Ötvenéves a baloccói tesztpálya

2012-08-01  Tedi
Idestova 50 éve működik az alfások Mekkájaként is emlegetett baloccói tesztpálya Piemont régió szívében.
Magazin >> A vírus mögött  

A kezdetben még 190 hektáron elterülő La pista sperimentale di Balocco nevű, több pályát, illetve több épületet is magába foglaló létesítményt 1962-ben nyitották meg, és akkoriban komplexitása miatt egyedülálló volt a világon. A Milánótól 60 kilométerre Torino felé lévő pályát ma az Agnelli család birtokolja, de a Fiat autógyártó részlege, a Fiat Group Automobiles használja.

 

A hatvanas, hetvenes években a legösszetettebb tesztpálya volt, nem csoda, hogy az Alfa Romeo olyan autókat gyártott ebben az időben, amiknek nem csak Európában, de a világon is csodájára jártak. Az első modell, amit itt fejlesztettek a Giulia volt, de a komplexumot nem csak az Alfa Romeo, hanem annak versenyistállója, az Autodelta is bázisként használta. Ennek köszönhetően a versenypálya kialakításánál lemásolták a monzai Lesmo és Biassono kanyarokat, valamint a zandwoorti Tarzant is.
A Giulia óta minden Alfa futóműve az itt szerzett tapasztalatok alapján készül, amikor a 159-es, a 75-ös, vagy a 145 QV-k, 146 ti-k futóművét dicsérjük jusson eszünkbe köszönetet mondani a baloccói mérnököknek és a tesztpályának.

 

Amikor 1987-ben a Fiat felvásárolta az Alfa Romeót, akkor az olasz gyáróriás Baloccót is bezsebelte, és továbbfejlesztette. Nardóból a saját részlegüket ide telepítették, 350 hektárral megnövelték az alapterületet, építettek két, ezer méteres egyenes is magában foglaló nagysebességű oválpályát, és egy dimbes-dombos, kanyargós pályát is, ahol a tartósságot, komfortot és off-road képességeket tesztelték, illetve tesztelik a mai napig. Emellett a Fiat a teherautók és nehezebb járművek számára is kialakított egy aszfaltcsíkot, a versenypályát pedig alkalmassá tették Forma 1-es autók tesztelésére is.

 

A kibővített teszközpont

Manapság, ha az Alfa-fanatikus kémfotókat akar csinálni a jövőbeni modellekről, akkor Baloccóba veszi az irányt; legutóbb, amikor a Giulietta leleplezésén ott jártunk, akkor a 8C-s versenykörökön kívül a bőrrel bevont próbaverziók lencsevégre kapása okozott marandandó emléket. Mielőtt azonban bárki túlzottan felbátorodna, el kell keserítenem: a boszorkánykonyha nagyon finom fogásai ritkán bújnak elő a fazékból.

Kapcsolódó írásaink:

Írta:
Tedi