Mutasd

>> Egyéb2012-05-20

Támadt egy gondolatom: mennyit lehet elmenni egy tankkal? Nu, próbáljuk ki. Teletankoltam a gépet, amit szó szerint kell érteni. Látszott a gázolaj teteje a beöntőnyílásban :-) Ez nagyjából ötvenpár liter üzemanyag, Hivatalosan 51 literes a tank, de meg lehet fejelni pár decivel. Nos, tank tele, számláló lenulláz és hajrá!
Mivel nem úgy terveztem, hogy körözgetni fogok a megyében, hanem ugyanúgy használom a gépet, mint szoktam, ezért több mint egy hónapig tartott kikocsikázni a lét. De nem is az volt a terv, hogy minél előbb kifogyasszuk a tankot.
A használatról: nagyrészt munkába járás, fele-fele lakott terület és országút. Autópályát ritkán használok, a teszt alatt sem mentem rajta egy métert se.
Vezetési stílus: átlagostól egy picit dinamikusabb. Haladós, de nem őrültködős, nagy százalékban szabálykövető. Néha egy-egy elrúgás, kikormolás előfordul, de mivel a büntetési tételek elég masszívak, így csak ritkán van vadulás. A dízel amúgy sem szereti a taposást, 3000 környékén elváltogatok, bár ilyenkor a turbó már teljes gőzzel tölt, tehát haladunk :-)
Tehát megy a teszt. Ugyanúgy történik minden, mint egyébként, csak sűrűbben nézem a mutatót. Amit már tapasztaltam, és gondolom más is, hogy a „fél” jelzésig rettenet lassan megy le a mutató. Szűk 600 kilométert mentem el a fél tank jelzésig! Ez 4 literes fogyasztás lenne. De ezután megindult lefelé. 845 kilométernél tartottam, amikor kivillant a szegénységjelző. Várható volt, mert a mutató már elhagyta az első osztást. Ekkor bekészítettem egy öt literes kannában anyagot, ha esetleg végigmenne a teszt :-) Szóval 845-nél jelzés, még mehetünk. Próbáltam ugyanúgy vezetni, de a sárga lámpácska virítása nem hagyott nyugodni. Félig tudatosan, félig tudat alatt visszavettem a tempót. 860, 870, még mindig megy. Most már tudatosan mentem lassabban, de nem az eredmény miatt, hanem ha kifogy az üzemanyag biztonságosan meg tudjak állni. 890. Még mindig megy, bár a mutató teljesen lehasalt. Bármelyik pillanatban megállhat.
Elértük a bűvös 900-at. Félreálltam. Nem tudom, mennyit mehetett volna még, valószínűleg nem sokat. A mutató feküdt, a lámpácska gonoszul vigyorgott. Leállítottam a gépet, és hátraballagtam a kannáért. Úgy döntöttem pár kilométerért nem hagyom lelevegősödni a rendszert.
Összegzés: 900 kilométer egy tankkal (ötvenegykétliter) ez 5,8, 5,9-es fogyasztás. Ebből 600-at, azaz a kétharmadát a fél tank jelzésig tettem meg. A sárga lámpával 55 km.-t tettem meg. Ez 3-4 liter körül van.
A történethez hozzátartozik, hogy egy flakon kék spuri volt a telitankhoz öntve.
Ez egy jó teszt volt, de most Komáromra készülünk. Autópálya, telitank, takarítás :-)