Mutasd

>> Egyéb2018-12-16

Amikor megvettem elkezdtem írogatni egy doksit, hogy az legyen a "szervízkönyve" vagy mi, ez a blog annak a kivonata lesz ha jól vezetem. (Most így utólag 2018. decemberben elkezdtem ide felpakolgatni)

Annyit kell rólam tudni, hogy nem az autószerelés a szakmám (villamosmérnök vagyok), de szeretek autó/jármű szereléssel molyolni, tanulni belőle, (néha a saját káromon:) ). Gyakorlatilag egy kicsit hobbi projektnek vettem az autót, de olyat kerestem ami érdekes megfizethető, meg vállalható állapotban van. A legfőbb szempontom az volt, hogy ne rohadjon, minden más javítható.

Tizenéves koromban ültem egy boxer 146-ban kb 15 percig, de akkor nagyon megfogott a kinézete és hangja. Persze, hogy akkor elhatároztam hogy nekem kell ilyen egyszer. Az utóbbi időben nézegettem aktívan 145/146-ot, de a kritérium az volt, hogy ne legyen szétrohadva, ne legyen lelakva, vállalhatóan nézzen ki, és akkor már legyen 1.7 IE 16V.
Feltűnt HaHun, én meg elhoztam, túl sok racionális érvvel nem foglalkoztam.

Megvéve 2018 aug 30. 133799km-rel. Vételár 500eFt, remélem megéri az árát hosszú távon, alkudás nem az erősségem, de egy picit sikerült csak. Állítólag alig használták, garázsban állt. “Fanatikusoknak, gyűjtőknek ajánlom, napi használatra annyira nem mert ritka” Ebből a fanatizmus megvan, ha nem is napi szinten, de azért jó lenne használgatni, mégis azért vettem. (Azóta kiderült hogy alkudhattam volna erősebben)
Rohadás nincs, ez jó, tegyük fel ennyit megért hogy ne kelljen hegesztgetéssel szórakozni. Csodát nem várok, arra felkészültem lelkileg.

A gumik vállalhatatlanul öregek, de szép felnin vannak. DOT alapján 2003-masok, annyira “újak” hogy még a színes csíkok is ott vannak a gumin még. Egyébként repedtek, kemények.
Hazafele az injektor lámpa világított, fékfolyadékszintre is panaszkodott. Multiecuscan-es méregetés és net olvasgatás alapján döglött volt a lambda szonda (ennek az árát sikerült lealkudni, mert ez a hiba ismert volt)

Kezdeti javítgatások
2018. Szept eleje:
- A váltó bovdenek szorultak, át kellett mosni / megkenni őket, alul a csuklókat is megkentem gyakorlatilag vezethetetlen volt az autó, egy vergődés volt mire hazaértem vele.
- Lambda szonda teljesen halott volt, csere DENSO DOX-1545, 28000huf +6500Ft szervíz bérlés (szereld magad műhely) Ezután javult a fogyasztás és nem büdös, nem rángat azóta.
- Hangszóró vezetékek újra krimpelve, a hangszóró szélek porladnak sajnos, majd cserélni kell őket, de egyelőre vissza kötöttem, csak szóljon valami. Egyébként még így is teljesen vállalható hangja van, ha nincs bömböltetve. Valaki előttem nem gyári hangszórókat rakott bele, eladásra belerakta vissza a régi szakadtakat.

- MAF szenzor megfújkálva takarítva.

2018.09.19
Tutela W90M-DA GL5 váltóolaj, 2.4 liter, + castrol DOT4 fékfolyadék ~8500 Ft
Műhelybérlés, 3250Ft (szereld magad műhely)
Otthon fékfolyadék lecserélve