A Zagato leleplezte a Giulia SWB-t! + VIDEÓ!

2022-12-20  Halesz
A Zagato végre megcsinálta azt, amit évek óta várnak az Alfa Romeo szerelmesei: kupét épített a Giuliából. Sajnos csak egy darabot, és mint kiderült, azt is egy német Zagato-gyűjtőnek.
Hírek >> 2022  

Gyönyörű kupét épített a Giuliából a Zagato, ezzel ünnepelve a milánói karosszériaépítő műhely és az Alfa Romeo idén 100 éves együttműködését.

A Giulia SWB kódszót már egy ideje túráztatta Instagram-oldalán a Zagato, amiből sokan azt hitték, hátha végre megkapják a rajongók a Giulia SportWagon változatát. De azt azért senki sem gondolhatta komolyan, hogy pont a Zagato épít majd kombit az Alfának. Az SWB rövidítés a Short Wheel Base elnevezést takarja, amely rövid tengelytávot jelent. 

A forma visszaidézi a Zagato korábbi, az Alfa Romeónak tervezett munkáit, hátuljának kialakítása kicsit a TZ-re hasonlít, a formavilága, a kupés buborék "fülkével" pedig egyértelműen az 1990-ben bemutatott SZ-t idézi meg. Talán nem véletlen, hogy egy közös képen is szerepel a két autó a sajtófotókon. 

Az SZ-vel való rokonságra utal az SWB első lámpasora is, amely hasonlít a nemrégiben bemutatott Tonale fényszóróira, amely bevalottan az SZ-t tekinti ötletadójának.

A karosszéria teljes mértékben szénszálas, csakúgy, mint a dupla buborék tetőlemez is. 

Ami eddig biztos, hogy a Giulia Quadrifoglio alvázát rövidítették le, az autóba a GTAm 540 lóerőre húzott motorja került, viszont újra előkerült a 6 sebességes kéziváltó, amellyel kezdetben egyébként kapni lehetett a Quadrifoglio Giuliákat. 

Ennél pontosabb műszaki adatokat egyelőre nem tudunk, de a pontos méreteit sem közülték. Így nem tudjuk azt sem, hogy mennyivel lett szélesebb, vagy mennyivel lett rövidebb a tengelytávja. Az alábbi "összevetés" alapján viszont nem is olyan rövid, mint ahogy az első fotók alapján gondoltuk...

A Zagato 1921 óta működik együtt az Alfával, és 2021-ben jött az ötlet, hogy erre egy új koncepcióval emlékezzenek meg. A projekt azonnal találkozott egy német vásárló érdeklődésével, akit több Zagato-gyűjtő közül választottak ki. Garázsában sok Alfa Romeo áll, köztük egy 8C, illetve az Alfa Romeo közelmúltbeli történetének több csúcsmodellje is. Természetesen birtokol egy SZ-t, de több, a Zagato által tervezett Aston Martin is parkol a gyűjteményében. 

Andrea Zagato vezérigazgató a Motor1 Italia-nak nyilatkozva azt mondta: "megvárjuk, mi lesz az alfások reackiója erre az autóra, és majd meglátjuk, mi történik." Talán ez utal arra is, hogy nem csak egy darabban gondolkoznak...

Reméljük, legalább egy 10 darabos sorozat készül majd ebből az autóból is, mint anno a TZ3-ból. 

Még több fotóért keresd fel Facebook-oldalunkat!

Az Alfa Romeo egyébként jövőre egy saját szupersportautóval érkezik, erről is beszélgettünk a Backstage legutolsó epizódjában:

Írta:
Halesz