Fórum >> Egyebek >> Coffee - Minden ami kávé

Kócosw2019-08-19 14:16:09 // 780
wmf volt, de az a lenyeg mit tesznek bele 😁
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-19 13:53:22 // 779
Automata kávégép volt, ennyit tud. Nem volt az igazi.
Kócosw2019-08-19 13:43:34 // 778
ugye hogy nem volt tul meggyőző?
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-19 13:22:31 // 777
Igen, még ez elején azzal kezdtük. A kávé jegyre már teát kértünk :-)
Kócosw2019-08-19 12:08:43 // 776
pontosan, te is probaltad a kvt?
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-19 11:05:07 // 775
Akkor majdnem :-) Mindenképp szép hely, javaslom mindenkinek, ha útba esik, szánjon rá egy-két órát. A kávézóban pedig kérjen teát mézzel :-D
Kócosw2019-08-18 06:31:00 // 774
mi a 10:20 ason voltunk ugyanazon a napon 😁
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-17 23:03:06 // 773
15:20-kor indult
Kócosw2019-08-17 21:22:31 // 772
ne etess, miis tegnap voltunk. melyik vezetesen voltatok?
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-17 20:37:14 // 771
Nem mondod.. tegnap voltunk ott :-D Herendiből inni nem rossz feeling, itt most a kávé másodlagos volt :-)
Kócosw2019-08-17 19:34:32 // 770
kicsit módoltunk magunkat. Herenden herendi porcelánbol kávé. 😜 A kávé nem ért fel a porcelán szintjére dehat ez ilyen 😁
Csabi2019-08-16 20:30:06 // 769
Mai tejes napot tartottunk :)


Ugyanitt Catler ES 8013 keresi új gazdáját. 2éve vásárolt, még egy év garanciával. Ha valakit esetleg komolyan érdekel akkor keressen.
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-12 22:02:56 // 768
Nem szoktam, de kipróbálom, köszi a tippet :-)
Csabi2019-08-12 21:59:22 // 767
Ha végeztél a főzéssel, akkor szoktál csinálni egy üres szimpla, vagy dupla csapolást? Mert nekem inkább akkor ragad fel, ha a kevés kávé miatt vízes marad a pogácsa. Viszont én mindig egy dupla csapolással elöblítem a fejet és a szűrőt, majd megtörlőm a felső szűrőt. Ez eddig bevált
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-12 21:22:31 // 766
Ha rendesen tele van rakva a kar, a Gaggia dugítja a felső szűrőt. Egy-két hónap és látszik, hogy víz csapoláskor nem lefolyik, hanem spriccel mint a tehén tőgye :-D Ilyenkor legkésőbb le kell venni, elmosni.
Csabi2019-08-12 20:11:45 // 765
Egyszer szedtem le a felső-szűrőt, hogy megnézem milyen állapotban van, de azon kívül , hogy a kávé barnára színezte, nem volt rajta semmilyen lerakódás.
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-12 14:53:16 // 764
Aha.. én ilyenekkel nem éltem eddig. A vízkőtlenítés az oké, illetve a szűrőket ki szoktam szerelni és simán elmosni. A helyén pucolni szerintem nincs értelme. Egy csavarral lejön, kézben elmosható. Az elosztó fejjel meg nem szoktam foglalkozni, az az évi 1-2 szétszedés alkalmával tisztul meg (amúgy ecetben), nem sok lerakódás szokott benne lenni. Lehet nekem is beleég az alsó szűrőbe, én vendégségek alkalmával elég jó eséllyel feledkezek meg az egészről, és olyankor úgy marad :-) Majd kipróbálok valami ilyen tisztító port, abban áztatom majd a szűrőket, kíváncsi vagyok, hogy mennyire hatékony.
Kávézóban kávét.. jó téma. Ritka az a hely, ahol rendes espressot főznek.
Csabi2019-08-12 14:25:40 // 763
Én Cafiza fejtisztítóval kezelem, kb havonta. Nincs eldugulva a szűrőm, nem is szokott. Ez biztos függ a szűrő típustól is.
Akkor szokott macerásabb lenni, ha fent felejtem a szűrőt, akkor beleszárad a kávé...
Erről jut eszembe, hogy sok vendéglátó helyen már elmegy a kedvem a kávétól, amikor meglátom a szűrőt, hogy hogyan néz ki.
A szűrő peremére ráégve a kávé, de simán felcsatolja aztán mehet is a lövet...
A másik kedvencem amikor egy több milliós gépparkból egy villámeszpresszót kapok 8-10s alatt, és persze ugyanolyan rossz mint amilyen gyorsan lefőtt...
GT Ɨ|ѯ2019-08-12 10:29:10 // 762
Caffé Astorini : 10/10

ismét egy telitalálat espresso, bár nem volt nehéz megjósolni kibontás előtt sem:-)

