Mutasd

>> Tuning és extra2019-10-27

Minden újkori autónkban eddig androidos fejegséget használtam. Az, hogy állandóan rendelkezésre áll a Waze és a Spotify kezd alappá válni az igénylistán.

A Spider esetében ezt nem is olyan egyszerű megoldani. A legtöbb ilyen fej 2 DIN-es, ami a Spidernek nem barátja. Az a néhány ami viszont 1 DIN méretű, mind motoros. A Spiderben a rádió erősen döntve van, és a kijelző emiatt jóval kevésbé dőlhet meg, mint egy "rendes" DIN elhelyezésnél. Ha rádióhoz képest merőlegest vesszük nullának, akkor a Spidernél kb. -35 fokos a max dőlés, a legtöbb rádió pedig 0 - +30 fokot enged dölésszögnek. Egy szó mint száz, motoros display nem lehet.

Már egész gagyi egérmozis egységeket kerestem, amikor rátaláltam egy manuális kijelzős egységre. 1.1 GHz ARM V7 proci, 1GB RAM, 16GB flash. Elég rosszul hangzik Android 8-cal. Cserébe 80 USD körüli az ára. Gondoltam egy próbát megér.

Megjött, beépítettem. Első csalódás: bár fader funkció van, nincs első-hátsó RCA pár, csak 1 pár. Nem lehet majd sub-levelt állítani faderrel. OK, túlélem. Kettes számú nem tetszés: nincs külső mikrofon.

Beépítve masszívan kilóg, de a kijelző használható. A klímakezelő gomboknak nekihúzza magát, majd a display hátára teszek filces szalagot, nehogy a klímagombokat szétkarcolja.

Az őszi Spideres túrán volt a próbája. Számomra is meglepő, de minden működik rajta. A Waze navigál, a Spotify zenél. Van minden csicsa is mint böngésző, youtube, de ezek nem érdekelnek azon túl hogy kipróbáltam őket. Nem túl gyors az UI, de ennyi hardvertől ennyi pénzért nem kell csodát várni.

Egy Huawei 4G sticket tettem rá USB-re, igy autonóm módon van rajta internet. Meglepő módon a beépített mikrofonnak elég jó a hangja (a hívott fél szerint).

Jön még majd egy DAB+ vevő a 2-es USB-re. Magyarországon egyedül Bp. környékén van bármi adás, egyedül a Petőfi hallgatható. Nyugatabbra viszont teljesen működik a DAB.

Az IT-s vénájúaknak csatolok néhány hardverinfós screent. A jelentés szerint ez egy Android Go, másik jelentés szerint meg 6.0 Marshmallow. Kis csalós kínai kezek :)

Fejegység
DAB vevő
XDA fórum, custom firmware-ek, root, stb.