Blog

Blogajánló

Magyar megoldás egy olasz helyzetre: ha nincs Blue&Me az autódban, akkor a Loudlink tudja a megoldást. Tapasztalatok Tedi MiTójából rovatunk következik. Tovább

Tedi // 2016-06-17 12:06:07

Giulia, 3-as BMW vagy Jaguar XE? WebM, az Alfa Amore és AlfaCity programozója minden vetélytársat kipróbált, aztán győzött az olasz vér :) Blogja az új autójáról! Tovább

WebM // 2018-07-18 20:25:12
>> Tuning és extraQuel156 // Alfa 156 Sw 2.4 20v // 2018-12-16

Az autóm végre visszakaptam, imádtam a hangját a mozgását, a nézését meg a járását is, de azért egy nap után jött az első miiiieeeert sztori. Olajfolyás ahh... sebaj, vajon hol folyik... vajon? Hat persze az egyetlen olyan alkatrész amit bent hagyott a Gabi :D Főtengely szimering.... ez várat magára januárig mert akkor megyünk hozza 2260v akasztasra. Eltört a VBandom így újra legyártattam a meleg oldali peremes részt rozsdamentessel igy az is kész #orokelet. Nem is baj hogy eltört mert legalább lattam hogy a kölcsön turbó hordja az olajat :D. Nem baj januárig kibirom már mert legalább MEGY. Pár nappal később már leragadó geo tünet is előjött de sebaj nagyon óvatosan használom csak. Na panaszkodás vége előbb utóbb a panaszok eltűnnek. Amíg pihizett az autó ugye megvettem az alkatrészeket amiket szerettem volna felszerelni. Így felkerült a nagyfék és végre használható teljesítményű lett a 156 fekrendszere :D Szert tettem álmaim felniére is Zselef Norbert cartársnak köszönhetően így most már Blackline feszít a nagyfék előtt.

 
>> EseményStef // Alfa 156 1.6 TS Progression // 2018-12-16

#1 - Előkészületek. Autóvásárlás: benne van a férfiagyat stimuláló Top3-ban.
Életem első új autóját 18 évvel ezelőtt vettem. Az Alfa 156 megjelenésekor mindentől különbözött amit megszokhattunk. A C oszlopba rejtett hátsó kilincsek, a csőműszerek függőleges alsó állással, a gömbölyű karosszéria megannyi trükkös íveivel, jól megkülönböztethetővé tette minden mástól.
18 év után még mindig ugyanolyan egyedi és formája egyre klasszikusabbá válik. Az idő viszont nem múlik el nyomtalanul, évente 6 számjegyű összeget költeni az autó mindenféle szervizelésére nem jó móka, pedig ezek igazából csak a megelőző karbantartások. Megszületett az igény: egy új járgány vált szükségessé.
Milyen legyen? Újra Alfa Romeo? Lássuk mit kínál ma a márka: Giulia, Stelvio. OK, nézzük a 156-hoz leginkább hasonlítható Giulia-t. Köszönet az Olasz Autók Házának, sikerült egy hétvégére megkapnom álmaim leendő autóját! Ugyanolyan dögös forma mint a 156, beülve azonnal magához ölel. Azt súgja: megérkeztél, ne menj máshová! És tényleg minden a helyén van. Az üléspozíció tökéletes, minden kézre esik, könyörög az elindulásért! OK, menjünk! Húúúú, ez nagyon megy! Jobban is mint gondolná az ember! Kanyarodik, mint egy gokart és a fékek is rendben vannak! A radaros adaptív tempomat is nagyon jól működik. A dobogókői szerpentinen az automata vészfékasszisztens csipogott be és fékezte az autót majdnem állóra még mielőtt feleszméltem hogy mi is történik előttem. A motor/kipufogó páros hangja hidegen csúnyácska, de bemelegedve igazi énekes! A H/K hifi nagyon szépen szól! Pendrájvról nagyon szépen játsza az mp3-akat, sőt a 24/96 Flac fájlokkal metaadatokkal és albumborítókkal is elboldogul!!!
És most hogy ilyen jól megy és szépen szól, nézzünk körbe mennyire praktikus az autó. Alfás körökben ne emlegessük a pohártartó kifejezést az autóval egy kontextusban, de azért csak nézzük meg, mit kínál a Giulia: pohártartók vannak, de gyakorlatilag használhatatlanok! Az ajtópanelben található rekeszekbe nem fér palack (még egy 3dl-es se), a középkonzol pohártartójába pedig nem szívesen raknék apróbb cuccokon kívül semmit, a palackok (max 0.5l) beletakarnak a klímapanelbe. A könyöklő alatti rekeszt csak álló helyzetben érdemes felnyitni, ez menetközben az ember anatómiai felépítéséből adódóan lehetetlen... Miután a menetteljesítménytől alélten végül megállunk valahol és parkolóhelyet keresnénk, jönnek a további gondok: az autó nagy. Hosszú és széles. Sebaj, vannak parkolóradarok és tolatókamera is. De várjunk csak: valami elromlott a tolatókamerában? Mi ez a homályos, kisfelbontású torz kép? Ja, ez ilyen! Szűkebb mélygarázsba bemenni szintén nem élményautózás: a szűkebb kanyarokat nem biztos hogy elsőre meg lehet csinálni (ez biztos csak az én bénaságom) és teljesen kitekert kormánynál az első kerekek "pattognak" az úton, az alacsony peremmagasságú gumik miatt pedig állandó a félelem hogy mikor ütjük meg a felniket. A csomagtartó méretes, de a szűk nyílása miatt nagyobb cuccokat nem lehet betenni (Hello 156).
A Giulia fogyasztását tekintve kettős életet él. Hajtva akár 15 litert is megitathatunk vele, kímélve akár 4-5 literrel is beérheti 100km-enként. Mindkét érték saját tapasztalat. Végső teszt: vajon befér-e a garázsba? A Giulia 20cm-el hosszabb mint a 156, tehát jó eséllyel lehet neki ennyi helyet szorítani. Viszont jóval szélesebb!!! Végül a bejáratnál szűkösen, de befért a garázsba. Beállva már több a hely, az ajtót is kényelmesen ki lehet nyitni.
Összességében vegyes érzelmekkel adtam vissza az autót. Az autó gyönyörű, hajtáslánca, vezetési élménye első osztályú! Hiába a "kellemetlenségek", ez az autó még így is kéne!
De ne elégedjünk meg ennyivel! Nézzünk körbe, hogy milyen alternatívát kínálnak egyéb gyártók. Kontrollként vagy megerősítenek döntésünk helyességéről, vagy rámutatnak hogy nem csak az Alfa Romeo tud autót gyártani. Legvégén pedig a tapasztalatok összevetése, pénzügyi kalkuláció, kiválasztás és megrendelés!
Folyt köv...

