Mutasd

>> Tuning és extra2016-12-29

Folyamatosan alakitgatom a kocsit, igy ennek köszönhetően beszereztem egy GT kormányt, amit a napokban húznak majd át egyedi elképzelésem szerint. Tetszik ugyanis a kormány vastagsága, a szélső küllőinél található kidudorodásai, és az alsó küllőt fedő disz.
Továbbá hozzájutottam egy pár valódi Zender küszöbspoilerhez is. Egyedül ez az amit hajlandó vagyok a kocsira feltenni annak érdekében, hogy egy picit vagányabbá tegyem az összképet tekintve.

 
>> Tuning és extra2016-12-04

2003-ban történt vmikor, h a 147-es modellekből kihagyták az ajtó felső kédergumijából a becsipődés érzékelőt, ezáltal a távirányitó hosszú gombnyomására fel nem, csak letekerte az ablakokat.
2 megoldás létezik a hiányosság pótlására:
1: a bal első ajtóban levő elektronika megbuherálása az érzékelő kiváltására (ellenállás/dióda asszem),
2: érzékelős kédergumi beszerelése, ajtó kábelköteg cseréje, body computerrel való felismertetése.
A kábelköteget és gumikédert már korábban kicseréltem, de még nem működött a dolog. MES: body -> CAN setup -> adjustments -> windows' anti trap sensors (present-re állitani), majd ezt követően proxy alignment. Próba, és működött :)
Proxy alignment mindenképp kellett nekem, mert a Connect Nav+ kiszerelése óta villogott a km számláló. A piros bontott kocsiból szedtem ki az alkatrészeket, a szerelést és "rátanitást" is magam csináltam, ezért ingyen volt.

 
>> Szerviz2016-11-25

Közeledtem a 15ezres csereperiódushoz, ezért lecseréltem az olajat. Hanyagoltam most a Seléniát, mert sztem nem jó ár/érték arányú olaj. Fuchs Titan Supersyn 5W40 került bele. Protec motor beltér tisztitóval átöblitettem a motort a régi olajjal, gyorsan kitekertem a leeresztőt és hagytam jól kicsöpögni, leszedtük a régi szűrőt (2en). Fel az új szűrő, be az új leeresztő csavar (gumibetétes alátéttel), be a friss olaj Protec Nano motorvédővel. Service interval reset: 113900 km.
Olaj 9ezer, szűrő 1100, csavar 1600, tisztitó 2500, nano 2500. Lehet hurrogni, h miért nem cseréltem 10k km után az olajat. Mert zömmel gyorsforgalmi úton használom a kocsit és 10km alatti útra be sem szoktam inditani! Ezért...
2 hete felraktam az "új" téligumikat is. Yokohama W-drive. Oldalfalait lemostam, Autoglym gumiápolóval (szilikon mentes) befújtam, a tojástartós disztárcsákat lemostam. Kerékcsavarokat nem húztam meg ész nélkül, találomra igyekeztem nem meghúzni 120Nm-nél sokkal többel.
Elháritottam a mélynyomó puffogó hangját. A levegő túlnyomás kiengedő rácsot megkohendáltam bandázsszalaggal. A mélynyomó ugyanis a gumi lapokat ütemesen a rácsnak verte, és az adta az idegesitő puffogó hangot. sajnos ki kellett venni hozzá a ládát és levenni a hátsó lököst is.

