Blog >> szíjfeszítő

>> SzervizParaBella // Alfa 166 2.4 JTD 100Kw // 2019-06-12

Már egy ideje arra lettem figyelmes, hogy indításkor - főként hidegen - kopogás hallatszik a motortérből, de nagyjából 10-20 mp után el is hallgat. Nem szenteltem túl nagy figyelmet neki, mivel egy költözés mellett nem túl sok ideje marad az embernek a hibakeresésre, ezért addig hanyagoltam amíg letudtam az egész költözéses dolgot.

Sajnos addig fajult a dolog, hogy már hidegen-melegen kopogott és csikorgott is, ezért úgy döntöttem pihenésre késztetem a bálnát és kérek egy időpontot a szervizben. Telefon felkap, szerviz felhív, időpont lekér... na bammeg csak két és fél hét múlva vihetem.... Ez így nem lesz jó...hajtépős töprengés mi legyen. Á Bogyó! (a régi jó bevált haver aki szerelő, csak kicsit túl zsúfolt a dínós naptára :D, de egy próbát megér)
Csapó kettő: telefon felkap, Bogyót tárcsáz, hibát elpanaszol (talán alter görgője lesz a ludas), időpont 4 nap múlva. Király !

Tegnap el is vittem Bellát Bogyóhoz felmérni, hogy akkor kikapjuk az altert és ő majd felújítja. Hát.... nem lett kikapva :D amint lekaptuk a sárvédő belső burkolatát, majd a szíjat megláttuk, hogy a szíjfeszítő életre kelt :D Na ez full cserés lesz. Megvizsgáltuk a szíjat is és azon is találtunk repedést, szóval ment a levesbe, majd az egyik vezetőgörgő is követte.

Ma rendeli a fent említett dolgokat és ezek beszerelésre is kerülnek. Remélem ezek után már kussban marad !

Ui.: olajfolyásra (valószínüleg csak gyöngyözik) lettünk figyelmesek, egyelőre még nem tudni honnan.


//UPDATE: Tegnap hazahoztam a kocsit, újra csendes... meg az öröm, csak kissé mellbe vágott a szíjfeszítő összege.

