2018-09-15

A 15. Kaposújlaki Alfa Amore Találkozó

Bár a jubileum jelzőt általában a kerek évfordulókra használják, mi a 15. Kaposújlaki Alfa Amore Találkozót is jubileuminak neveztük.
Események >> 2018  

15 év egy autós találkozó életében nagy idő, ráadásul az állandó helyszín is ritka. Ez a találkozó az egyik legrégebbi hagyományokkal bíró esemény a magyarországi alfás rendezvények között. A Selénia Rally előzi talán csak meg, abból jövőre már a 20. következik. A 15. alkalom pedig talán feljogosít minket egy kis visszaemlékezésre is.

Az Alfa Amore "jogelődje", a Cuoresportivo.hu a csákvári repülőtér betonján tartott részben illegális találkozókat 2001-ben és 2002-ben. Összegyűltünk, beszélgettünk, nyomtunk pár padlógázas versenyt, sütöttünk, főztünk, barátkoztunk. Sajnos azt a betoncsíkot aztán a környezetvédők bezáratták. 2003-ban találtunk Kaposújlakra, a Kaposvár melletti kis sportrepülőtérre, lerobbant An-26-osokkal, kiszuperált sportrepülőgépekkel, retro hangulatú hangárépülettel és irányítótoronnyal, amelyek remek hátteret biztosítottak a fotóknak. Kb. 30 autóval érkeztünk, és nem változtattunk a szokásainkon: piknikeztünk, gyorsultunk, húst sütöttünk, a korai sötétedést követően pedig elindultunk hazafelé. 


Csákvár anno :)

Ehhez a kötetlen formához minden évben ragaszkodtunk, hiába lettünk szépen lassan 100-an, majd 200-an, idén pedig 266-an. Kevés olyan rendezvény van, ahol ennyire nem történik semmi, mégis mindenki élményekkel tér haza. Mi csak kibéreljük a betoncsíkot, szervezünk hozzá egy kis körítést, rendezünk egy főzőversenyt, és gyakorlatilag mindenki azt csinál, amit akar. Mégsem volt még egyetlen baleset sem, soha nem törtünk össze autókat. Talán azért, mert a kötetlenség miatt még jobban figyelnek egymásra a résztvevők. Persze a gyorsulások indítására mindig megszerveződik ott helyben egy-egy önkéntes csapat, akik ezt a részét kisebb-nagyobb sikerrel, de lebonyolítják. Talán mostanra lettünk annyian, hogy a következő alkalommal erre már komolyabban oda kell figyelnünk.
 
 
Sok éven keresztül október második felére tettük ezt a rendezvényt és általában mázlink volt, napsütés, néha rövidnadrágos meleg is fogadott minket, de az utóbbi években egyre inkább ködös, felhős napokat fogtunk ki, így egyre előrébb hoztuk időben a rendezvényt, tavaly pedig átraktuk szeptemberre a találkozót.
 
 
Azt se felejtsük ki, hogy 2005-ben kétszer is jártunk Kaposújlakon: tavasszal a Hondásokkal közösen tartottunk egy közös, gyorsulási versenyes eseményt, nagy sikerrel és 450 autóval (kb. 300 Hondával és 150 Alfával), de ezt nem számoljuk a KUL-rendezvények közé. (igen, ez direkt kétértelmű kicsit…) 
 
Mindössze egy évet kellett kihagynunk, 2010-ben a repülőtér leszállófényeinek felújítása miatt Kalocsára vittük KUL-t. A következő évben persze egyből visszatértünk és szépen lassan elérkeztünk a 15. rendezvényünkhöz Kaposújlakon.
 
 
Sokaknak az odaút is hatalmas élmény. Nekünk is, hiszen a Somogy megyei dombság, a 67-es út, a Deseda tó környéke nagyon szép és jól autózható, Kaposváron pedig már több szálláshely és étterem is visszatérő vendégként, ismerősként tekint az alfásokra.
 
