Blog >> blue&me

>> Szervizpakai93 // Alfa Giulietta 1.4 TB Distinctive // 2023-03-08

Február utolsó napjának reggelén munkába indulva azt vettem észre, hogy elkezdett villogni az összkilométer számláló, illetve nincs csatlakozva a telefon az autóhoz bluetooth-on.

Ebből már tudtam, hogy valószínűleg a Blue&Me modul rosszalkodik, aznap rengeteget olvastam a témában és azonnal meg is próbáltam minden egyszerűbbnek mondható "trükköt". Levettem az akksit valamivel több mint egy órára, de semmi változás. Többen javasolták, hogy egy proxy újraillesztés is tud segíteni, így ezt is megnéztük. (Off márka, márkakereskedésében, szervizében dolgozok, így egy gépet azonnal rá tudtunk akasztani.) Mivel ez sem segített elkezdtem egyéb megoldások után nézni.

Elsőként jött az, hogy akkor beszerzünk egy bontott modult, de meglepődve tapasztaltam, hogy vetekszik az ára a nyers aranyéval, és ki tudja az meddig bírja, ezért ez hamar el is lett vetve. A gyári új meglepő módon alig kerül többe mint a használt bontott, de itt pedig azt realizáltam, hogy oké, hogy új de ez is csak egy 10 év körüli alkatrész a polcról különösebb garancia nélkül. Beépítés után megint kellene proxy igazítás is stb. Ha már ennyit költünk az autóra akkor valami előrelépés legalább történjen, mert ezzel csak egy elavult amúgy sem túl jó bluetooth kihangosító lenne ami még zenét sem képes lejátszani egyéb beavatkozás nélkül.

Végül megszületett a döntés "száműzzük" a Blue&Me-t az autóból. Erre irányultan ma megvalósult az első lépés, melyben szoftveresen ki lett iktatva a modul, így már nem keresi, nem villog a műszerfal és nem gyilkolja tovább az akksit sem. (Ha már ott voltunk azért pár mérés meg lett ejtve, hátha csak egy ellenállás vagy valami apróság a hiba ami gyorsan költséghatékonyan javítható lenne, de a fent leírtakból már kiderült, hogy sajnos nem jött össze, minden mért érték jó volt, a baj mélyebb szinten van.) Lassacskán átalakítjuk 2023 "kompatibilsre" a multimédiát egy 2 din-es érintőképernyős Apple CarPlay és Android Auto képes fejegységgel. Valószínűleg valami Pioneer lesz, de ez még nem dőlt el, a napokban megkezdődik az alkatrészbeszerzés és 1-2 hónapon belül beépítésre is kerül a cucc.

- TCT szűrő cseréje 71771096
- TCT szűrő cső cseréje 71771102
- Első féktárcsák és fékbetétek (Brembo Xtra 09.9363.2X és P 23 132X) cseréje
- Blue&Me (50523953) kiszerelése és tisztítása (proxy hiba miatt: U1733-87)

Minél újabb volt az IOS a mobilomon, annál rosszabbul működött a Blue&me az autóban, folyton szétkapcsolt, kifagyott. Emiatt vettem a fáradtságot és frissítettem 5.6-os verzióra, remélem ezután megbízhatóbban fog működni.

1. Kell egy FAT32-re formázott pendrive.
2. Menj erre az oldalra: http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx/index.aspx?brand=fga&lang=en#/support/download/
3. Blue&me mellett kék nyíl, majd start update
4. Part1-et letölteni, kicsomagolva pendrive-ra másolni
5. Tedd be az autóba a pendrive-ot, add rá a gyújtást, várd meg még kírja, hogy complete
6. Lesz a pendrive-on egy új leíró fájl, XML kiterjesztéssel
7. Menj vissza a weboldalra Part2-höz töltsd fel a fájlt
8. Ezután a weboldal beadja az autódhoz való frissítést
9. Letöltöd, kicsomagolva pendrive-ra teszed, berakod az autóba és ráadod a gyújtást és ismét megvárod még kiírja, hogy complete

