Csődeljárás a Csiki-Bege ellen

2009-03-30  Teddy
Bedőlni látszik az egyik legnagyobb magyar autókereskedés, a Csiki-Bege Autópláza ellen csődeljárást kezdeményeztek.
Hírek >> 2009  

A Csiki-Bege cégcsoport egyes cégei (Csiki-Bege Kereskedelmi Kft., Csiki-Bege Autoplaza Kereskedelmi Kft., Automax Flottakezelő Kft.) március 28-án csődeljárást kezdeményeztek maguk ellen és csődvédelmet kértek hitelezőiktől – olvasható a cégcsoport közleményében.

Kifejtették, hogy ehhez a kényszerű lépéshez vezettek az általános gazdasági válság miatt az autópiacot sújtó 40-50 százalékos visszaesés, a finanszírozási piac ellehetetlenülése - amely vevőt és kereskedőt egyaránt érint - és a történelmi mélységeket túlszárnyaló árfolyamveszteségek.

„A csődvédelemmel kívánjuk elérni a hitelek átütemezését és a fizetőképesség helyreállítását. A megegyezés lehetősége védelmet nyújt a mintegy 150 alkalmazott munkájának, megélhetésének biztosítására, ügyfeleink, a hosszú évek alatt kiépített és cégcsoportunkba bizalmát helyező több ezres egyéni és vállalkozói kör üzleti biztonságára, amelyre eddigi kísérleteink nem bizonyultak elegendőek” – hangsúlyozták.

Walch Boglára, a Csiki-Bege Alfa Romeo üzletágvezetője közölte: az Alfa értékesítéseket nem befolyásolja a jelenlegi helyzet, az átadások pedig gyorsabban mennek, mint korábban. Közlése szerint az Alfáknál az átadási idő körülbelül egy hétre rövidült, hozzátette ugyanakkor, hogy azok, akik 2-3 hónappal ezelőtt fizettek be új autóra némileg tovább kell, hogy várjanak.

A FigyelőNet információi szerint a szalont üzemeltető kft hitelfinanszírozási problémák miatt került nehéz helyzetbe. A cég tulajdonosa, Csiki-Bege Lajos a gazdasági lap online kiadásának megerősítette a hetek óta a piacon terjengő pletykákat.

Csiki-Bege Lajos hétfőn a FigyelőNetnek nyilatkozva elmondta, hogy az eljárás keretében megkezdték a tárgyalásokat a Csiki-Bege Autopláza Kft. pénzügyi helyzetének rendezésére. Az ügyfelek megnyutatására közölte: mindenki megkapja az autóját, aki befizette az előleget és szerződést kötöttek velük, s erre a tulajdonos a FigyelőNetnek nyilatkozva személyes garanciát is adott.

Gyakorlatban sajnos sokszor az ügyfél kerül kellemetlen helyzetbe, mert a készletfinanszírozott autókra gyakran heteket-hónapokat kell várni, míg a nevére kerül, hiába történt meg a kifizetés. Az elhangzottak azonban még nem garancia arra, hogy ez a közeljövőben megváltozna, ezért óvatosságra intünk minden leendő Csiki-Bege ügyfelet.

[A csődvédelem intézménye azt a célt szolgálja, hogy egy lejárt adósságaiért helytállni nem képes vállalkozást a hitelezők ne számolhassanak fel azonnal. A fizetésképtelen vállalkozás tulajdonosai a csődeljárás keretében (csődöt mondva) az állam felügyelete mellett megpróbálhatják a vállalkozást megmenteni. Ehhez általában közérdek fűződik, mivel sok vállalkozás a pillanatnyi fizetésképtelenség ellenére újra értéktermelővé válhat, amivel egyben munkavállalóinak és üzletfeleinek is sok kellemetlenséget takaríthat meg. A magyar jogban a csődvédelmet a csődeljárás garantálja. A sikertelen csődeljárás után a hitelezők a vállalkozást felszámolhatják.]

Forrás: FigyelőNet

Írta:
Tedi
Kapcsolódó topic:
Márkaszerviz-tapasztalatok

Az utolsó 3 hozzászólás:

Piritu - 1.000.0002021-01-27 16:22:13 // 805
Olajcsere + levegőszűrő 94ezer - lehet kalkulálni...
Liquid2021-01-27 16:15:31 // 804
Szerintem az első számjegyet szégyellték odaírni mindegyikhez :)
131% vagy 231% ezek már hihetőbb számok.
RomeoOne2021-01-27 13:24:16 // 803
Alfa 31%... Hmm