persze ez akkor érvényes, ha esztétikusan szeretnéd megoldani, pl. a lökhárítóba beépítve, de gondolom senki nem szeretne egy nagy tetőantennát az autója tetejére.

A főmenü képét nézegetve még látható jópár gomb, nézzük meg csak sorban, mire szolgálnak ezek.

Ha van Bluetooth-os telefonod, valamint hozzá GPRS/EDGE/3G előfizetésed, akkor internetezni is tudsz a gépen, csak a Web menüpontot kell hozzá kiválasztani. Ha a Weather-re nyomsz, akkor lejönnek a legfrissebb időjárási adatok, akár öt napos előrejelzéssel, természetesen arra a helyre, amelyikre kiválasztod.

Ha elég gyors az internetkapcsolatod (EDGE/3G), akkor internetes rádiókat is hallgathatsz, persze ezt előtte be kell állítani. A Bluetooth adta előnyök a rendszer kihangosító funkcióján keresztül is hasznosulnak. Itt nem egy egyszerű kihangosítóra kell gondolni, a Phone menü alatt egy teljes kezelőfelületet találunk tárcsázóval, kereshetünk és hívhatunk a telefonkönyvből, megnézhetjük fogadott, nem fogadott és tárcsázott hívásainkat, elolvashatjuk az sms-eket. Eközben látható az akku állapota és a térerő is.

Sok gyári rendszer felhasználói panaszkodnak a navigációra, ugyanis a tőlünk nyugatabbra lévő országok szinte mindegyikének megjelent már a navitérképe, ám kis hazánk ebbe a körbe nem nagyon tartozik bele, egy-két kivétellel (pl. a 159-esbe már lehet Magyarország térképet venni). Nos, itt nincs ezzel semmi probléma, házszámszintű Magyarország térkép is van ehhez a rendszerhez, ráadásul a merevlemezen ott csücsülnek az előbb említett nyugati országok térképei is. A pozíció pontos bemérésében egy igen érzékeny és pontos 20 csatornás SIRF III-as GPS nyújt segítséget. Navigálás közben kellemes magyar női hang adja az instrukciókat.

Felmerülhet a kérdés, hogy ezt a sok-sok cuccot hogyan pakolhatod fel a merevlemezre? Erre több lehetőség is adódik. Egyrészt ott a DVD olvasó, arról bármit át tudsz másolni. Van a rendszerben WLAN eszköz, szóval akár a ház előtt állva is vezetéknélküli hálózaton keresztül áthúzhatunk bármit. A harmadik lehetőség, hogy az USB-n keresztül csatlakzozó mobil merevlemezt kihúzod a CarPC-ből, aztán onnantól fogva úgy másolsz rá, ahogyan akarsz, persze az USB csatlakozó előfeltétel. Ha már kihúzásról van szó, a CarPC természetesen egyszerűen kivehető az autóból.

Következzék a tolatókamera. Amint az a képen látható, kilenc IR LED gondoskodik arról, hogy sötétben is lásd, hogy éppen hova tolod az autó fenekét. A kamera képe automatikusan megjelenik a kijelzőn, ha a váltót hátramenetbe kapcsolod, s persze ki is kapcsol, ha máshova tolod a kart.

A rendszer egyik nagy előnye, hogy a későbbiekben elég sok irányba lehet majd fejleszteni. Egyik ilyen tervünk egy éjjellátó rendszer beépítése, reméljük, hogy hamarosan megvalósul.

Aki kíváncsi a működő rendszerre, az megtalál minket majd az április 1-i Esztergomi Alfa Romeo Találkozón! Jól látható helyen fogjuk kiállítani az autót. Lesz rengeteg információs anyag, s természetesen mindent ki lehet majd próbálni.

Addig is olvasgassátok a honlapunkat, s ha bármi kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel itt vagy akár emailben. Az oldalunkon részletesebb leírást, további információkat és egyéb érdekességeket olvashattok még! 

További részletekért keresd Fritzee-t!

Írta:
Fritzee