GT Ɨ|ѯ2019-08-11 16:01:15 // 761
Az biztos mert az ecetet felejtsd el, de szerencsére elég sok tisztítópor kapható a linkelt video-ban is pl, nem olcsók de több évig kitartanak
pl

ezek szó szerint fémtisztára takarítanak és a felület olyan mintha fel lenne polírozva utána a szűrők és betétek lyukak is olyanok mint újonan
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-11 15:16:59 // 760
Persze én is, mármint egy pohárba beledobom :-) A visszaöblítéssel a Gaggia-nál felesleges variálni. A felső szűrőt könnyű lekapni, elmosni, kicsit esetleg ecetben áztatni és egész jó. Itt gőzölés után csapolással kell a gőzt kinyomatni a főzőfejből, ez egyben tisztít is valamennyire, vagy legalább nem engedi olyan nagyon beállni a lerakódásokat. Nem így a karban lévő szűrő. Az az évek során már csak olyan 60-70%-os, a lyukak egy része kidugíthatatlannak tűnik. De lehet hogy csak rossz szerekkel próbáltam :-)
GT Ɨ|ѯ2019-08-11 12:11:21 // 759
van, én így csinálom:-)
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-11 12:00:30 // 758
Egy kérdés. Ritkán merül fel, hogy ki hogyan tisztítja a főzőt. Az alsó/felső szűrőből hogy lehet eltávolítani teljesen a lerakódott zaccot? Egyre több kis lyukacska tömődik el, hiába szedem le 1-2 havonta. Ecetben is áztatom, próbáltam már áztatás után kikompresszorozni, mosogatógépbe tenni, de sosem lesz igazán tökéletes. A nagyon bedugult lyukacskák úgy maradnak :-) Lehet hülye kérdés, de hátha van megoldás.
csAR2019-08-11 10:34:32 // 757
Köszönöm.
Csabi2019-08-10 22:45:56 // 756
Szép kis szetted van, grat hozzá :)
Csabi2019-08-10 22:20:36 // 755
Pedig nagyon is igaz. Megkerestem a részletes postot
A garatban 4gr ül meg,ez még szemre is látszik, de ügyesen átalakította, amiből ~1gr lett.
Jimmi T.2019-08-10 19:49:07 // 754
Mahlköniget 3. éve használom. Egy javítás volt , amikor valami idegen anyag került bele és ledarálta a hajtó szíjat , valami ezer forintos tétel volt a csere szíj.
Nagyon jól szabályozható , németből rendeltem együtt szettben a Bezzera Magica PId-del , elég penge áron .
csAR2019-08-10 17:15:51 // 753
Ja,és ecsettel söprést követően nulla pangóval.
csAR2019-08-10 17:14:06 // 752
A Mahlkönig Vario-nak csak az első szériája jó,az utána következőknél a meghajtást elszúrták.
A Fio-nál még nem hallottam ilyen mennyiségű pangóról,szerintem ez nem igaz.Különben nem ajánlaná jó szívvel sok nagy tudású kávéguru.Biztos hogy sokkal érdemesebb venni,mint a Mahlköniget.
Én egy Mazzer Super Jolly-t használok,saját tervezésű karba örlős konzollal.Stílszerűen (581/A Marrone luci del bosco) Alfa színre festve,Fiorenzato F64 EVO késekkel.
Csabi2019-08-10 16:54:48 // 751
Az össz 9gr, ami tárcsák mellett a házba préselődik, különböző járatokban, ami nem befolyásolja az ízt mert az nem cserélődik. (ez miatt kell takarítani rendszeresen, mondjuk havonta).
Ami a garatban van 2-3gr az a lényeg...A "mester" szerint. Igazából ez a mennyiség lehet, hogy az összes többi síktárcsás őrlőnél megvan, csak számszerűen nem tudjuk az értékét, míg itt igen :)
A géppel az a bajom amit írtál is. A hőfokszabályzása móricka szinten van, +- 2°C lehet állítani elvileg a 90°C-hoz képest. Ez sokszor kevésnek bizonyul. Nincs fejfűtés, nincs nyomásszabályzás, annyit tol amennyit a szivattyú tud.
Egy jó kis kompakt gép a kompakt kategóriában, mint a fényképezőgépeknél...Jó-jó, de ha sokáig fotózol akkor úgy is veszel egy DSLR-t...:)
GT Ɨ|ѯ2019-08-10 15:21:50 // 750
Az első pár körökön túl / kávéfőző gépek, őrlők, Rancilio Silva, Iberital, Catler stb./ és 119 féle olasz pörkölésű kávéteszt után én megállapodtam már egy éve a Bezzera gép / Unica PID /és őrlő Bezzera BB005 TM / mellett



