Mutasd

>> Szerviz2018-05-03

Amikor 2012-ben hozzám került a járgány, elvittem egy vezérlés cserére. Akkor még nem ismertem ennyire a technikát, rájuk bíztam teljes egészében. Nos, idén azóta eljött a 60E km-es periódus, illetve kezdett állandósodni a vezérlésmódosító zaja. Uccu neki, ha már egy kelet német csodát sikerült majdnem az utolsó csavarig felújítani, csak nem fog ki rajtam az olasz technika :)

Beszereztem tisztességesen amit kell (eredeti, borsos árú vez.módosító, Ina szíj görgőkkel, Dolz vízpumpa, BGA szelepfedél tömítés). A hosszbordás szíj meglepően jó állapotban van, spórolás gyanánt az most visszakerült, de majd később lecserélem a görgőivel.

Ahogy szépen lebontottam a trafósort, gyalázatos kép fogadott. Mint kiderült, azon a bizonyos 5-6 évvel ezelőtti vezérlés cserénél nem cseréltek szelepfedél tömítést, hanem a régit pasztával visszatették. Ennek az lett a következménye, hogy a gyertyák és a pipák mára úsztak az olajban. Szépen kiszedtem mindet, megtakarítottam. Mivel függőlegesen állnak a gyertyák, ezért amikor kivettem, a maradék olaj becsorgott a hengerbe. Első indításnál ezt szép füstfelhő követte, édesapámék jót nevettek a kétségbeesett fejemen :) Szóval tömítőpaszta ide vagy oda, ahová van tömítés, ott cseréljük ki, nem véletlenül gyártják és csak ott használjuk, ahol nagyon muszáj.

A vezérlésmódosító durván bele volt gyógyulva a tengelybe, féltem hogy törés lesz a vége, de szerencsére csak lejött és felkerült az új. A hosszbordás szíjtárcsa is oda volt már, sokszor volt zavaró csikorgó hangja, ezt is cseréltem.

A feszítő görgőnek már bizony volt lógása, de maga a szíj nem volt még rossz állapotban (Dayco). Kicsit bánom, hogy nem ugyanilyet tettem fel, de ez a készlet árban és kedvezménnyel jó áron jött ki és ugyanúgy jó minőség. Kiszereltem a módosító működtető szolenoidot is, kipucoltam és tömítve visszatettem (sajnos gyárilag nincs tömítve!)

Úgyhogy a nagyszervíz letudva és sikerült megspórolni némi munkadíjat. A vas olyan csendben fut, hogy lopakodni is tudok vele :) Aki szeretne megismerkedni a TS vezérlés cserével, annak ajánlom, hogy szerezzen be mindenképp egy vezérműtengely rögzítő szettet (kínából kb 10E Ft) és előtte nézze végig valahol a folyamatot. Na meg persze legyen segítség, egyedül nem érdemes szenvedni.

158 255 km