>> SzervizBluestrain // Alfa 156 SW 1.9 mJTD 16V // 2014-03-20

Eljött a vezérléscsere ideje, gondoltam megcsinálom én, Igaz hogy Alfán még nem csináltam, de VW motorokon már sokat, és a régebbi autóimon is egy-kettőt.
Rendeltem egy vezérlésszetet meg egy vízpumpát a motorkód alapján.
Ha netán valaki arra vetemedik hogy megcsinálja maga, a főbb lépéseket megpróbálom összeszedni:
Levettem a j.e. kereket, és azt a burkolatdarabot ami a dobbetétet a motortér felé lezárja.(ez a főtengelytárcsa hozzáférése miatt kell)
Leszedtem az alsó és felső motorburkolatokat.
A motortérben kiszedtem az ECU-t, (4db 10-es anya) és kihajtottam oldalra.
Leszedtem a hosszbordás szíjat. A kerékjárat felől lehet benyúlni egy 15-ös törtszárú csillagkulccsal a feszítőhöz, és erőből az autó orra felé elhúzni, közben a szíjat lepiszkálni a görgőről.
Leszedtem a főtengely-ékszíjtárcsát. A hülyefejű 4db csavar ne tévesszen meg senkit, jó állapotú 6-os imbuszkulccsal kinyithatók.
Leszedtem a feszítőgörgő feletti vezetőgörgőt, mert később útban lett volna.Van egy távtartó-alátét a görgő alatt, arra vigyázni kell, el ne tűnjön.
Kivettem a kutyacsontot (felső motorkitámasztót) 2db 17-es csavar fogta.
Levettem a motortér felől mindkét vez.burkolatot, és az alsó vez.burkolatot is . Sok egyforma csavar fogja, 5-ös imbusszal nyithatók.
Leszedtem a felső motorkitámasztó bakját. Két 17-es csavar, meg egy 9-es imbuszfejű fogta. Visszarakásnál figyelni kell majd, mert az imbuszfejű furatában hátulról van egy beállítócsavar, azt úgy kell beállítani hogy a bak a talpán felfeküdjön,
a 17-eket le kell húzni, a beállítócsavart koppanásig hátratekerni, és az imbuszt csak ekkor szabad berakni és lehúzni. Ha nem így történik, valami előbb-utóbb törni fog a feszültségtől.
Most már felszabadult a vezérlés.
Én nem tudom hol vannak a gyári jelek a tárcsákon, inkább alkalmaztam a jól bevált hülyebiztos módszert. A főtengely-vez.szíjtárcsán volt egy jel, azt egy alul lévő bevágáshoz tekertem. Ekkor fent a vez.mű keréken (a jobb oldali! ) megláttam egy filctollas jelet, és mögötte az öntvényen a párját. Ezek szerint a franciáknál is így szerelnek :)Ezeket átfestettem hibajavítóval hogy jól látszanak.
A szivattyú tárcsája elmozdulhat, neki mindegy hogy áll.
Egy kis tükörrel megnéztem a feszítőgörgőt, hogy a feszítés hogy áll.
Van a görgő mögött egy nyílvégű kis mutató, ami a talplemez középső bevágása felé mutat. Ezek a jelölős dolgok a legtöbb típusnál hasonlóan vannak megoldva, itt is átlátható a működése.
Most már lekaptam a feszítőgörgőt. Egy 13-as fejű anya fogja. Levettem a szíjat. Nem kell vezérlésrögzítő, nem mozdul el semmi. Ha mégis, majd visszatekerjük :)
Kivettem a vízpumpát. 3db csavar fogja, 5-ös (vagy 6-os?) imbusz.
Némi fagyálló kifolyik, kb 1,5 - 2l.
Az új vízpumpát vékonyan körbepasztáztam, és beraktam. Csavarokat is.
Kicseréltem a vezetőgörgőt, és a feszítőgörgőt.
Feltettem az új szíjat. És itt történt a PRÜCÖK! Nem tudtam megfeszíteni!!
Úristen, mit rontottam el!!! Két órás agyvérzésközeli állapotban elkövetett kísérletezés után visszatettem a régi szíjat. Érdekes, azt sikerült megspannolni. Akkor most mi van?
Az van hogy rossz szíj volt a szetben. Ugyan motorkód alapján rendeltem, de ebben egy 199 fogas szíj volt, amit levettem az meg 198 fogas. Egy íves mozdulattal átküldtem a szomszédhoz mérgemben! (később visszahozta)
Kirohantam a sarokra a Bárdihoz, és rendeltem egy Febi szíjat SOS-ben. Mivel éppen zártak, megigérték hogy reggel 8-ra ott lesz a szíj. Így is lett.
Innentől már gyorsan ment.
Szíjat feltettem. (futásirányra figyelni, balról jobbra) Az a lényeg, hogy a szíjnak a jobb oldala (a vez.tárcsa és a főtengely közötti ága) a húzott oldal,tehát ez mindíg feszes, és a másik ága ( a főtengely és a szivattyú között) a laza ág, amit a feszítő tart lebegésmentesen. Ha a feszes ágat nem lehet feltenni mert a fogak nem passzolnak, akkor egy hangyányit a főtengelyen vissza kell tekerni, így már felmegy a szíj, majd óvatosan visszarakni a főtengelyt a jelre. A feszítő rögzítőcsavarját csak annyira húztam meg, hogy a feszítési pályán mozgatható legyen. Most a feszítőt rátoltam a szíjra, és a csavarját picit szorosabbra húztam, hogy a szíj ne tolja vissza, de nem húztam meg! Ezt érzéssel kell csinálni :) Utána a kerékjárat felől egy nagy csavarhúzóval a feszítőn lévő felhajtott fület kocogtatva ráfeszítettem a szíjra.
Többször megnéztem tükörrel a fül helyzetét. Mivel a szíj még helyezkedni fog, egy kicsit túlállítottam (kb. 5-6 mm-t)
Itt lehúztam a rögzítőcsavart, és körbeforgattam a főtengelyt 4-szer egy 19-es kulcsal. Megint megnéztem tükörrel a fül helyzetét. A fül visszább ment 5 mm-t, így pont a középső bevágásnál állt. (ha ez elsőre nem sikerül, újra fel kell lazítani a rögzítőcsavart, de nem teljesen mert akkor visszaugrik, csak érzéssel, és korrigálni)
Minden korrekció után 4-szer körbe kell forgatni a főtengelyt. Én a végén 8-szor körbetekertem, leellenőriztem tükörrel. Ha nincs változás, akkor kész.
Beindítottam. Járt kb. fél percet a motor, a hangja változatlan volt. Újra megnéztem. A feszítő középen.
Az összerakás folyamata ugyanez, csak fordítva.
A hosszbordás szíjat elég nagy szívás felrakni egyedül. Mindenkinek a fantáziájára bízom hogy milyen módszerrel támassza ki a feszítőgörgőt, amíg fölvarázsolja a szíjat.
A fagyállót pótoltam. Mentem egy próbakört. Minden O.K.
Ha valakinek kell egy 199 fogas szíj, (Dayco) szívesen odaadom:)

