Mutasd

>> Szerviz2009-03-20

2009. március 20.

Éppen hazafele tartottam a munkából, mikor egy aranyos kátyúba rongyoltam. A puffanás hatalmas volt, az autó elkezdett furcsán viselkedni. Meg is álltam, de a kátyút nem találtam és semmi nem látszott a keréken se meg máshol se. Visszaültem, de megint csak süvítést hallottam és az autó alig ment... Az első ötletem az volt, hogy az ütéstől valami elmozdult és a menetszél így süvít. Aztán észbe kaptam, 50-60-as tempónál nem lehet menetszél és a süvítés gázpedál függő. Ekkor kezdtem rettegni, hogy a turbónak vége... Megpróbáltam legalább 80-al menni, de elég nehéz volt feltornázni az autót ilyen vad sebességre. Ráadásul mögöttem már sor állt, senki nem mert előzni. A következő gázadásnál megértettem miért - olyan fekete felhő volt mögöttem, mint egy éjjeli tsunami. Szerencsére már csak 4 km volt hazáig.

Az autó alá hasaltam és leszedtem a motorvédő tepsit. Közben telefonáltam ezerrel, hogy legalább az András nyugtasson meg. Vártam, mi fogad majd - szerencsére nem roppant szét a turbó és a motor is egészben volt, csak az intercooler alsó csöve robbant szét mintegy 3 cm szakaszon.

Két napomba került, mire 100 km környékben körbetelefonáltam az összes szervizt, de senkinek nem volt raktáron a 60688575-as alkatrész. Az árak a márkaszervizben 130 € körül mozogtak és 3 - 5 nap a szállítási idő. Mivel ennyit nem akartam várni, úgy döntöttem, megragasztom a csövet. 6 € volt a szőnyegragasztó, a cső leszedése gyerekjáték volt, mivel már nem a gyári bilincsek tartották. Szépen letisztítottam és 50x körbetekertem. A motorvédő tepsit nem raktam vissza babonából - ha visszaraktam volna, biztosan nem bírta volna ki a ragasztás.