Újragombolva

2015-08-10  Alfa Amore
Emlékeztek még arra, hogy 2008-ban mennyire nem szerették az alfások a MiTo formatervét? Pandamaci! Buta maci! Magas! Keskeny! Gülüszem! És sorolhatnánk a jelzőket... Mi lett belőle mostanra?
Magazin >> AlfaTeszt  

Szerintünk egy méltó 145-ös utód, szerethető külső-belsővel. A durva az, hogy a legöregebb MiTo már több mint 7 éves, de a formaterve még most is működik.

A körlámpák a fenekén még most is nagyon látványosak úgy is, hogy az index érthetetlen módon nem ledes lett, ahogy a féklámpa. Ha már a 145-öst hoztuk fel, mint előd, a MiTo centire olyan hosszú, és design gegek itt is akadnak. A 145-ösnek az ajtajába rajzolt „lépcső” volt a vonzereje, a MiTónak meg a keret nélküli ajtók. Ami a régebbi autók szerelmeseinek szokatlan lehet az a sokkal magasabb orr: a MiTo sajnos vagy nem sajnos, de fenn hordja az orrát. Ennek oka az EuroNCAP-töréstesztben keresendő: az elgázolt utas feje így a motorháztetőre esik és nem a szélvédőre, vagy a motorháztető és a szélvédő találkozására.
 
 
A frontrésze megosztó, ez kiderült az elmúl évek során: egy 145-öshöz képest nyilván nem olyan brutál, ez egy szolidabb külső. Akinek tetszik, az rajong érte, akinek nem, az gyűlöli. Mint magát az Alfa Romeót.
 
A gyár egyébként minden évben kijön valami látványos modellváltozattal, hogy fenntartsa az érdeklődést, pedig 7 év után lassan érik egy rendes facelift is, sőt inkább egy új modell.
 
 
Az általunk most kipróbált Sportiva változat jónéhány látványos módosítást tartalmaz, de azért faceliftnek nem neveznénk. A QV Sportiva csomag a következő kisebb-nagyobb jellemzőkben tér el a többi MiTo-tól:
 
- QV Sportiva küszöbbetét és belső logó
- Külső QV Sportiva logó a sárvédők tetején
- Sportos hátsó lökhárító
- Selyemfényű tükörházak, lámpakeretek és kilincsek
- 18"-os bicolor "Nouva QV" könnyűfém keréktárcsák
- fekete tetőkárpit
 
Az egyik alábbi opció kötelezően választandó a csomaghoz:
 
- Szövet üléskárpit (QV széria)
- Fekete bőrülések fehér és zöld varással
- Sabelt sportülések (elöl)
 
 
Sajnos a tesztautóban az amúgy 550 ezer forintért rendelhető Sabelt sportülések nem voltak benne, de tavaly AlfaCityben kipróbálhattuk azt a verziót is. Imádtuk az üléseket, a ki- és beszállás ugyan nem könnyű, de ha már benne ülünk, nagyon kényelmes, és hosszú távon sem fárasztó, ellenben kiváló az oldaltartása, olyan érzést nyújt, mintha egy versenyautóban ülnénk. Hátránya, hogy a Sabelt sportülésekben nincs oldallégzsák, ami a többi ülésváltozatban széria tartozék.
 
A piros MiToban a fehér és zöld varrással díszített szövet üléseket találtuk, az elsők kényelmesek, de a hátul ülők hosszú távon szenvedősnek nevezték a rövid ülőlap miatt.
 
 
A motor 1.4 TB MultiAir benzines, 135 lóerővel, amit érdekes módon egy ötsebességes váltóval szereltek. Ez a városban jó, országúton és autópályan viszont nagyon hiányzott a hatodik sebesség, ami a fogyasztáson is meglátszott: sikerült 8,9 literes átlagot produkálnunk, vegyes használattal (négy személlyel, klímával).
 
Hozzá kell tenni, ezért a fogyasztásért kapunk is valamit: a 135 lóerőhöz képest hihetetlen vehemenciával gyorsít az autó. Mintha legalább 160 lóerőnk lenne. Tisztára, mint valami dízelmotor, úgy vágja át az érzékeket. És a motor vígan forog tiltásig, egy baja van, hogy akad némi turbólyuk. Megszokás kérdése.
 
 
A formatervét lehet szeretni, vagy nem szeretni, de azzal nem érdemes vádolni a MiTót, hogy nincs benne Alfás érzés. Különlegesnek különleges, jól is megy, a vezethetőségével sincs baj, nem érdekel a fogyasztása, utána fordulnak az utcán, szóval minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy Alfás megszeresse. Amit ő meg tud tenni, azt megteszi gond nélkül. Kicsit mintha méltatlanul lenne lenézve a kis Maciarc. Pedig megér egy próbát.
 
A teszthez az autót az Autóház Budaörs (Olasz Autók Háza) biztosította.
Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
MiTo

Az utolsó 3 hozzászólás:

Jorjie2019-01-08 08:33:48 // 6165
Megpróbálhatod a bent ragadt részt fogóval kihúzni, aztán kell szerezni egy másikat. A szerelőváltás jó ötlet, mert ez a mostani nem túl egyértelmű :-) Ha van kérdés nyugodtan tedd fel, nehogy olyat is megjavítsanak, aminek nincs baja.
Leewyke2019-01-07 23:46:42 // 6164
Azt hiszem megnézetem majd másik szerelővel, mert először azt mondta, hogy a nyereg tört el majd mégis munkahengert akart rendelni...

Viszont, ha már törésről van szó, szerettem volna ellenőrizni az olajszintet és eltört a nivó pálca :O Ott ahol a pálca tetején lévő sárga műanyag részt a fémhez ragasztották. De ahogy néztem, lehet már korábban is egyszer eltört csak megragasztották (Gondolom gyárilag szebb volt a ragasztás). Sajna vissza ragasztani nem tudom, mert nem ér bele a letört rész a "motorban" ragadt pálcához.

Esetleg járt már valaki hasonlóan? Mekkora macera kiszedni a bennt ragadt, letört pálcát?

Köszönettel,
Livi
Jorjie2018-12-18 17:04:10 // 6163
Nem mindegy, hogy nyereg vagy munkahenger :-)
Személy szerint én még nem hallottam olyat, hogy valamelyik is eltört volna.
Munkahengert tudsz venni külön is készletben, ha csak az kell, tízezer alatt megúszható.Ha nyereg kell, olcsóbb bontóban, viszont azt érdemes felújítani, tehát egy ilyen készletet, mint a képen van, akkor is venned kell.

Ha a kézifék részével van gond, azt is meg lehet javítani külön.Jó lenne tisztázni, hogy pontosan mi a baja a féknek, mert vannak variációk mindenre.