>> Szervizfrusciante // Alfa 147 1,9 jtdm // 2018-12-16

Túl van a kocsi a turbó teljes felújításán, 1 év vagy 15.000 km garis, illetve ha az olajcserére is hozzájuk viszem újabb egy év vagy 15000 gari ha mindig ők cserélik akkor örök élet... Viszont a turbó halál oka érdekesebb valamit kapott a kipuf oldalról, ami valszeg a geometriai egy leválló darabja lehetett, ami adott a tengelynek és a csapágynak is... Hála az égnek itt nem értek véget a dolgok. A turbó megszórta olajjal a dpfet ami eltömődött és nem akart regenerálni, így felhívtam Ifj. Lengyel Ákos Cartársunkat egy SOS munkára, amit szerencsémre aznapra vállaltak is... Röpke 300 kmet utaztam pályán úgy h a telített dpf miatt az Ecu úgy letiltotta a teljesítményt h max 120al engedett menni azt is szakadékba... Emelkedőn volt h épp 70el értem fel.. Nagykanizsa elött 20 kmel elkezdte, h néha visszaadta a ménest néha elvette... Az utolsó 20 kmet viszont már hibátlanul tette meg, de úgy voltam vele, h innen már nincs visszaút... Tekintve h a turbó halála elött átlag 800 kmenként regenerált a dpf kíváncsi voltam rá h a plussz olaj milyen kárt okozott rajta... a szélein ugyan el volt dugulva, de nem égett át a közepe se a dpfnek se a katalizátornak amire gondoltunk... Mindenesetre egy gonddal kevesebb... Természetesen az 🐭 sem maradt érintetlen így minden kártevőt kivégeztünk amit kellett. A teljesítményt nem zaboláztuk elégnek érzem én a 150 pacis ehhez a kocsihoz... Ákosék szerint is egészséges a hangja. Januárban folytatódik a projekt a hátsó kipuff cserével...

 
>> Szervizbilon // Alfa 156 1,9 jtd progression // 2018-12-14

kiegyenlítő tartály csere.
alsó motorburkolat csere.