>> SzervizGTPeti // Alfa 156 Sportwagon 1.9 JTD Novitec // 2012-06-23

Egy ideje 1500-as fordulatszám felett nyüszítő hang jön a motor környékéről. Sportlégszűrőhöz hasonló hang. Lehetne turbócső is, ezeket átvizsgáltam és egyenlőre semmit nem találtam. Emellett a hang inkább a motor vezérlés felőli oldaláról jön, ezért úgy döntöttem, megteszem amit meg tudok tenni... kicserélem a hosszbordás szíjat és társaságát, hátha. (70-80ekm van bennük, úgyhogy annyira nem korai már az én beállítottságom szerint.)

Hozzávalók:

- 1 feszítőgörgő (Ruville 55872, tartalma: Dayco)
- 1 vezetőgörgő (Ruville 55847, tartalma: INA)
- új hosszbordás-szíj (Dayco/Gates/Continental 6PK1842, esetleg 1838/1839/1840)
- racsnis szár + nyélhosszabbító (lásd szöveg)
- 13-as és 15-ös dugók
- 15-ös villáskulcs
- 1x energiaital (opcionális)
- 1x sör (opcionális)
- lámpa

A netes infók alapján európai autóba első szerelésű vezetőgörgőt összesen két cég gyárt: Az SKF és az INA. (OK, még lehet Breda és egyéb kisebb cég is a gyártó, de ezeket jó eséllyel nem árulják a Ruville, Febi és hasonló "csomagolócégek".) Mivel a feszítőgörgő pedig erősen motorspecifikus (a feszítő része miatt), ezt valószínüleg csak a Dayco gyártja. (A régi feszítő - mily meglepő - Dayco volt, a vezetőgörgő pedig SKF.)


A csere menete:

