Blog >> nyest

>> AutóápolásGTPeti // Alfa 156 Sportwagon 1.9 JTD Novitec // 2007-06-12

Már tavaly, ideköltözésemkor kiderült, hogy amerre most lakom, egy extrakicsi keletbajor "városban" nem túl autóbarát a környék. Sok nyest lakik ugyanis errefelé. Ez pedig nem a nyugodt éjszakák záloga az autóját családtagként szerető embereknek, mint én is. Ugyanis alapesetben a motortérben puszítanak. Ez főleg a vízcsövek rendszeres elrágását, és benzines autóknál a gyertyakábelek szétmarcangolását jelenti. Védekezni lehet, de nem egyszerű. Ugyanis a nyest nagyon intelligens és kitartó állat. A lényeg, hogy az illatoldalról tett próbálkozások általában csak bizonyos ideig hatnak, mivel a nyest megszokja a szagokat (WC illatosító), vagy rájön, hogy hiába a kutyaszag nincs is a közelben kutya. Jóval hatásosabb az ultrahangos nyestriasztó beszerelése a motortérbe. Egyes típusokra elektródák is köthetőek, melyre 150-300 Volt feszültség jut. Ezt már kimondottan nem szereti a nyest. (Nem halálos az áramütés.) A motortérbe bejutás megnehezítése nálam csak részleges eredménnyel járt. Bejutni talán már nem akar (kopp kopp). Vagyis nem alulról. Minden külső műanyag alkatrészt megkarcol ugyanis. És amíg oda eljut addig pedig a karosszériaelemeket és az ablakokat. Ez a helyzet az én autómnál is. Talán a karcok egy része eltűnik egy polírozással...
Amíg pedig egy "rézszálakkal szőtt" takaró nem készül el, csak reménykedem, hogy az átmeneti elektródák okozta sokk egy időre elvette a kedvét.
Sajnos a felállított nyestcsapdába nem nagyon akaródzik bemennie. Más csalikkal fogok próbálkozni. Állítólag a füstöltszalonnát nagyon kedveli... És azt is mondják a tapasztalt nyestvadászok, hogy ha sikerül egyet megfogni, érdemes fájdalmasan elküldeni az örök nyestmezőkre. Ugyanis a sikítása eltántorítja a többi barátját... (Ez a dolog mondjuk elég távol áll tőlem. Vszínüleg csak kompromisszumosan hajtanám végre, egy messzi erdőbe való deportálása előtt...)


Akit bővebben érdekelnek a védekezési formák, írjon, én már majdnem mindent kipróbáltam...

Jó védelemnek számít természetesen egy nagyobb macska, vagy kutya. És persze a legjobb egy garázs...