Mutasd

>> Egyéb2021-11-13

Pandémiáva telt az év, meg csórósággal. Életben tartom a gépet, ennyire futja. Kaptunk új lengőkart, féltengelyporvédőt, bontott kutyacsontot, meg ami kellett futóműbe. Megtettünk, sokat mondok: háromezer kilométert.
Lett egy kis pénz hülyeségre, régi álmom a 20as focal szett örökre bevégezte. Félek tőle, nagyon olcsó... alig hatvanezer forint... oké focal, de akkor is félek, napjainkban márkáktól találkozom olyan szemetekkel, hogy nem jutok szóhoz. Cimbi leendő autójához vadászunknfejegységet, csilliárd yt videó megtekintése közben olyan gyöngyszemekkel is találkoztam, mint 40+ ezer forintos zenehallgatásra alkalmatlan jvc fej... én eddig bátran ajánlottam ezt a márkát, semmi flikk flakk -teszi a dolgát. Hát ez elmúlt. Meg kell nézni mit vesz az ember. Oroszok nagy arcok, összevesznek mindent, és nem restellik felpakolni videomegosztóra, így egyes típusoknál 10-15 videóból kiderül rendelkezik e olyan szintű beállítással, ami elengedhetetlen a jó zenéléshez.
Tehát focal projekt törölve. Beleszerettem SP Audio márkába, ú -betyár narancssárga díszítés, atom mágnes bivaly tekercs, párban 30-40ezerért vannak fincsi mélyközepek, pontosabban kickbass ok.
Kitaláltam, hogy nekem ilyen kell. Elemeztem paramétereket, szerencsére ők komolyan gondolják, vannak ts paraméterek, diagrammok, minden nyalánkság hozzá, nem halunk meg hülyén. A hangszóró szép(nagy mágnes, nem virsli tekercs, jó perem, persze szövetből... mondom kickbass, nem mély. Úgy általában meggyőző felépítés, dizájn is rendben, lehet belőlefaragni)
Tehát a hangszóró szép. Gondolom jó is. Elvileg arról regéltem, hogy anno átállás megtörtént aktív hangváltós hangszórónkénti erősítésre átállás, tehát konkrétan a rendszert nem kell bolygatni.
Ezer köszönet Zoltánnak a garnitúra kárpitért, a saját kárpitot nem volt szívem szétszabdalni.
Szóval megtekintettem sp cuccost, yt on mindenhol, rákattantam, á, két ilyen, meg két bullet tweeter, és hasítani fog a cucc. Lóvé nem volt, így maradt az álmodozás. Közben kedvenc hifi dílerem ledorongolt, hogy nem vagyok normális, bullet leszedi a fejem.... hát igen 108db az érzékenysége, ami nem jelent semmit, hiszen x-over en és erősítőn is tudnám halkítani a mélyekhez, nincs szükség feszültségosztóra stb.
Marad a yt nézés, sp audio oldalán az ábrándozás, meg a szárazedzés morgóban: hangváltóval játszás, mit, mennyit, hogyan bír a selyem magas. Eme gyakorlatok tanulságával felvértezve, ha már olyan prímán el vagyunk látva diagrammal, további elemzés következett. Fejben előkészítettem rendszert a bulletek fogadására.
Igen, nem jött ki a matek. Bullettel az istenneksem állt össze fejben a történet. Én hiszek a kicx márkában, olcsó, elég jó, és eddig csak bizonyított.
Kedvenc díleremnél ugyan nincs, de létezik kickbass a kicxnél is. Hm, hm hm. Azért az nem piti.. láttunk már csodát pl Hertz től ami jól kinéző borzalmas hangú hangszórókat is képes gyártani... Tehát megint csak elemzés, szárazedzés diagramsasolás, sokszor, sok napon. Ez így nem lesz jó. Kezdjük az alapoknál. Mélylekapcsol, sub is, marad a magas, setup. Ez egy selyem magas, nem bullet. Ami kijött, hogy feljebb kell vágni, mint amit sp enged. Igaz, hogy majdnem elmegy addig sp, van bennem annyi kalandvágy, hogy bevállalok egy lyukat a frekvenciamenetben, és egy alacsonyabb vágási meredekséggel megpróbálom kompenzálni. De, én nagyot akartam, a gyengébbik sp ehhez sokkal kedvezőbb lett volna, de a nagyobbik volt szép. Hm, mi van a kicx el? Ts nincs, diagram nincs, viszont jelentősen feljebb megy, mint sp hm. Viszont nem 80 hanem 100hz től indul. Ezzel még együtt lehet élni. Amúgy 80 at írnak, de diagram híján csak gondolom, hogy ott -3db en belül van még, így kerekítettem 100 ra, viszont 12khz ig megy szemben sp 6-8 ával, nem emlékszem mert kevés. Namost maximális vágási frekvencia 12,5khz x-overen.
