Típusok >> Szériaautók >> Alfa Romeo Montreal

Alfa Romeo Montreal

1967-ben, a montreali Expón mutatta be az Alfa Romeo a kiállítás helyszínéül szolgáló város után elnevezett koncepcióautóját.

A Bertone által Giulia alapokra tervezett, 1.6-os Giulia motoros, 2+2 üléses autó komoly változásokon esett át, mire 1970-ben gyártásra került Genovában. A legszembeötlőbb változás az 1.6-os motort érintette, amelynek helyére a 33 motorjának utcára szelídített változata került.

A sorozatgyártásra került motor 2593 köbcentis, V8-as, injektoros, nagyjából 200 lóerős lett. Annak érdekében, hogy a puszta teljesítményből menetteljesítményt tudjanak kovácsolni, a gyártó 5 fokozatú kézi váltóval, valamint önzáró differenciálművel (sperr diffivel) látta el a tetszetős sportkupét.

Hét év alatt alig valamivel kevesebb, mint négyezer darabot gyártottak. A modell élete alatt sok változtatásra nem került sor.

Néhány példányt 3 literes motorral szereltek fel, míg a 2.6-os motorból jutott az "új" GTV-kbe is. Ezek főleg versenysportra készültek, csak nagyon kis példányszámban kerültek az utcára.

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó topicok

Részletes adatlap