tökéletes működés mindkettőnél, PID, lefolyás, precíz őrlés stb.ennél már csak 1 jobb van talán a LaMarzocco Linea ami otthoni csúcsgép de az a 4500 USD kicsit horror.
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-10 14:45:08 // 749
A visszatartott 9g már csak azért is sok, mert lényegében a következő kávét abból iszod. Az aromája már rég oda, egy órákkal korábban őrölt valamit főzöl le. Mármint otthoni használatban, napi 2-3 kávézáshoz. A Mahlkönig-nél egy biztos, mellé nem nyúlsz vele :-)
A Catler főzővel egyébként mi a tapasztalat, hol vérzik el? Nálam a Gaggia valószínűleg a hőfok szabályzáson. A szivattyúját nagyobb nyomásúra (kisebb szállításúra) cseréltem, majd visszaszabályoztam a "lefújószeleppel" az egészet 10 Bar-ra. Sajnos nincs belső nyomásszelep benne. Erősen agyalok, hogy rakjak e még rá egy PID-s szabályzót (van itthon egy csomó), vagy ne háborgassam már, hanem vegyek valami komolyabbat :-) Pl egy Bezzera-t :-D
Csabi2019-08-10 13:52:36 // 748
Lényegében nekem is ez van. Csak egybeépítve a főzővel, ugyanaz az őrlőmű elvileg (Catler 8013). Igazából én is a géppel vagyok bajban, érzem már kevésnek. Ezért szintet lépve veszek örlőt+ főzőt, a mostani meg megy a háztól.
A Mahlkönig külföldről már sokkal barátságosabb áron elérhető, nem kétszerese a Sage(Catler) nek...Inkább csak 1,5x-e. A kerámia őrlői, csendessége, paraméterei mellett dicsérik, hogy kevés őrleményt tart vissza. Bár számszerű érték nincs róla. Viszont a Fiorenzato-nál volt olyan "homebarista" aki szétszedte és lemérte a bent maradt őrleményt, az eredmény 9gr lett összesen, a garatban tippre 2-3gr-ot írt.


Na most akkor minden reggel dobom a kukába az első adag kávét ? Hogy nem lehet ezt megoldani, hogy a garatban ne maradjon ekkora mennyiség...Azt gondolnám elsőre, hogy ilyen gépnél már nem nagyon kell kompromisszumokat kötni...aztán mégis...
WarbiRunner (Gyuri)2019-08-10 10:59:36 // 747
Nekem a Catler (újabban Sage) őrlővel van tapasztalatom, nagyon szeretem.
A feladatát is jól végzi, a főzőm lett a szűk keresztmetszet (picit piszkált Gaggia Evo, nem PID-s). Mint termék is nagyon jó minőségérzet, nagyon kényelmes használhatóság, ár érték arányban kifejezetten jó. Korábban küldtem vissza őrlőt azért, mert konkrétan teleszemetelte a konyhapultot, mint használati tárgy rettenetes volt, hiába őrölt jól :-)
A Mahlkönig persze kerámia őrlőműves, plusz halkabb működésű, ezt te tudod, hogy milyen szinten állsz a kávézással, megéri e a dupla árat a plusz tudása.
GT Ɨ|ѯ2019-08-10 07:29:48 // 746
F4-es, perfetto:-)
Csabi2019-08-09 22:14:30 // 745
Üdv!
Őrlő vásárlás előtt állok, ha valakinek van tapasztalata a típusokkal, vagy éppen csak ajánlása, szívesen fogadom.
Igazából két típusra szűkítettem a kört, de ez nincs bebetonozva..
1. Mahlkönig Vario
2. Fiorenzato F4 e
Ki mire szavaz? :)
GT Ɨ|ѯ2019-07-19 14:34:49 // 744
Caffé Pitti : 10/10



Kellemesen lágy igazi csemege, AC '20-on is sikeresen helytállna:-)
GT Ɨ|ѯ2019-06-24 07:21:20 // 743
Jimmi T.2019-06-07 18:10:32 // 742
Asszem , nem origós firkálmányból fogom kiválasztani a fogyasztandó kávém összetételét.
A tapasztalati világ jobb , valószerűbb.
WarbiRunner (Gyuri)2019-06-07 15:34:04 // 741
Ezt most látom :-) Nem valami tudományos :-) A 100% robusta-ból főzőtt kávé szerintem szörnyű ízű :-D A 80% Arabica - 20% Robusta arány alá nem mennék ( Arabica-ból).
GT Ɨ|ѯ2019-06-07 14:38:10 // 740
Caffé Mokador : 10/10





Selymes, tiszta arabica nagyon bejövős, mokka íz nem tudok belekötni:-)
Jimmi T.2019-05-08 20:02:20 // 738
a szerszámos szekrényem tegnap :-)
GT Ɨ|ѯ2019-05-04 20:06:52 // 737
Caffé Le Percentuali : 10/10

Triest, 100% arabica, tökéletes:-)


Kócosw2019-04-26 10:02:09 // 736
hát csakcsak :)
GT Ɨ|ѯ2019-04-26 08:02:51 // 735
majdcsak kész lesz már a kék:-)
Kócosw2019-04-25 20:53:34 // 734
Ecce eke mennem hozzad már tényleg...
:)
GT Ɨ|ѯ2019-04-25 20:31:26 // 733
GT Ɨ|ѯ2019-04-19 08:16:28 // 732
Caffé Excelsior : 10/10



finom triesti lágy csoda, világosabb lágy pörköléssel, 10s
GT Ɨ|ѯ2019-03-24 17:47:10 // 731
Caffé Bonini / Roma / : 9/10

Kelemes bármikor iható espresso, szép egyenletes szemek sötét pörkölés.
Az olasz mesterlövésznek így adtam egy 9-est:-)
A hozzászólásokért az Alfa Amore készítői nem vállalnak felelősséget.