Novemberi eladások: +15 százalék

2006-12-21  Teddy
A helyzet továbbra is változatlan Európában: a piac továbbra is stagnál, a FIAT csoport ennek ellenére ismét 10 százalék fölötti növekedést produkált.
Hírek >> 2006  

Az ACEA felmérése szerint az újautó piac novemberben 3.9 százalékkal bővült az előző évi szinthez képest, az egész éves eladások pedig 0.8 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbiakat. Európában a legnagyobb növekedést Észtország produkálta 63 százalékos plusszal. Magyarországon ennél sokkal rosszabb a helyzet, a honi piac 22 százalékkal csökkent novemberben.

A FIAT Auto S.p.A. továbbra is a legjobban fejlődő konszern Európában. Novemerben 15.1 százalékkal adtak el több autót, mint egy évvel korábban, a januártól novemberig tartó intervalumban pedig ennél is nagyobb, 17.1 százalékos a bővülés. Piaci részesedésük ezzel 7.8 százalékra emelkedett.

Mindezt jórészt két márkának, a Fiatnak és az Alfa Romeonak köszönheti a cégóriás. A Fiat novemberben 17.7 százalékos bővülést könyvelhetett el, miután idén novemberben 74.394 autót értékesítettek az előző évi 63.209-cel szemben. Ezzel a teljesítménnyel az európai piaci torta 6.1 százalékát tudhatják magukénak. A januártól novemberig tartó időszakban a tömegmodelleket gyártó márka majd' 22 százalékkal több autót adott el, mint az előző év hasonló időszakában. Számszerüsítve ez annyit tesz, hogy míg tavaly 683.410 Fiat gördült le a gyártósorokról, addig idén 833.415.

Az Alfa Romeo sem panaszkodhat az idei teljesítményére. November hónapban a negyedik legjobban teljesítő márka volt 17.1 százalékos növekedéssel. 95.850 Alfa helyett ugyanis idén 11.530-at adtak el, piaci részesedük ezzel jelenleg 0.9 százalékon áll. Az év első tizenegy hónapjában +11.3 százalékot könyvelhet el az Alfa. Az ennyi idő alatt legyártott autók száma meghaladta a 134 ezret, míg tavaly "csak" 120 ezer négykerekűt gyártottak le novemberig.

A Lancia továbbra is vergődik és várja, hogy olyan modellt mutassanak be, ami kilendítheti ebből a helyzetből. Novemberben 3 százalékkal csökkentek az eladásaik és már alig haladja meg a 9 ezret megrendeléseik száma. A piacon ezzel mindösszesen 0.7 százalékos részesedést tudtak szerezni. Egész éves teljesítményük 2.1 százalékkal gyengébb, mint tavaly ilyenkor, valamivel kevesebb, mint 110 ezer autót értékesítettek tizenegy hónap alatt ebben az évben.

Kapcsolódó írásaink:

Írta:
Tedi
Kapcsolódó topic:
Üzlet-vállalkozás-tőzsde