Ami egyben kicx maximális átvitele. Elgondolkodtató, ebbe így minden belefér, akár felső frekvenciákban megvaduló közép is(ami remekül látszott sp diagramján) ami simán dobható, és akkor még mindig csak ott leszünk, ahol sp nek a vége. Azért ez így tetszett. Így a kiszemelt a Kicx PRO 8M lett, amiben az “M” a sekélyebb kivitelt jelenti. Egyrészt nem tudtam sima beférne e, másrészt nem nagyon lehetett akkor kapni, mindenesetre az eddigi pozitív tapasztalatok miatt bevállaltam a 8M et, igaz, hogy 8ohmos... fene tudja miért csinálnak 8ohm os autóhangszórót, de 4ohm 120w rms végfok azért kiköhög 80wattot talán 8ohmon is, hangnyomás meg nem szerepel szempontként.. jó lesz ez. Berendeltem.
Hidegzuhany, lesz. Majd. Ebben a vírusos időben nem pont autóhifire locsolják a pénzt az emberek, így várni kell míg összegyűlik akkora rendelés, hogy érdemes legyen lerendelni. Hát ömm jó. Ugye szeptember eleje, fogy az idő, a jó idő. Szeptember végére megérkeztek a hangszórók, türelmesen vártam, hogy cimbi lehozza őket(fenét, másnap be a kocsiba, tűz értük :) ) oké, én tudtam, hogy a 20 centi az nem 16,5, de... nagyok, és nehezek... imádat van. Aztán természetesen hazafelé szolíd csattogással jelezte morgó, hogy ő értékeli a zenére szánt összeget, de ő is kér...
na itt kezdtem örülni, hogy nem saját kárpittal dolgozunk, hanem morgó dokihoz, én meg pótkárpitokkal a garázsban. “M” kivitel miatt ránézésre simán beférünk, ugye egy 2 centis panel mindenképpen kell, elméletileg simán elfér. Hangszóró keret sablonként, anyagforgatás, akárhogy nézem az erre a célra félretett összes hulladék kicsi. Ajaj, tűz bútoroshoz, kaptam ajándékba egy középen kettétört szekrényoldalt. Hála-köszönet. Röhögve kiadta a fele az elképzelt formát, maradt az oldalzseb falazására is, bár az mehetett volna maradékokból is. Viszont kárpit textilbetétje lóg, laffog, és irdatlan ronda. Akkor kárpitozzunk... amit ugye nem tudok. Én az olaszokat még így életemben nem szidtam. Fogalmam sincs mivel ragasztották szivacsot, egy napig kapartam, mostam nitrohigítóval mire vállalható lett, és a palmatex akkor sem akart ragadni hozzá. 3. Nekifutásra sikerült irdatlan rondára lekárpitozni a bal ajtót. Egy darab bőrből, ami amúgy úgy döntöttem lehetetlen.
Panel befarag, falazás is, lebőröz, fel, hangszóró be... na ezt a pihekönnyű hangfalat kellene lejátszani... este 11kor, mert az eső addigra méltóztatott megállni. Háát nem alapeset, itt emel ott emel, tart fordít... egy lábon állva másikkal tartva, két kézzel tartva, igazítva forgatva, ja és rakd fel sarukat a harmadik kezeddel... töksötétben. Szép volt, fél egyre elkészült. Persze el kellett menni kipróbálni. Valami teljesen más érzés. Itt már érezni, hogy szól az ajtó. Nem csak hallani, érezni is. Egy ajtóval teljesen más a hangkép, mint előtte. Mivel ajtó össztömege jelentősen nőtt... anyám, hogy csukódik! Anyagból van. Finoman csukva is behúzza a lendület. Élő példa a súly és a tömeg különbségének definiálására.
Na innen kellett sietni, mert másik panel feküdt, egyrészt jobban elfértem, másrészt mi van, ha nem fér be, így el sem kezdtem, viszont most sürgős lett.
Ajtóbőrözés... 3000forintos játékvarógéppel műbőr varrás. Nem hittem a szememnek: vitte! Elképesztő. Ez is ronda lett. Negatív ívnél természetesen szintén belóg kicsit(nem annyira mint gyári) varrás miatt viszont feleolyan csúf, mint másik. Kit érdekel, panel, falazás, berak, mindegymi, hajts, uuuuuuuuuuu.
Sokkolt a hangzás, ez valami elképesztően más. A húsz centis membrán jóval nagyobb felülete, hátulról immár csillapítva, beépítés sikerült masszívan, nem zörög semmi, magasak maradtak a kicx selyemmagasak. A hangja... bénítóan hat, egyrészt sokkolóan szépen szól, telten, nincsenek egyensúly problémák(amúgy 16,5nél sem, de ugye nem mély felé billen ott a mérleg) borzongok, annyira szépen szól. Nem akarok kiszállni. Csak bóklászok, élvezve a zenét. A ZENÉT! Éjjel kettő, holnap meló... nem érdekel.
Másnap: akkor hangoljunk. X-over átáll új setupra, közép 10khz12db/ oktáv, magas 12,khz 24db/oktáv. Gyönyör van, angyalok énekelnek. Él a zene.
Miután rengeteg zenével kipróbáltam 10khz 24db/oktáv lett a keresztezési frekvencia mindkét irányban. Ez lett az univerzális beállítás. Imádat van.