3+1 műszerfal visszajelző lámpa, amitől kiráz a hideg

2020-12-08  Hirdetés
Eljutottunk az év egyik legszebb időszakához: közeledik a karácsony. Lassan készülődnek az ünnepi fogások, vásároljuk az ajándékokat, beszerezzük a fenyőfát majd feldíszítjük azt. De amikor a műszerfalad néz úgy ki, mint a karácsonyfa, az nem melengeti meg a szívedet.
Hírek >> 2020  
Kevés rosszabb van annál, mint amikor reggel beülünk a szeretett autónkba, bedugjuk a slusszkulcsot, indítózunk, majd égve marad egy-egy visszajelző lámpa. Ennél már csak az a bosszantóbb, amikor menet közben bukkannak fel, neadjisten’ az autópálya kellős közepén. Összeszedtük azt a 3+1 visszajelző lámpát, amiknek láttán szinte mindenkinek feláll a szőr a hátán.
 
Motorhiba visszajelző lámpa (Check Engine)
Kinek kell bemutatni a jól ismert Check Engine lámpát? Ez a figyelmeztető lámpa jelzi a sofőrnek, hogy az autó motorja nem működik megfelelően vagy éppenséggel meghibásodott.
 
Mivel ez egyfajta „gyűjtő” jelzés, nem lehet megmondani azonnal, hogy mi is a valódi hibája az autónak. Lehet, hogy csak egy kisebb vezeték szakadt el, ami valójában alig befolyásol valamit, de még akár az is előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb mechanikai hiba lépett fel.
 
Ha lehet, minél előbb nézesd meg egy szakemberrel a járművedet, ha kigyulladt a Check Engine lámpa. Még akkor is, ha elsőre nem tűnik sürgetőnek a jelenség.
 
2. Motor hőmérséklet visszajelző lámpa



A motor hőmérséklet visszajelző lámpa nem vicces. Ha ezt meglátod a műszerfaladon, lehetőleg azonnal állítsd le az autódat! Ellenkező esetben percek alatt felforrhat a motor és végzetes károkat okozhatsz benne. Ettől aztán meg pláne ki fog rázni a hideg!
 
Jobb esetben csak kilyukadt a kiegyenlítő tartálya az autónak vagy valamelyik vezeték tört el. Azonban, ha nem találsz folyást, törést vagy repedést sehol, könnyen lehet, hogy nagy a baj.
 
Mindenképp várd meg míg lehül a motor és utána irány a legközelebbi szerviz! Brrrr....
 
3. Olajszint visszajelző lámpa
Ezt a visszajelző lámpát érdemes legalább annyira komolyan venni, mint a motor hőmérséklet visszajelző lámpáját. Ha felvillan ez a lámpa akkor vagy túlmelegedett az olaj a motorban, vagy alacsony az olajnyomás. Bármelyik helyzet is áll fenn, inkább állítsd le az autódat!
 
Ellenőrizd az olaj szintet. Ha túl alacsony, akkor tölts rá! Ha megfelelő volt az olaj mennyisége, akkor könnyen lehet, hogy az olajpumpa mondta fel a szolgálatot. Az utóbbi esetben lehetőleg ne menj tovább az autóddal és hívj autómentőt!
 
Ha tovább közlekedsz vele, akár végzetes károkat is okozhatsz a járművednek, amit ugye nem szeretnél?
 
+1 Részecskeszűrő visszajelző lámpa
Sokan hajlamosak legyinteni a részecskeszűrő hibát jelző lámpára. Igaz, ha még csak most villant fel először, nem kell feltétlenül az első szerviz pénztárcáját megtömnöd. Azonban, ha már hosszú ideje színes díszítőeleme a műszerfaladnak, szépen lassan tönkre teheted vele az autódat.
 
Ez ugyanis azt jelenti, hogy a részecskeszűrőd túltelített és a motor nem képes hatékonyan működni. A legtöbb esetben egy részecskeszűrő tisztítás megoldja a problémát és nem kell több százezer Forintot kiadnod az alkatrészcserére. Ha viszont egyáltalán nem foglalkozol a hibajelenséggel, hetek-hónapok alatt akár végzetes motorproblémába is kergetheted az autódat.
 
Nyilván, ha nincs részecskeszűrő az autódban, akkor neked eggyel kevesebb visszajelző lámpától kell tartanod.
 
(X)

 

Írta:
Hirdetés