Jó, ha ellenőrzöd a gumi gyártási idejét!

2014-02-12  Alfa Amore
Ahhoz, hogy autónk mindig a legjobb állapotban szolgálja a közlekedés biztonságát, elengedhetetlen annak rendszeres ellenőrzésére, szervizelésére való odafigyelés. Különösen így van ez az abroncsok esetében, melyeknek nem csak profilmélysége, kopása, de kora is befolyásolhatja teljesítményüket.
Hírek >> 2014  

A gumikkal kapcsolatban legtöbbször az évszakváltáskori cserére hívják fel figyelmünket, de mit sem ér a téligumi, ha annak profilmélysége nem éri el a szükséges mértéket. Az ellenőrzésre számos lehetőség van, a gyártók által elhelyezett kopásjelzőtől kezdve a speciálisan erre a célra kialakított eszköz használatáig. De fontos tisztában lenned azzal, hogy nem csak az abroncs kopása teheti azt használhatatlanná, hanem az anyagából eredő elöregedés is. Csere alkalmával az autogumiakcio.hu webáruház szakértő állnak szíves rendelkezésedre, mely a soron következő nyárigumi garnitúra beszerzésében lehet hasznos segítség.

A gumi kora és a biztonságos vezetés

Kevesen figyelnek oda az abroncs korára, pedig például használt gumi vásárlás alkalmával kifejezetten ajánlott. A tíz évnél öregebbek gyakorlatilag teljesen használhatatlanok, tapadásukat elveszítették már, és anyaguk sem alkalmas a biztonságos közlekedésre. A téligumitesztek alkalmával azonban arra is fény derült, hogy már 4-5 éves téli abroncsok sem teljesítenek túl jól, s esetükben útviszonyoktól, nedvességtől függetlenül jelentősen növekszik a féktáv. Mivel jeges utak télen gyakran előfordulnak, ezért rendkívül fontos odafigyelni téli abroncsaink korára, s azokat lecserélni, ha már tapasztaljuk a hosszabb féktávot, a kisebb kanyarstabilitást, vagy éppen a menetzajon vesszük észre, hogy valami nincs rendben.

Gumijaink korát egyszerűen megtudhatjuk, hiszen hétre pontosan feltüntetik azt a gyártók az abroncs felületén. Az ellenőrzés során ne feledkezz meg arról sem, hogy a profilmélységet is szemügyre vedd, ugyanis ez a másik olyan kritikus pont, mely negatívan befolyásolhatja az abroncs teljesítményét. Az 1,6 mm-es szintet semmiképpen ne várd meg a cserével, pláne téligumi esetében, ahol már 3-4 mm esetében is rendkívül rosszul teljesít a gumi, kialakul az aquaplaning, ezzel akár komoly, balesetveszélyes helyzeteket teremtve.

Miért fontos a gumi kora?

Gyakorlatilag gyártótól függetlenül jellemző a gumi elöregedéséből adódó probléma, ám vannak olyan típusok, melyek kifejezetten jónak bizonyulnak akár a használhatóság időtartamát tekintve is. A Michelin és a Goodyear remek döntésnek számítanak, hiszen nedves és jeges utakon is jól teljesítenek, de a kopás természetesen esetükben sem marad el. Számos autó gumi akció várja azokat, akik a világháló kényelmét kihasználva szeretnének abroncsot rendelni, s mind a nyári-, mind a téligumi választék alkalmas arra, hogy minden igényt kielégítsen. Válassz autód típusának, méretének, valamint a sebesség-, és súlyindexnek megfelelően! 

(X)

Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
Gumi, felni, futómű

Az utolsó 3 hozzászólás:

GT Ɨ|ѯ2023-11-15 09:32:37 // 19909
várni kellett volna anno a nemzés napjával talán még pár napot.....
HaNGyA2023-11-14 21:49:38 // 19908
Éééésigeeeeen!
Ugyan ezt láttam ma élőben a törökbálinti Auchan kútnál.
Először azt hittem, hogy az AMG hullócsillag pótkereket agyusztálja az autós kolléga, de miután összerakod a képet, rájössz, hogy nagyon nagy a baj a világgal.
És Isten lássa lelkem, egy pillanatig nem irigylem sem az autóját, sem a pénzét, de nem az a kérdésem, hogy miből, hanem az, hogyan maradt eddig életben az ipse?
Piritu - 1.000.0002023-11-13 21:13:38 // 19907