Mutasd

>> Szerviz2023-06-08

Igen így, csupa nagybetűvel: BAJ VAN!
Tavaly decemberben PHuBi új hűtőt kapott, mert az eredeti kissé viseltes volt.
Nissens-re esett a választás mert korábban a Pók is ilyet kapott és sok jót hallottam róla.
Öröm és boldogság volt keddig...
Hazafelé jövet Giuseppének elfolyt a hűtővize.
A rendszert feltöltve egyértelmű a hely, a hűtő tetejénél jött a víz. A zárhidat levéve hihetetlen látvány fogad minket.
A hűtő tetején lévő U alakú kereszttartó leszakadva a lamellák tetejéről és a felső cső egy darabja is a lamellákkal együtt hiányzik. Ott a lyuk, vastagon folyik a víz. (1.kép) A felső U alakú tartó szabadon lötyög. (2. kép) A hűtőventilátor is ehhez van rögzítve.
A hűtő nemrégen került bele...

A hűtőt megnézve ugyan olyan Nissens hűtő van benne mint a PHuBi-ban.
Ma levettem a zárhidat és megnéztem az enyémet. Nem szívesen írnám le azokat a mondatokat amelyek elhagyták a számat a látványtól...

A felső lemez jobb oldala már vagy fél centit mozog előre-hátra, a bal még alig érezhetően, de mozog. Jó pár lamella már meggörbülve... (3-6.kép)

Az ok egyértelmű. A felső lemezt egyszerűen rágörbítették az alu lamellákra, ami nem bírja a ventilátor rázkódását és elengedi a tartót. A szerpentinezésen ráadásul komolyabb terhelést kap mint általában. Hegynek felfelé általában megy a ventilátor - akár a nagyobb fokozaton is - és a kanyarban a giroszkóp hatás miatt elég komoly erők léphetnek fel. (Megnéztem a Pókba is ilyen hűtő lett betéve és gond nélkül megy. Ott két ventilátor van, valószínűleg a kettő nem rázkódik annyira vagy valamennyire kiegyenlítik egymást.)
A 7. képen jól látni hogy a tartó nem éri el a hűtő szélét. A gyári (8.kép) rá van peremezve és így egy stabil keretet ad.

Nem lenne jó ha az egy hónap múlva esedékes 3500 km-es túrán elhagyná magát.
Rendeltem egy Hella hűtőt ami a képek alapján a gyárihoz hasonló kialakítású.

Akinek Nissens hűtője és egy ventilátora van nézzen rá a felső tartóra mielőtt meglepetés éri!