Blog >> toronymerevítő

>> EgyébATE TR // Alfa 156 1.6 // 2011-06-28

Megérkezett... :-)
Majd tolok fel több képet. Elsők (alsó, felső)
2 péz a posta.

>> AutóápolásG-Burt // Alfa 145 1.6 boxer "PIRI" // 2011-05-26

Mivel közeleg AlfaCity, ezért eldöntöttem, hogy kicsit rendbevágom a dögöt. Kezdtem a múlt héten a dolgot (az előző pár bejegyzés:D) Kis emlékeztetőnek: önindító csere, h haza is tudjak jönni, lámpák, az orr szétszedése/újra összerakása, stb. A héten mókoltam bele egy toronymerevítőt. Még csak béta verzió, a hegesztéseket rendbe kell tenni rajta, valamint tervben van tornyonként még egy letalpalás, amit természetesen összekötök a mostaniakkal, illetve egy feszítési lehetőség is.
Sikerült végre eljutni odáig, h kezdjek valamit a fényezéssel is. Kapott egy telipolírt. Tegnap csak az elejével foglalkoztam (az eredmény látszik is), ma délután meg a kocsi többi részével. Az eredménnyel elégedett vagyok, bár a tetőn a fényezésem úgy szar ahogy van.

>> Tuning és extraKareszka1984 // Alfa 147 1.6TS, megnövelt Progression :) // 2010-06-30

Végre lelett porfestve a toronymerevítőm :) Szép a porfestés, csak nagyon kényes. Egy helyen sikerült is a kulcsal lepattintanom, máshol meg a csavaranya alátétje pattintotta le :( De gyorsan lekentem pirosfestékel, így most annyira nem szembetünő :)
Nagyon remélem többé nem kell kiszednem :P

>> Tuning és extraKareszka1984 // Alfa 147 1.6TS, megnövelt Progression :) // 2010-06-09

Összeltt hegesztve a toronymerevítőm. Egy csöppnyit elcsúszott a hegesztés során az egyik talp, így az egy kis beavarkozásra szorult, kb fél óra reszelés után már stimmelt :) Igaz egyik felfügesztő csavarnál szökség volt 2-3 alátétre, hogy flottul ráfeküdjön, de egye fene :) Hátra maradt a festés, meg gyanús, hogy a feleslegesnek tünő részeket levágom és formásra csiszolom...legyen már szép, hamár a motortérben van.
Ja, tervek szerit PIROS színt kap :P

Furcsa, de mintha stabilabb lenne a kocsi tőle. Eltünt a müszerfalból jövő nyiszorgás rossz úton, meg kanyarokban bátrabban oda lehet lépni neki :) Egyenlőre tetszik, kiderül a jövőben hogy leszek megelégedve vele...

>> Tuning és extraKareszka1984 // Alfa 147 1.6TS, megnövelt Progression :) // 2010-06-04

Meglett hajlítva a cső, végül a 2,7cm átmérőjű melett döntöttem, jól mutat majd ez is a helyén. Ígyis leizzadtunk a mesterrel, mire belehajtottunk egy 90 fokos ívet...Hajlításra csak a cső két végén lévő szép befejezések miatt volt szükség, nem akartam, hogy egyszerűen lelegyen lapítva és hegesztővel odadurrantva. Így most ilyan lesz, mintha belebukna a talpba :) Remélem hegesztés után is szépen fog kinézni. Ma össze is lesz hegesztve, és akkor már csak a festés maradt hátra és "munkába" is állhat a motortérben :)
Pillanatragasztóval össze lett állítva, hogy hogyan fest majd, szép lesz :)

>> Tuning és extraKareszka1984 // Alfa 147 1.6TS, megnövelt Progression :) // 2010-06-02

Sajnos a napokban a rossz idő miatt nem tudtam haladni a munkával. Sajnos az anyósülés felöli tartót picit átkelett szabni. Erre azért volt szükség, mert az először betervezett helyére, a motortartólemez fölé nem lehetett volna felcsavarozni, mivel rövidek lettek volna a csavarok. Így a motortartó alá került...annyi baj legyen :)
Az ez oldali kis tartókonzolt is kikelett hajítanom, mivel majd a bekerülő csőnek útban lett volna a benzincső, így azt a tüzfalhoz húztam egy kötegelővel...remélem nem lesz ebből baj?!?!?!?!
Ezután jön csak az "izgalmas" müvelet. Csövet kell bemérni, beszabni, esetleg itt/ott hajlítani, majd behegeszteni...De már azért látni vélem az alagút végét :)
Megsúgom, jót szórakozok ezzel az egész munkával :P

