Hali,
A Frei kévékat mi keverni szoktuk felesben Segafredoval. Számunkra így lett tökéletes az ízvilág. A gépünknek állítólag nem valami jól van eltalálva az őrlőműve, ezért a legfinomabbra van állítva.
Tehát a gép:
Mikor fel van töltve a spájz:
Nagyon szeretem a Café Frei-ben a Nicaraguai dohánykávét, vettem hát egy kis csomaggal itthonra. Sajna csak itthon vettem észre, hogy nem ajánlja automata gépbe tenni... Akárhogy játszom az őrlési finomsággal, undormányos az eredmény :( Esetleg állítsam a mennyiséget?
[Sziasztok!
Nem mindennapi kávét kaptam GT-től. kóstolóba. Kopi Luwak. A macskaki kávé.
Egészen különleges íze van és nagyon erős. Nem hasonlítható egyetlen általam ismert kávéhoz sem. Ez egy Isteni nedű.
Még jó, hogy megvártam vele a ma reggelt. Ezt a kávét nem bekapni kell ahogy a hétköznapokban teszem, hanem élvezni. :-) Ez meg is volt.
Köszi GT :-)
Kemény, egyenes ara-BIKA-íz:-)
Kicsit enyhén kesernyés utóíz, de összességében rendben volt, tiszta olasz érzés, Latte Macchiato-t azért este kipróbáljuk vele.
Igen, benne vannak ezek a pakliban de a kv-zó sarkat a konyhában mindenképpen megoldom majd:-)
természetesen 1-1.5 milliós géppel is lehet főzni / a határokat azért meg kell szabni / de az biztos, hogy akkora orbitális különbséget már nem érez az ember ha minőségi arabica-t főzök kellő odafigyeléssel az itthonin ami nem hájend, nem PID-es, stb..:-)
Ebben az a veszélyes, hogy ha van valami amivel elégedett vagy, megszoktad. Nem biztos, hogy a sok ráköltés után azt kapod, amire számítasz. Én a Quick Mill-el jártam így. Nem rossz, semmi baja, türelmes beállítás után tényleg finom kávét főz, mégsem tudtam átszokni rá. Nem arra való, amire vettem.
Persze a szebbik felem erősködött, hogy vegyünk már egy automatát, ami után nem kell takarítani. Oké. Sikerült találnom egy ilyen ritka darabot, ami normális kávét is tud főzni és automata is. A konyhába beállítottuk, Kinga arcán már láttam is, hogy ez ott nem sok percet fog eltölteni. Túl nagy, nem illik oda stb... Pedig az egyik legkisebb ilyen kategóriás automata. Csak épp a mi konyhánkban a kávé sarok nem nagy, sőt kicsi :-)
Úgyhogy ment vissza a Gaggia a helyére, maradt a takarítgatás és a jól megszokott rituálé.
A Quick Mill pedig átjött az irodámba, ahol párszor megpróbálkoztam vele, csak a látvány kedvéért (tök jól néz ki leszedett előlappal működés közben). Aztán rájöttem, hogy nekem az esetek 90%-ban kell, hogy én készítsem a kávét.
Egyszer vendégséghez is beállítottuk az automatát, volt is sikere, de úgy éreztem, hogy a házigazda hírnevem csorbul. Nehogy már ne én főzzem a vendégeimnek a kávét :-D
Ilyen ez.
Lehet beruházol egy profi szettre, és valami tök apróság miatt majd visszasírod a régi kombót. Nincs elég crema, túl sokat kell pepecselni az őrlő beállítással, teleszórja kávéval a konyhapultot stb. :-)
Csapj le a Gaggia Classicra, vegyél hozzá egy Iberital-t :-)
Mondjuk amiket linkeltél is jók. Főleg az a La Pavoni gyári PID szbályzóval. Nem is két fillér :-)
Egy őrlőt szerezz be szerintem :-)
Egy Iberital Challenge vagy Imat Lux sokat dobna a késes darálóhoz képest.
Egyébként én is kikísérteleteztem már késessel is, hogy hogy lehet elfogadható minőségre darálni. Nem lehetetlen, de sokkal jobb a kúpos őrlő.
Én épp egy Catler cg8030-ra pályázok, mert az ha nem is nagy márkás valami, de nem szórja tele a konyhát :-) Csak előbb el kell passzolnom a Quick Mill automatát
Rendkívül határozott aroma, nagyon intenzív nagyon finom, csoki utóíz, bejövős, crema olyan kemény lett, hogy a kis tejszínnel mintákat lehetett kialakítani:-)