Újragombolva

2015-08-10  Alfa Amore
Emlékeztek még arra, hogy 2008-ban mennyire nem szerették az alfások a MiTo formatervét? Pandamaci! Buta maci! Magas! Keskeny! Gülüszem! És sorolhatnánk a jelzőket... Mi lett belőle mostanra?
Magazin >> AlfaTeszt  

Szerintünk egy méltó 145-ös utód, szerethető külső-belsővel. A durva az, hogy a legöregebb MiTo már több mint 7 éves, de a formaterve még most is működik.

A körlámpák a fenekén még most is nagyon látványosak úgy is, hogy az index érthetetlen módon nem ledes lett, ahogy a féklámpa. Ha már a 145-öst hoztuk fel, mint előd, a MiTo centire olyan hosszú, és design gegek itt is akadnak. A 145-ösnek az ajtajába rajzolt „lépcső” volt a vonzereje, a MiTónak meg a keret nélküli ajtók. Ami a régebbi autók szerelmeseinek szokatlan lehet az a sokkal magasabb orr: a MiTo sajnos vagy nem sajnos, de fenn hordja az orrát. Ennek oka az EuroNCAP-töréstesztben keresendő: az elgázolt utas feje így a motorháztetőre esik és nem a szélvédőre, vagy a motorháztető és a szélvédő találkozására.
 
 
A frontrésze megosztó, ez kiderült az elmúl évek során: egy 145-öshöz képest nyilván nem olyan brutál, ez egy szolidabb külső. Akinek tetszik, az rajong érte, akinek nem, az gyűlöli. Mint magát az Alfa Romeót.
 
A gyár egyébként minden évben kijön valami látványos modellváltozattal, hogy fenntartsa az érdeklődést, pedig 7 év után lassan érik egy rendes facelift is, sőt inkább egy új modell.
 
 
Az általunk most kipróbált Sportiva változat jónéhány látványos módosítást tartalmaz, de azért faceliftnek nem neveznénk. A QV Sportiva csomag a következő kisebb-nagyobb jellemzőkben tér el a többi MiTo-tól:
 
- QV Sportiva küszöbbetét és belső logó
- Külső QV Sportiva logó a sárvédők tetején
- Sportos hátsó lökhárító
- Selyemfényű tükörházak, lámpakeretek és kilincsek
- 18"-os bicolor "Nouva QV" könnyűfém keréktárcsák
- fekete tetőkárpit
 
Az egyik alábbi opció kötelezően választandó a csomaghoz:
 
- Szövet üléskárpit (QV széria)
- Fekete bőrülések fehér és zöld varással
- Sabelt sportülések (elöl)
 
 
Sajnos a tesztautóban az amúgy 550 ezer forintért rendelhető Sabelt sportülések nem voltak benne, de tavaly AlfaCityben kipróbálhattuk azt a verziót is. Imádtuk az üléseket, a ki- és beszállás ugyan nem könnyű, de ha már benne ülünk, nagyon kényelmes, és hosszú távon sem fárasztó, ellenben kiváló az oldaltartása, olyan érzést nyújt, mintha egy versenyautóban ülnénk. Hátránya, hogy a Sabelt sportülésekben nincs oldallégzsák, ami a többi ülésváltozatban széria tartozék.
 
A piros MiToban a fehér és zöld varrással díszített szövet üléseket találtuk, az elsők kényelmesek, de a hátul ülők hosszú távon szenvedősnek nevezték a rövid ülőlap miatt.
 
 
A motor 1.4 TB MultiAir benzines, 135 lóerővel, amit érdekes módon egy ötsebességes váltóval szereltek. Ez a városban jó, országúton és autópályan viszont nagyon hiányzott a hatodik sebesség, ami a fogyasztáson is meglátszott: sikerült 8,9 literes átlagot produkálnunk, vegyes használattal (négy személlyel, klímával).
 
Hozzá kell tenni, ezért a fogyasztásért kapunk is valamit: a 135 lóerőhöz képest hihetetlen vehemenciával gyorsít az autó. Mintha legalább 160 lóerőnk lenne. Tisztára, mint valami dízelmotor, úgy vágja át az érzékeket. És a motor vígan forog tiltásig, egy baja van, hogy akad némi turbólyuk. Megszokás kérdése.
 
 
A formatervét lehet szeretni, vagy nem szeretni, de azzal nem érdemes vádolni a MiTót, hogy nincs benne Alfás érzés. Különlegesnek különleges, jól is megy, a vezethetőségével sincs baj, nem érdekel a fogyasztása, utána fordulnak az utcán, szóval minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy Alfás megszeresse. Amit ő meg tud tenni, azt megteszi gond nélkül. Kicsit mintha méltatlanul lenne lenézve a kis Maciarc. Pedig megér egy próbát.
 
A teszthez az autót az Autóház Budaörs (Olasz Autók Háza) biztosította.
Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
MiTo

Az utolsó 3 hozzászólás:

GT Ɨ|ѯ2022-07-03 20:18:41 // 6623
Vannak ezek a kis tartópöckök ezek pattanhatnak el és máris leesik a scudetto-ról, csak hátulról lehet sérülésmentesen leszedni törés nélkül nem egy bombabiztos felfogatás ez tény de általában lezúzzák / tisztelet a kivételnek /

Giuntini2022-07-03 19:34:20 // 6622
A képek semmit sem mondanak. Én is néztem egy pirosat, a képeken nagyon jónak tűnt, a valóságban csúnyán javított.
frusciante2022-07-03 18:04:04 // 6621
Nemsokára készítek egy blogot ami a kerekdobok mögötti rozsdasodo helyekről fog szólni. 14 éves és ahhoz képest nagyon jó állapotban van rozsda terén is de van pár hely ott ,ahol megindult a felületi korroózio. Én ezeket visszacsiszoltam felület kezeltem és gyári színnel lefujtam. Valószínűleg még 5-10 év mire ezekből olyan korroózio lett volna ami megeszi a fémet de akkor már nem lehetett volna ilyen olcsón javítani. Mindenkinek ajánlom hogy ha még nem vette le soha a dobbeteteket akkor tegye meg és nézzen szét 😉 tudom hogy mindenkié rozsdamentes, de csak úgy mondom hogy az enyemen sem látsz a karosszérian korroziot, még az alján sem ott ahol sérült a gyári rucsi ott is tiszta a fém, de a dobbetetek rengeteg szart felfognak sajnos... A csavarok amik rögzítik a dobbetet ott is megindulhat... Mivel alapjában ezek a gépek már egész jó korrózio elleni védelemmel rendelkeznek érdemes a teljes karosszériat és a belső lemezeket is átnézni.