 
>> Szervizfoxx // Alfa 146 1.7 16V boxer // 2018-12-16

2018.12.08-16
(Valamikor ki kell venni a maradék szabadságot)
- Kapott 4 darab jó állapotú Speedline R14-es soklyukas alufelnit, és új Hankook téligumikat. Pont a hóesés előtt az utolsó pillanatban, de időzíteni tudni kell :D
- A jobboldali féltengely a gumiharangjából csapja a zsírt a kerékjáratba (most tűnt fel). A gumiharang vatta új, de valaki a múltban1 lyukkal arrébb rakta a rögzítő szalagon a ricnit, és jóhogy nem tudta szorosra húzni. Nyomtam fecskendővel valamennyi zsírt vissza, és felraktam helyesen a bilincset. (eztisnekemkellcsinálni?)
- Esőben feltűnt hogy befolyik a víz a csomagtartóba. Rosszul voltak berakva a hátsó lámpák, a tömítő kéderekben nem bízok, kapott pluszban egy vékony réteg szilikonos tömítőpasztát, kiderül hogy válik be. Továbbá kapott tömítést a lökhárító csavarja, meg még 1-2 patent meg csavar ahol képes befolyni.
- Kicseréltem a 2 hátsó kerékcsapágyat. Most Flennor került bele, SKF-nek jobban örültem volna, de amilyen jól megszerveztem az alkatrész beszerzést, most csak ez volt. Majd kiderül hogy válik be. Síri csönd van azóta a járműben hátul, csak a motorhangot hallani
- Hátsó fék csapokat megkentem mert be voltak állva nem mozogtak a nyergek, érezhetően jobban fog a fék. Az első féknél nem volt ilyen baj.
- A kérdéses szivárgó hűtővíz csövet kicseréltem 28mm-es belső átmérőjű hűtővíz tömlőre (viszonylag vékony a fala). A csonkokat letakarítottam a rajta lévő só meg egyéb lerakódásoktól. Minden jó, megyek 1 kört, felszárad minden, leállítom, de reggel mindenhol áll a víz. Szedhetem szét megint.
- Kicseréltem szilikon hűtővíz csőre, az ABA bilincseket lehúztam 5Nm nyomatékra, mentem vele megint 1 kört, most jónak néz ki, de egy pár napot adni kell neki hogy mit gondol. Mi lehet olyan bonyolult egy 30 centis cső + 2db bilincsen?
Egész jó szintidő alatt kapom le a szívócsövet meg minden hozzátartozó csavart, rögzítést, gázrudazatot, annyit sikerült gyakorolni most.
- A termosztátot is kicseréltem, most már jól viselkedik.


- További teendők:
* Rádiót kihúzva a helyéről, pár csepp hűtőfolyadék, hurrá szedhetem szét a fűtését, vajon mi lehet a hiba?
* Rá kell nézni a MAF szenzor jelére oszcilloszkóppal, mert elég gyanús hogy ez lehet az oka egy pár jelenségre (3500-tól nem úgy húz, alapjárat fura, hidegindításkor tartani kell a gázt 1500-on egy ideig)

 
>> Szervizfoxx // Alfa 146 1.7 16V boxer // 2018-12-16

2018.11.17.
A kocsiban még mindig állatira büdös van.

Bejött a hideg, mint ha érdekesen kezdene működni a termosztát, nehezebben melegszik az autó, majd megállapítottam hogy egy kicsit átereszthet a termosztát alapból, mert langyosodik a hűtőre menő cső már elég korán.
Persze jött a szörnyülködés hogy sehol sincs már termosztát. Lecsaptam Ebay-en olaszból egy BEHR-re, majd pár nap után FB csoporton keresztül is szembejött egy darab, arra is lecsaptam, jó lesz ez még jobb napokra (meg mire megérkezik olaszból a posta...)

2018.11.27.
Reggel induláskor feltűnik hogy dől a gőz a motortérből. Sok zseblámpázás után valószínűsítem, hogy a 2-4 henger hűtővízcsonkjánál ereszt.
(Szerintem lehetne még mondjuk a blokk és hengerfej, illetve a szívócsonk és hengerfej tömítése is kifelé TALÁN, de bízok benne hogy nem ez a szitu)
Valaki előttem kicserélte a csövet valami durván nagy átmérőjűre és ráhúzta a vékony kis csonkra. Óvatosan ráhúztam egy picit, és akkor látszólag elmúlt.

De nagyon trükkös dolog ez, melegen minden jó, majd leállítva, teljesen kihűlve kezd ereszteni, tehát reggel találod így ha ereszt. Aztán elindulsz, és néz az utca népe hogy az a szerencsétlen a füstölő/gőzölgő öreg olasz járgányával vonszolja magát a forgalomban...