1. Motorborítást levenni.
2. Felső-hátsó motorkitámasztót a motorról lekötni és oldalrahajtani. (Így nem lesz útban.)
3. A szíj pályáját memorizálni
4. A feszítőgörgő közepén lévő 15-ös anyára villáskulcsot tenni és az óramutató járásával ellentétes irányban meghúzni, ekkor nem lesz feszes a szíj és leszedhető a szervószivattyú, vagy a klímakomp. kerekéről.
5. A vezetőgörgőt leszedni 15ös kulccsal.
6. A feszítő pozícióját megjegyezni.
7. A feszítő 13-as tartócsavarját kiszedni. Ez a görgő és a főtengely szíjtárcsája között található.
8. Az új feszítőt betenni. Van rajta egy "csap", ennek a blokk oldalán kiképzett furatba kell bemennie.
9. A feszítő pozícióját ellenőrizni. (Elképzelhető, hogy az előbbi csap nem a furatban van, hanem a blokkon kialakított felfekvő-felület mellett. Ekkor rosszul áll a feszítő.)
10. Az új vezetőgörgőt feltenni, majd a porvédőjét (ha van). A régi feszítőm alatt volt egy alátét, az újhoz - bár adtak - erre nem volt szükség, mert a tengelye a blokk felé hosszabb egy kicsit. Érdemes ellenőrizni, hogy a görgő egy vonalban van-e a szíjtárcsákkal. Ez dönti el, hogy kell-e alá a mellékelt alátét. (A régi SKF-hez szükség volt rá.)
11. A szíjat feltenni amennyire lehet. Én a klímakompresszor szíjtárcsájára NEM tettem fel a szíjat. Csak előkészítettem.
12. A szíjtárcsákat és görgőket alkohollal vagy féktisztítóval alaposan megtisztítani.
13. Mehet fel a racsnis szár a feszítőgörgő közepén lévő anyára. A szár végére én egy porszívócsövet húztam, és az egész a kiegyenlítőtartályt a blokkal összekötő cső mögé (szélvédő felüli rész) került. Bal kézzel emeltem a csövet, jobb kézzel feltettem a szíjat a klímakomp. tárcsájára.
14. A szíj futását ellenőrizni. Vagyis, hogy jól van-e fent a szíjtárcsákon. Ez fontos, ha nem így van, akkor az első beindításnál elszakad (ami nem veszélytelen!).
15. A szíj futását mégegyszer ellenőrizni...
16. A szíj feszességét ellenőrizni. A klímakomp. és a vezetőgörgő között kb. 1 cm-re szabad benyomhatónak lennie.
17. Felső-hátsó motorkitámasztót visszatenni.
18. A motort beindítani és a szíjfutást ellenőrizni.
19. Mehet vissza a motorburkolat.
20. Sört meginni. (Ha még nem történt meg. :)

Kb. ennyi.

Köszönet Ferkének a procedúrát megelőző tanácsokért!!

Update: Úgy néz ki megszűnt a nyüszítő hang gázadáskor! (Kopp-kopp-kopp)
Update 2: Úgy néz ki visszajött a jól megszokott nyik... nyik... nyik... hang, ami miatt a Gates szíjat annak idején lecseréltem. Ezt csak hidegen csinálja és akkor is csak alig. Összegezve: A Dayco a jelek szerint egy ideig halk, utána rücskös lesz és nyüszít. A Gates pedig csicsereg. Lehet, kipróbálok egy Contitech-et is... :) Persze tudom, hogy a 200k-t megért szíjtárcsák felülete sem újszerű már. Meglátjuk mit tehetünk ezügyben...

>> Szervizmesa // Alfa 156 2.0 TS 16v Selespeed // 2011-04-07

Másnak lehet fel sem tűnik egy ilyen apró zizegés, de nekem ez egy olyan dolog az autómban, amitől sírógörcsöt tudnék kapni.
Cserélve lettek a hosszbordásszíj feszítők, amikből egyet a múltkori vezérlés cserénél idő hiányában nem tudtam beszerezni.
Egyelőre minden OK, csak még szokatlan, hogy jár a motor de nem hallom :)