Az autóm Svájcból jött, emiatt a Blue&me németül beszélt hozzám, nem igazán értettük meg egymást. A problémámra a választ ismét Shadintól kaptam meg (Köszi!), a szükséges fájlokkal együtt. (English)
A fájlokat fel kell rakni egy maximum 512MB-os (egyes leírások, weboldalak szerint lehet nagyobb is) pendrive-ra, ami FAT fájlrendszerű, az autót gyújtásra kell tenni, berakni a pendrive-ot, óracsoportok között kiírja, hogy "Language update in progress" majd, ha kész van akkor "Language update complete", ezután gyújtást levenni pendrive-ot kihúzni és készen is van, innentől már angolul beszél. Ezután már könnyen megértettük egymást és sikerült beállítanom, ehhez csak a kormányon lévő gomb kell és a settings valamint pairing szavak, ezután pedig megmutatja a pin kódot, amivel a telefon tud csatlakozni hozzá.

>> EgyébMacccy // Alfa 159 1.9 JTDm SW Ti // 2017-07-09

A délutánt kettesben töltöttem a Blue&Me cuccal .. Frissítés 4.x nemtomhonnét, igazából nincs is jelentősége, először 5.5 -re, majd 5.6 -ra, ez sem ment simán, az 5.5 kicsit felhúzott, mert Error 10 -el eldobálta, de aztán harmadikra asszem felment. Az 5.6 elsőre feltelepült. Na és ekkor jött a zseniális ötletem, hogy a Deutsche Freuleine -t száműzném és cserélem egy British Gal-ra, mert felb.szott így is, hogy nem értettem mit vakkantott a telepítés végén. De nem megy és ez most a kérdés: vajon miért nem települ fel az English Language Pack?

A Blue&Me oldaláról szedtem, próbáltam, úgy is, hogy mind a 4 file rajta van a penen, próbáltam úgy is, hogy csak a 3 amit felsorol a pdf. A vége mindig az lett, hogy "English Language Unavailable" és ilyenkor ugye az egész Blu&Me megy a levesbe, nem tudod használni semmi funkcióját kormányról. Legalább 4x próbáltam, sikertelenül. Végül visszatettem a Deutsch nyelvet, az egyből felment 15-20 mp. Próbáltam ismét angolra, nem jó, így most német van, még ...

A zenéket minden esetre lejátssza, Dire Straits teszt volt reggel melóba jövet B)

Az első probléma amivel szembe találtam magam az USB-ről való zenehallgatással kezdődött. Tekintve hogy sokáig foglalkoztam zenével így érthető hogy fontos számomra a zene (az autóban is). A probléma hogy bármilyen és bárhogyan formázott pendrive-ot dugva a kesztyűtartóban található USB-be, a zene lejátszása nem működött. A media lejátszó minden egyes alkalommal azt írta "no media found". Utánaolvastam a problémának mind a fórumon, mind az alfaowner.com-on. Végigzongoráztam az összes tanácsot, utasítást de semmi érdemre való eredmény nem szülletett. Majd utolsó lehetőségként felmerült bennem, hogy a korábbi tulaj életkorából adódóan valószínűleg nem frissítette a Blue&Me rendszert. Felkeresve a B&M hivatalos oldalát és követve az update-hez szükséges instrukciókat a probléma megoldódott. Először az 5.5 majd az 5.6 update telepítését kellett elvégezni. Öröm és boldogság. Legyen tánc! :D

>> SzervizGyapi Ɨ|ѯ // Alfa 159 2.2 JTS berlina // 2016-08-12

B&M nem működik - USB dugó van, B&M is,
Hibajelenség: Telefon és *))) gombokra semmi reakció, Main menü nem jelenik meg, nem beszélget velem, pendrive az USBbe dugva semmi, mintha zsebembe tenném.

A blogokban körbenézve rész információkat találtam, nem segített.

1. Neten keresgélés közben ezt találtam: alfaowner.com forum Is there a Blue & Me Reset? Azt írják le kell csatlakoztatni az aksi negatív sarúját legalább fél órára.
Nem jött be.