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2010-05-29

Kiszereltem az első lengéscsillapítókat, és elvittem Felsőtárkányba, ahol egy magán műhelyben felújítással foglalkozik egy fickó, nagyon sok jót hallottam a munkájáról, és nem is csalódtam!
Egyébként tényleg kapja be az FK.. A teleszkóp szárat is cserélni kellett, mert vmilyen oknál fogva, lepattogott róla több helyen(!) a króm (ezeket kemény krómozással készítik) és amiatt kinyírta a szimmeringet, így szép lassan szétfosta magát.
Az ember asszonta direkt ilyen vékony rétegben viszik fel a krómréteget, hadd cserélgessen a paraszt. Bár nyilván közrejátszott kis hazánk frenetikus úthálózatának a minősége is.
Úgyhogy szárat is cserélt, ráadásul 2mm-el vastagabb lett, anyagában edzett. Szóltam hogy kellene "puhítani" is rajtuk minimálisan, sikerült is! Nagyon faszán megcsinálta, pozítívan csalódtam a lengéscsillapító felújításban, nagyon profin dolgoznak. Mivel szárat is kellett cserélni így lett 10K/db. Ha csak szimmeringezni kellett volna akkor 6K/db. Nem veszélyes árak, a minőséget is tekintve. Ja a cucc saját toronycsapágya is konstrukciós hibákkal küszködik, de ezt most nem részletezem. A lényeg nem ajánlom senkinek ezeket a drága fos cuccokat, tessék venni Koni-t, vagy fel kell tuningolni a gyári csillapítókat!
Ha már kint voltak elvittem galvanizáltatni a toronycsapágy házat, igaz csak a kupakja látszik ki, de akkor is szebb :P
No meg végezetül beraktam a 1,5 éve hánykolódó toronymerevítőt is, csont nélkül felment. :)

>> Tuning és extraKareszka1984 // Alfa 147 1.6TS, megnövelt Progression :) // 2010-05-30

A szélvédős javaslatára toronymerevítő építésre adtam a fejem. Mivel engem olyan fábol faragtak, hogy nem elégszik meg a "gyárival", így magamtol építem :P Meg amúgyis, ahogy néztem a boltiakat, egyik sem lenne jó számomra, mivel a cső ütközne a gázrendszer injektorjaival.
Hosszas méricsgélés után kartonmintát készítettm, majd átvittem ezt egy 5,5mm vastag acéllemezre. Hosszas vagdosás után kezdett formát ölteni a cucc. Az amortizőrök felső részének korongját egy fémmaróssal marattam ki az anyagbol, így rengeteg macerát spóroltam meg magamnak.
Egyenlőre csak a két "papucs" van készen, ezután jön a java, a cső bemérése, esetleges hajlítása, majd az egész eggyé olvasztása (hegesztés). A porfestés lesz a hab a tortán, remélem eljutom addig :)

>> Tuning és extraKócosw // Alfa 156 2.4 JTD SW Black shark // 2010-02-27

Ismét aktuálissá vált az olajcsere,és még volt egy félkész alsó toronymerevítő projekt Skull cartárssal. Skull cartárs invitálására meglátogattuk őt a ( számomra ) kimondhatatlan nevű településen. Sikerült megoldani az olajcserét,illetve az alsó toronymerevítő is elkészült.
Ezer köszönet Skullnak a segítségért,és a felajánlásért, valamint Dévidnek a navigálást.
Jókis nap volt,remélem leszmég lehetőség ilyen találkákra.

>> Tuning és extraKócosw // Alfa 156 2.4 JTD SW Black shark // 2009-10-24

Skull cartars ältal keszitett Jata cartärs ältal KUL-rol elhozott toronymerevitök egyike (felsö Jata segitsegevel nemi alakitas utan helyere került,majd otthon a kocsi szinere fenyezve lett).Az also meg alakitäsra vär.
Jata cartarsnak ezer köszönet a kedergumiert, elcsendesedett az auto.Azota nyugodtabban autozok,nem zug a fejem . :) Kaptam meg a kis kezifek melletti rakodorekeszbe egy gyäri csuszasgatlo gumilapocskät.Häläs köszönet ezert is Jata cartarsnak!
Viszont sajna megällapitottuk hogy az elözö tulaj a közepsö visszajelzön 3 hibajelzö ledet leragasztott, ABS,lufik,es a fekvisszajelzö ledeket.
A következö feladat ezen problemak okainak felderitese lesz.
Sajna mivel ezen vas elött en alfàt csak kivülröl lättam,ezert nem ismertem a visszajelzö ikonjait (hol minek kene lenni) ,igy törtenhetett meg hogy miota megvan se tünt fel a hianyuk,illetve megletük... :S