 
Idén sajnos nem várt fordulatot vett a szervezési munka, ugyanis a repülőtér másfél héttel az esemény előtt közölte, hogy a kifutópálya másik végén tud nekünk csak helyet biztosítani egy ejtőernyős verseny miatt. Az ígéret az volt, hogy az infrastruktúra ugyanaz, mint a megszokott részen. Hát sajnos nem olyan lett, viszont ezzel csak szombat reggel szembesültünk. Kiderült, hogy mindössze egyetlen WC-t biztosítanak, és a terület nagysága sem akkora volt, mint eddig. Sőt, a főzőversenyhez sem kaptunk elegendő asztalt és széket… Sajnos ezzel a helyzettel kellett nekivágnunk a napnak. És természetesen mikor döntünk rekordot? Olyankor, amikor épp ilyenek a körülmények… Szerencsére a Johnny’s Bistro és a Tonino Lamborghini Coffee standjai sokat javítottak a közérzetünkön.
 
 
A főzőversenyre jelentkező csapatok számában is rekord született: összesen 9 csapat indult a megmérettetésen, hatalmas feladat elé állítva a zsűri – egyébként nagyétkű – tagjait. A főzőversenyünk évről-évre komolyodik, egyre izgalmasabb értékelési szempontokat vezetünk be, például a tálalást és a vendéglátást is külön értékeljük.
 
 
Az idei csapataink: Krumplisti, Borsodi Alfatál, Alfa Kalandra Fal, Alfapuma Team, Három Romeo és Giulia, Nyugati Régió, Alfa 12, Viharsarki Alfások, Cucina di Piedone. Idén paprikás krumplit kellett főzni, az ételnek tartalmaznia kellett egy kis zöldet, egy házilag készített hozzávalót, és három olyan hozzávalót is, amit a díszítésnél is használni kellett.
 
 
A csapatok nagy kreativitásról tettek tanúbizonyságot, egyrészt egyiküket sem aggasztották a nomád körülmények, simán a kihívás részeként tekintettek erre is. A tálalásnál pedig hatalmas meglepetések fogadták a zsűrit: volt olyan asztal, ahol a találás minőségét egy étterem is megirigyelhette volna, volt, ahol zene szólt, a vendéglátás pedig minden csapatnál maximálisan kedves és figyelmes volt. 
 
Az ételek nevei is izgalmasak voltak, köztük a paprikás QVumpli vagy a Borsodi Alfakrumpli is finom volt, de csak egy jó névvel nem lehetett nyerni. Kellett hozzá egy finom étel is, a kiegészítők és a tálalás csak szépített a végeredményen. A verseny nagyon szoros volt, de végül meghoztuk a nehéz döntést:
 
Harmadik helyezett:  Krumplisti – 83 pont 
Második helyezett: Cuccina di Piedone – 84 pont
Első helyezett: Alfa Kalandra Fel – 86 pont
 
 
Gratulálunk a győzteseknek és minden csapatnak, nagyon finomat főztetek és szuperül éreztük magunkat az éttermeitekben! Minden csapat kapott belépőt a 2019-es AlfaCityre, az első három helyezettet pedig az Alfa Amore és az Elaforg halmozta el ajándékokkal. 
 
 
Miközben a főzőverseny zajlott, az alfások szétgyorsulták a betont. A maximumra húzott busso- és dízelmotoros Alfák nagyot mentek. Itt sosem hirdetünk eredményt, ez csak az élvezetről szól, és hát abban nem is volt hiány: a vendégeink között volt egy 510 lóerős Giulia Quadrifoglio , amit  tulajdonosa befogott reptéri taxinak és szinte mindenkit megautóztatott!
 
 
Hogy jövőre hol folytatjuk? Még nem tudjuk, mert a repülőtér hozzáállása a szervezők lelkesedését kissé letörte, így lehet, hogy Kaposújlakon most jártunk utoljára. Megnézünk néhány új helyszínt, tárgyalunk Kaposújlakkal is még, aztán majd jövő nyárra kiderül. Az biztos, hogy az alfások nem maradnak gyorsulásos találkozó nélkül! Köszönjük Nektek az elmúlt éveket, jöhet együtt Veletek a következő 15 év?! 
 
 

Kapcsolódó topic:

Az utolsó 3 hozzászólás:

HaNGyA2019-12-10 18:36:34 // 11633
Édesistenemanyám...
Elkezdtem számolgatni. Hát, nem ma voltak a Tsákvári nekifutások!
Pont minap jutott eszembe a szépemlékű Alfa-Honda találkozó.
Levontam a tanulságot: az autóink öregednek, mi nem! 😁
Marklar1552019-12-10 17:00:48 // 11632
Akkor idén nem lesz? :D
Halesz2019-08-06 16:28:20 // 11631
:)))))