 
>> Szerviz2016-03-22

Nem jó a benzines szervo csöve a dizelbe. Vagyis a 16 szelepes dizelbe nem. Szóval kivettem a csövet, összehasonlitottam azzal amit a benzinesből kibontottam, és nem jó. Nem értem 2004-ben miért nem lehetett már az alu csövet eloxálni mint 2001-ben. Ja, h igy jobban fogy a 10 év alatt kikorrodáló 300 eurós cső? Az más. Gyártsunk akkor kacatot...
200 ft-ért "vettem" egy 12es belső átmérőjű alucsövet, 5000ért ráhegesztették, 2000ért jött hozzá egy liter Fuchs titan hidraulikaolaj, igy "csak" dolgozni kellett vele. Csápos emelő bérlet lesz még a +költség.
Kiszedni kb 1 óra, visszafelé 2.5, mert a vastagabb csövet elég nehéz volt a felfogató bilincsekbe visszaimádkozni. Leszereléskor a cső bordás csatlakozója (szürke, 4 foggal kapaszkodó csati) fogai eltörtek, a bontottról szedtem le miután hőlégfúvóval megmelegitettem nehogy az is elpattanjon mert olyat külön lehetetlen beszerezni.

 
>> Szerviz2016-03-16

Kicsit túlhaladtuk a 100ezres csereperiódust, igy lecseréltem a váltóban az olajat. Bár sokan köpködik a Tutela-t, a gyári olaját, mégis azt vettem bele. Egy pro-tec nanotechnológiás kenésjavitó adalékkal is megfejeltem. Vszeg egy Fuchs olaj jobb lett vna bele, de már késő bánat.
Eddig is finoman járt a váltó, de most mintha még kellemesebben venné a fokozatokat.
Szokás szerint ha hozzányúlok a kocsihoz, csinálok egy gyors állapotfelmérést. Sajna a bölcső nyúlványhoz való felfogatásánál az 1ik szervo cső megsérülhetett és szivárogtatja a hidraulika olajat. 1 nappal később a szivárgás erősödött :(
Reménykedek, h a TS szervó csövei megegyeznek a JTDm-mel, és akkor csakdolgoznom kell vele, van 1 komplett bontott kormányművem csövekkel, mindennel.
Km óra állás: 108000

 
>> Tuning és extra2016-03-10

A kocsi a gyártósort Xenon fényszórókkal hagyta el. Az olaszok viszont összetörték a kocsi elejét és vszeg drágállották ezeket a fényszórókat, igy halogént raktak bele. Mikor felújitottam a futóművet megtaláltam az automata fényszóró magasságállitó elektronikáját a lengőkaroknál, a 2 motoros mosótartályt és h nincs manuális állitási lehetőség a műszerfalon. Sokáig kutakodtam, csak gyári új fényszórók lettek vna kb 160ezer ft/db áron.
Helyettük beépitettem 1 pár morimoto tipusú H1 projektor lencsét amit angliából rendeltem. Szintén onnan egy prémium kategóriás 35W H1 Xenon szettet 2 év garival, plusz 1 pár jó minőségű 4300K-es izzót.
Szétszedtem a fényszórókat, berögzitettem a projektor lencséket, a ballasztokat a fényszóró házának aljára fúrtam fel, majd összepakoltam az egészet.
Még be kell állitani a fényszórókat, holnap a tabánban a vizsgaállomáson meg is csináljuk.
Költség nem volt vészes a gyári xenon-hoz képest de elég sok meló volt vele.

 
>> Egyéb2016-02-18

Megadta magát az akksi. 5 nap állás után kb 1et forgatott a főtengelyen :)
Nem is forsziroztam, nehogy csillió hibakódot bedobjon az alacsony fesz miatt, ráraktam töltőre. 3 órát volt rajta kb, ezek után már 2-t is tudott forgatni a főtengelyen...
Kis kutatás után végül nem 74es, hanem 64es Exide premium lett, 640A inditóárammal. Mindenképp 190 magas akksi kellett bele, a 74es viszont vszeg túl hosszú lett vna (3mm-rel) bár mindenhol ezt javasolták a kocsihoz. A 640A is elég, kifogástalanul indul a gép, és 3 kg-mal könnyebb is. Úgyis kevesebb áramot fog felvenni a rendszer mihelyt bekerül a maradék LED izzó és a xenon.