- Légszűrő lecserélve
- Olaj lecserélve végre, Selenia 20k for Alfa Romeo

Érdekes jelenség, pályán lepadlózva egyszer lent maradt a gázpedál. Volt meglepődés, de könnyen vissza lehetett piszkálni, Ezt eljátszotta utána rögtön még egyszer, azóta sose. Összes rugó a helyén, rudazat szabadon mozog, csapágy nem szorul, rejtély.
Lehet a pedálnál volt valami ahol a bowden csatlakozik hozzá, oda még nem néztem be. Mondjuk szerintem még mindig nincsen meg az összes ló, szóval olyan vészesen nem gyorsult 130-ról.

 
>> Tuning és extrafoxx // Alfa 146 1.7 16V boxer // 2018-12-16

2018.11.02-04

Kaptam hozzáférést egy aknához ismerősnél pár napra, ahol játszhattam alvázvédőset, ha én csinálom magamnak.
Mivel nagyrészt nem garázsban áll nálam , emiatt úgy gondoltam a túlélési esélyein javítani lehetne így.

Kicsit hirtelen jött az egész lehetőség, ezért gyorsan kellett utánanézni mindennek, de még épp száraz idő volt és meg kellett csinálni.

Alapból keresni kellett a kocsin bármilyen rozsdát. Az emelési pontokon kellet egy picit csiszolgatni, rozsdátlanítani, alapozni. A pótkerék helyén lévő dugónál volt felületi rozsda, tisztítottam alapoztam, a dugó rendesen meg volt rozsdásodva, egy ideig fürdött a rozsdamaróban.
A küszöbökbe endoszkópos kamerával benézve, minden szép állapotban volt, Ami folt volt belül az szerintem csak a gyári alvázvédelem beszóródva.
A küszöbök, illetve bármilyen rés, víz kivezető, a motor bölcső belseje, hátsó futómű rögzítő hossztartók Vaber Protex viaszos üregvédőt kaptak.
A belső küszöbök, a kerekeknél lévő dugókon keresztül kaptak viaszos kezelést.

Az alja csak sima bitumen alapú alvázvédőt kapott. (sajnos?), kicsit zsiguli feeling. Az eredeti felületkezelés ránézésre hibátlan volt, csak kapott most egy extra réteget. Talán tovább húzza a kasztni mint a motor :D

Egy ideig ilyet még egyszer nem akarok csinálni. Amennyit el lehet molyolni a maszkolgatással meg minden...
A szag az brutális, ami a kocsiban van, szellőztetéssel éppen túl lehet élni.

 
>> Szervizfoxx // Alfa 146 1.7 16V boxer // 2018-12-16

2018.10.8-11
Menjünk szabira, hogy alaposabban körbenézzem végre.
Persze ezalatt a pár nap alatt tisztázódott bennem, hogy mennyire körülményes szerelni és hozzáférni bizonyos dolgokhoz. Az se semmi, hogy mennyire "rendezett" képet mutat a rengeteg cső meg basz, meg hogy mindent konzolokkal meg vasakkal csavaroztak az ősi alap boxer blokkhoz amit azóta utólag feltaláltak.

- Kevés a lóerő (továbbra is megoldásra vár), le ástam a vezérmű szíjakig (hogy ez mennyi idő volt....) hogy megnézzem, hogy minden jelen-van-e. Igen. A szíjak (powergrip) és görgők eléggé újnak látszódnak, a vízpumpa is mostanában lehetett cserélve, most inkább picit kockáztatva benne hagyom ahogy van, majd 1 év múlva visszatérünk rá.
- Közben kiderült hogy ereszt a kuplung fő és munkahenger. Kicseréltem őket, Delphi főhengert kapott, a munkahengert felújítottam (Autofren Seinsa D-3155).

- Sikeresen kizártam magam a motortérből, de végül a lökhárító levétele után alulról kampóval ki lehetett nyitni.

- A 2 hengersor közötti rudazaton állítottam hogy legalább egyszerre nyissanak a pillangószelepek, mert igen nagy különbség volt közöttük, biztosan rosszul álltak.
- A gázpedál határoló csavarját beljebb tekertem, mert csak 3/4-ig nyitottak a torkok (wtf?)
- Szinkronizálni kell, de eresztenek a vákumcsonkok O gyűrűi, ezért ez elmaradt (elvileg 4x1.75 a méretük)

2018.10.21

- Stabilizátor és lengőkar összekötő kis szilentek cserélve, 2x3200Ft. 1 fajta kopogással kevesebb jön elölről.
- Gyertyák kicserélve, 4x új NGK PFR6B platinum gyertya, ~3300Ft darabja.
Bosch FR78 Super 4, négyelektródás volt benne, hogy jobb vagy rosszabb az előírtnál, nem tudom, de kapott NGK-t. Változást nem hozott.
- A szívócsövön lévő rezonátor doboz szét volt nyílva, a műanyag hegesztős drágábban csinálta volna meg mint egy használtat keresni. Kapott egy bontottat. Nem tudom mennyit jelent, hogy ez ott van vagy nincs, biztos fékpadon kimutatható. Lefestettem a rezó konzolját, mert egy kicsit rozsdás volt.