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2010-08-10

Végre nekiláttam kicserélni a klímakompresszort az R134-esre. Számítottam rá hogy nem lesz meg 2 nap alatt de külsö körülmények miatt egészen 5 napig húzódott. Persze ezt egybekötöttem a generátor szíjfeszítő cseréjével is.
Nos maga a kompresszornak a leszerelése sem lesz egyszerű ezt tudtam, és így is lett. A hely szűkössége miatt ( fölötte fekszik a generátor, előtte meg a hűtő) egy hosszú átmenő csavart vágni kellett máshogy nem lehetett kifűzni, de sebaj, úgyis rozsdamentesre cseréltem, és így tettem a görgő felfogató csavarjával is.
Miután len volt a régi kompresszor, mehetett fel az új, csakhogy elsőre nem látszódott hogy van köztük eltérés. Ez csak akkor kezdett feltűnni, mikor próbáltam a helyére tenni. Ahogy a képen látható le kellett köszörülni a kiálló kis fülecskéket, és ahol találkozik a generátorral, ott egy kis éket kellett belevágni hogy odaférjenek egymás alá-fölé.
Miután ez megvolt először megcsináltam az elektromos csatlakozók cseréjét, mivel azok is mások természetesen, majd elkezdtem bekötni a klímacsöveket, és már a másnapi nyomáspróbán gondolkodtam. Bekötöttem a csövet a hűtőbe, majd elkezdtem lehúzni a hollandereket a szárító szűrőn. Erről tudni kell hogy kis fika alumínium menetes része van, nagyon könnyű félre kapatni, főleg hogy a másik oldalon 14 éves hollanderek vannak a csöveken, szintén aluból, csak már az idő vasfoga által megrágva.
Az egyik hollandit sikerült szépen lehúzni, a második viszont nagyon nehezen ment, valószínű félre kapatódott pedig nagyon figyeltünk, úgyhogy mire teljesen megszorítottuk volna, már nagyon nehezen lehetett tekerni a meneten. Még kb. egy fordulat kellett volna mikor tőben eltört a cső a hollandi előtt.. erről ennyit, sok hűhó semmiért.

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2010-04-29

Elérkezett ez is. Miután ,ég tavaly sikerült teljesen kiszereltem a régi R12 klímacsöveket, és beszerezni az R134 csöveket, nyomásszabályzót, hűtőt, kompresszort, és még márciusban ki is cseréltem akkor egyenlőre a hűtőt, ideje volt komolyan belecsapni a lecsóba. A csöveket ki,- és lepucoltam, a kompresszorházat is, vettem bele új csapágyat (5500 HUf) és galvanizáltattam a tartókonzoláját és a szíjtárcsát ill. a közepét is. Ezenkívül megvettem az összes csőcsatlakozáshoz való tömítéseket is (1200 HUF), és megrendeltem az új szárítószűrőt. (5800 HUF)
Az önindító cserekor volt elég hely hogy bekössem a belső elpárologtatóba csatlakozó 2 csövet is. Hát az sem volt egyszerű mutatvány, sokat kellett matekolni, hajlítgatni a csöveket, nehezen akartak összekapni a menetek is. De végül sikerült, bár csak remélni tudom hogy nem mozdult el a tömítés, és a menet is épen maradt, leszúrnám magam ha ott engedné majd el a nyomást a rendszer. Bár ahogy magamat ismerem..
Jelenleg nincs más hátra mint kicserélni a kompresszorokat (ezt összekötöm a generátor szíjfeszítő cseréjével (12.000 HUF), és összekötni az egész rendszert. Aztán nyomás próba. :)

>> SzervizKócosw // Alfa 156 2.4 JTD SW Black shark // 2010-03-05

2 hete arra lettem figyelmes hogy az eddíg szépen duruzsoló soros ötösből "traktror" lett.Hamar meglett(ek) a ludas(ok).A szíjfeszítők adtak a fül számára nemtúl élvezetes koncertet.Mikor megnéztük őket kiderült hogy a főtengelyszíjtárcsa csillapítása is megette már a kenyere javát, úh egy hétig tojással a jobb pedál alatt autóztam meghazudtolva önmagam.Ennek mától vége! A fekete cápa újra régi hangján dörmög,és okoz meglepetéseket a benzinégetőknek a sötét oldalról ;o)
Köszönet Erhard cartársnak az alkatrészekért,és a szerelőnek (Két Berki Bt) az újabb kiváló munkáért.

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2009-12-14

megint megszólalt a generátor szíj görgője, egyenlőre még csak 0 fok alatti hőmérsékleten hidegindításkor, de már biztos cserélni kell majd, listaára 22.000 HUF