4C 16 millióért

2011-12-19  Tedi
Sok-sok találgatás után a gyár végre elárulta mennyiért kínálják majd a Genfben bemutatott szupersport Alfát.
Hírek >> 2011  

A brit Top Gear információi szerint mintegy 45 ezer font lesz a 4C induló ára, ez mai árfolyamon számolva 16,2 millió forintot jelent. Mauro Pierallini, a Fiat főmérnöke az autós magazinnak azt mondta, genfi bemutatásakor csak azt tudták, hogy gyártani fogják az autót, de azt nem, hogy hogyan. Mára erre a kérdésre is sikerült választ találni.

A prototípust még teljes mértékben karbonból készítették, a szériamodell viszont részben karbon, részben pedig alumínium felhasználásával készül el; egyrészt sokkal olcsóbb az alkalmazása, viszont minimális többletsúlya van. Emiatt a tervezők továbbra is tartnai tudják a 900 kilós határt, a leszorítóerőről pedig a Dallara fejlesztői gondoskodtak, állítólag ebből sem lesz hiány. A súlycsökkentés jegyében a Giulietta QV 230 lovas motorját használják, de a 4C-be ugyanennek az alumínium változata kerül.

Pierallini közölte továbbá, hogy a széria szinte ugyanúgy fog kinézni, mint a prototípus, kívülről és belülről egyaránt. A beltérben megtartják a Ferrari-szerű műszerelrendezést is. Az erőátvitelről az Alfa duplakuplungos TCT váltója gondoskodik majd, remélhetőleg átprogramozott automatikával, és a DNA kapcsoló is megmarad. A gyorsulás Pierallini szerint 4,5 másodperc lesz 100-as tempóra.

A főmérnök azt is elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint nem állnak meg a párezres darabszámnál, úgy számolnak, hogy 18 ezer darab eladása már némi haszonnal kecsegtethet. Ennek elérése érdekében egy kabrió verzió is készül majd, és egyes információk szerint 300 lóerős motorral is rendelni lehet majd a 4C-t.

Piaci bevezetése Európában 2012 végén, 2013 elején várható, Amerikába egy évvel később érkezik meg a modell.

Kapcsolódó írásaink:

Írta:
Tedi