 
>> Szerviz2015-10-10

Ez a 7vége sem maradhatott el bütykörészés nélkül :)
Mikor vettem a kocsit befogott a bal hátsó fék, és akkor nem orvosoltam a hibát sajnos. Eddig működött jól, most ledobta a kopó réteget a fékbetét a régebbi túlhevülés miatt. Az szürke bontós kocsi úszó nyergét és vele a betéteket és tárcsát nem adtam el, szóval azok a betétek kerültek be. A tárcsa maradt, bár sajna a vason levő betét 2 ivben megvályta. Tavaszig jó lesz. Tudom paraszt dolog volt nem kicserélni, de majd ki lesz. Bereszeltem a betéteket, szépen kitakaritottam mindent, megzsiroztam amit kellett plusz szilikon injekciót is kapott a dugattyú amit meg is járattam párszor.
Vettem 1 szett Novitec (de mégis gyári) fekete hátsó lámpát: http://i3.photobucket.com/albums/y92/alfa147turbo/aa_1_b.jpg
Frissitettem a connect nav+ firmware-ét amivel már 1 ideje küzdöttem.

 
>> Tuning és extra2015-08-30

Nagyon elégedetlen voltam a manuális klimával. 1szer lefagyott valamim, egyszer melegem volt a kocsiban annak ellenére, h ment a klima.
A szürkéből kiszedtem anno a digit klimapanelt, a kábelköteget és a komplett fűtésboxot egyben. Igy hát adott volt minden az átépitéshez. Egyúttal gondoltam teszt időszakra berakom a connect nav+ fejet is, igy kiszedtem az egész műszerfal párnát és úgy fogtam a klima cseréhez. Talán a kesztyűtartó komplett eltávolitásával is ment vna a dolog, de a műszerfal nélkül is több helyen varázsolnom kellett, h odaférjek :)
Tulajdonképpen +1 léptetőmotort be kell épiteni, és cserélni kell 1et, plusz a fűtésboxban is cserélni kell 1 csapóajtót na meg a teljes kábelköteget. A maradék 2 motor stekkerei a kábelkötegen cserélhetőek. Ki-ki döntse el hogy variálja a léptetőmotorokat (nyilván egy későbbi gyártású vszeg tovább fog működni).
Provizóre (mondja a szaki) összedugtam az autó inditásához szükséges motyót, és leteszteltem a digit klimát. Működik, franya. sajna nem lett 2zónás mert a 4. motort nem raktam be és nem cseréltem zsalut (képen mind2 helye látható) ugyanis ezekhez a spiátert is ki kellett vna bontani amire nem volt időm. Most.
Bekerült igy a digit klima, a connect nav+ fej és egy szinte új, telefon gombos multikormány + új plexi a km órára.

 
>> Szerviz2015-07-04

Előző futómű javitás blogban emlitettem h nagyon tré a stabrúd szilentje. Strongflex-et rendeltem 7300-ért a postás bedobta a ládába. Bármelyik elkatrész kereskedőnél teli áron 9/db a gumi. Nem is ragozom...
Szombatot rászántam a programra. Felemeltük a kocsit csápossal és Zoli bával nekiugrottunk. Alaposan meg kell bontani a bölcső környékét, hogy ki lehessen húzni a rudat, de annyira jó a kocsi, h csak 2 v 3 csavarhoz kellett a légkulcs, többi jött ki mint a kisangyal. A szilent tartókengyeleit csak 10,5es fúróval dolgoztuk meg, igy a szilent zsirzása és behelyezése után nem is hegesztettük össze, csak drótot kapott ideiglenesen amig a helyére nem került a stabrúd. Az összes csavart bezsiroztuk visszarakáskor. Gyors állapotfelmérés során megállapitottam, h ilyen patika turbót nem nagyon láttam még dizelen, és az előkatica is majdnem olyan szép mint a régi 1.6 TS-men. Elégedett vagyok a kocsi állapotával és az elvégzett munkával is.