 
>> Egyébfoxx // Alfa 146 1.7 16V boxer // 2018-12-16

Amikor megvettem elkezdtem írogatni egy doksit, hogy az legyen a "szervízkönyve" vagy mi, ez a blog annak a kivonata lesz ha jól vezetem. (Most így utólag 2018. decemberben elkezdtem ide felpakolgatni)

Annyit kell rólam tudni, hogy nem az autószerelés a szakmám (villamosmérnök vagyok), de szeretek autó/jármű szereléssel molyolni, tanulni belőle, (néha a saját káromon:) ). Gyakorlatilag egy kicsit hobbi projektnek vettem az autót, de olyat kerestem ami érdekes megfizethető, meg vállalható állapotban van. A legfőbb szempontom az volt, hogy ne rohadjon, minden más javítható.

Tizenéves koromban ültem egy boxer 146-ban kb 15 percig, de akkor nagyon megfogott a kinézete és hangja. Persze, hogy akkor elhatároztam hogy nekem kell ilyen egyszer. Az utóbbi időben nézegettem aktívan 145/146-ot, de a kritérium az volt, hogy ne legyen szétrohadva, ne legyen lelakva, vállalhatóan nézzen ki, és akkor már legyen 1.7 IE 16V.
Feltűnt HaHun, én meg elhoztam, túl sok racionális érvvel nem foglalkoztam.

Megvéve 2018 aug 30. 133799km-rel. Vételár 500eFt, remélem megéri az árát hosszú távon, alkudás nem az erősségem, de egy picit sikerült csak. Állítólag alig használták, garázsban állt. “Fanatikusoknak, gyűjtőknek ajánlom, napi használatra annyira nem mert ritka” Ebből a fanatizmus megvan, ha nem is napi szinten, de azért jó lenne használgatni, mégis azért vettem. (Azóta kiderült hogy alkudhattam volna erősebben)
Rohadás nincs, ez jó, tegyük fel ennyit megért hogy ne kelljen hegesztgetéssel szórakozni. Csodát nem várok, arra felkészültem lelkileg.

A gumik vállalhatatlanul öregek, de szép felnin vannak. DOT alapján 2003-masok, annyira “újak” hogy még a színes csíkok is ott vannak a gumin még. Egyébként repedtek, kemények.
Hazafele az injektor lámpa világított, fékfolyadékszintre is panaszkodott. Multiecuscan-es méregetés és net olvasgatás alapján döglött volt a lambda szonda (ennek az árát sikerült lealkudni, mert ez a hiba ismert volt)

Kezdeti javítgatások
2018. Szept eleje:
- A váltó bovdenek szorultak, át kellett mosni / megkenni őket, alul a csuklókat is megkentem gyakorlatilag vezethetetlen volt az autó, egy vergődés volt mire hazaértem vele.
- Lambda szonda teljesen halott volt, csere DENSO DOX-1545, 28000huf +6500Ft szervíz bérlés (szereld magad műhely) Ezután javult a fogyasztás és nem büdös azóta.
- Hangszóró vezetékek újra krimpelve, a hangszóró szélek porladnak sajnos, majd cserélni kell őket, de egyelőre vissza kötöttem, csak szóljon valami. Egyébként még így is teljesen vállalható hangja van, ha nincs bömböltetve. Valaki előttem nem gyári hangszórókat rakott bele, eladásra belerakta vissza a régi szakadtakat.

- MAF szenzor megfújkálva takarítva.

2018.09.19
Tutela W90M-DA GL5 váltóolaj, 2.4 liter, + castrol DOT4 fékfolyadék ~8500 Ft
Műhelybérlés, 3250Ft (szereld magad műhely)
Otthon fékfolyadék lecserélve

 
>> SzervizLaciferi // Alfa 146 Ti 2.0 16V // 2018-12-15

Mifi cartárssal egyeztettünk még szilveszter előtt megejtjük az alu szelepfedelem lecserélését műanyagra, plusz kap egy új szelepfedél tömítést is, mert unom, hogy nem szűnik meg az olajfolyásom az alumínium kopása miatt.

Költségek:

Szelepfedél 5000 Ft
Tömítés 7000 Ft
Mifi munkadíja 5000 Ft