Blog >> kopog

>> SzervizShadin // Alfa 159 1750 Tbi SW Ti // 2018-06-12

Cseréltem ATE betétekre elöl és mentem a próbakörre, Kereszteződésben jobbra, közepes gáz és mintha eldurrant volna a nyomócső jött egy süvítő hang majd egyből utána kopogás a motorban. Megálltam, néztem mi lehet, külsérelmi nyomot nem láttam. Beindítottam és akkor már csak a szelepek felől hallottam egy szabályos kattogó hangot ami nagyobb mint a nagynyomású szivattyú hangja, de kisebb mint amit a turbó elszálltakor hallottam.

Azon agyaltam, hogy az írott progi és a fojtás elvétele szerepet játszhatott-e ebben, vagy csak az a fránya olajozás szűnt meg valamiért.

Vajon mennyivel kaphat nagyobb terhelést a turbó, ha csökkentem a kilépő fojtást?

A kipufogó felrakását követően oda-vissza megjártam Budapestet 5 fővel és attól semmi baja nem lett.

A turbó visít, az egyértelmű.
Kattogás: hengerenként elvettem a gyújtást, nem változott a hangja.
Talán "csak" a hengerfejben történhetett valami.

>> SzervizÁdi_3900 // Alfa 156 SW 1.6 // 2014-03-26

Hosszabb ideje hallottam időnként, hogy valami elkezdett kopogni a futómű környékén. Mivel decemberben volt a lengőkarok cseréje, és az átnézés-rendbetétel, nagyobb hibát elvileg kizártam. De a hang nem múlt, sőt, 10 napja elkezdett erősödni, és már rendesen zavart. Elszaladtam a szervizbe, ahol 20 perc alatt kicserélték a bal oldali stabilizátor összekötő pálcát, aminek az egyik végén lévő gömbcsukló adta meg magát. Minden újra csendes és rendes.

>> SzervizÁdi_3900 // Alfa 155 2.0 TS 8v // 2009-05-15

Pár hete kopogás hallatszik a jobb első kerék tájáról. Csak álló helyzetben csinálja, ha tekerem a kormányt, vagy nagyon lassú gurulásnál, jellemzően beparkolás közben, amikor tekergetem a kormányt. Menet közben nem hallatszik semmi, és semmi nem érződik a menettulajdonságokon sem.
Elvittem szervizbe, nézzék meg, de igazán nem találták meg a hiba okát. Épp nem voltak elég lelkesek, szerintem, én meg nem voltam ott, hogy megmutassam a hangot. De átnézték rendesen, pár elkopott dolgot kicseréltek a futómű táján, meg volt fék-igazítás is.
A kopogás maradt. Majd ha jobban erősödik, újra elviszem.
No, aztán csak megmutattam a hangot rendesen nekik, és kiderült, hogy a toronycsapágy szorul cserére. Majd egyszer...