2. Blue&Me hivatalos oldalról letöltöttem a friss verziót és a leírás alapján próbáltam telepíteni.
Semmi, mintha nem is dugtam volna be a pendrive-ot

3. Megnéztem Multiecuscannel,
- műszerfal minden (Blue&Me) pontban csatlakozási hibát ír ki. nem találja.
- proxi rendezésnél REMOVED CAN MODULES::Info-Telematikus/Convergence csomópont (NIT/NCV)
úgy néz ki fizikai gond van.

4. biztosítékok rendben,
F23, F49, F51-nek lehetne köze hozzá

tehát csere.....

5. találtam jófogáson B&M modult szállítással 7.000ért. 2007es 159-ből, pont ami nekem kell. Nem hagyhattam ott. A 30-70.000 forintos bontós árhoz képest ez karácsonyi ajándék volt.

6. belekerült, de nem vagyok teljesen boldog
csere gond nélkül, comp felismerte azonnal, MES-ben proxi rendezés megvolt,
csatlakozik telohoz, adatokat is áttölti, hívni is lehet, de az alábbi hibák megmaradtak:
- usb-t nem érzékeli
- engem nem hallanak, csak én hallom, amit mondanak, mintha le lennék némítva. persze leellenőriztem ötször, nem vagyok, legalábbis nem beállításokkal.
- német nyelvű

7. USB csatlakozót kesztyűtartóban kiszedtem, és lám, kábelcsatlakozó nincs rádugva. Rádugtam, tökéletes

8. így már az angol nyelvet is simán fel tudtam tölteni

9. hátra volt még a mikrofon. Tetőlámpa ki, nincs benne a mikrofon!? Kábelt valahol félretolva megtaláltam. Bontóban 2000-ért kaptam használt mikrofont. Betettem, tökéletes.

Végre minden tökéletes.

...és ha már kiszedtem a tetőlámpát, akkor led izzókra cseréltem az olvasólámpákban.

>> EgyébRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2016-04-24

Update: A kézikönyv elérését már nem tudom biztosítani, de azt érdemes szerezni hozzá.

-------------------

Úgy láttam, hogy nem nagyon van hasonló jellegű blogbejegyzés a Blue&Me beüzemeléséről, ezért úgy gondoltam, hogy írok erről pár sort.

Biztos sokan vannak még úgy, mint én, hogy a Blue&Me-hez nem kaptak kézikönyvet a használtan vett Alfájukhoz, anélkül pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogyan kell a rendszert működésre bírni. Ezért első körben meg is osztanám egy cartárstól kapott pdf-es verzióját a kézikönyvnek:
Blue&Me manual magyar
Ez alapján egyébként nagyjából minden világos lesz. Amíg ezt nem kaptam meg, a netről próbáltam összegereblyázni az infókat. Találtam pl. hasznos youtube videókat a mobil csatlakoztatásáról. Pl. ezt itt: How to pair your mobile via Blue&Me to your Alfa Romeo | Wessex Garages (Ja, igen, angol tudás azért szükséges)
Mondjuk az autó nem egy 159-es és mások rajta a gombok is, ami miatt azért nem volt minden egyértelmű, de a már belinkelt kézikönyv segítségével minden világos lesz.

Egy pár apróságot szeretnék még hozzátenni, ami nem szerepel a kézikönyvben, mégis fontos és én elkínlódtam ezek miatt egy darabig. Ez a Media lejátszót érinti, ugyanis nekem fontos, hogy USB stick-ről, magyarul pendrive-ról (vicces, hogy a pendrive kifejezést inkább csak mi használjuk, az angol nyelvben nem ez a bevett) lehessen zenát lejátszani. A gyári rádión csak CD lejátszó van, pedig a CD már 2010-ben is egy ritka állatfaj volt, mára meg szinte kihalt.
Elsőnek azt szerettem volna elérni, hogy bluetooth-on keresztül a telefonon lévő zenéket tudjam lejátszatni a kocsival úgy, ahogy egy bluetooth hangszóróvel tehetem, hogy kivezérlem oda a jelet. Teljesen logikus ötletnek tűnt, de sehogy sem akart működni. A neten való kutakodás alapján arra jutottam, hogy ez nem lehetséges alapból. Bár a Blue&Me árul olyan app-ot az apple store-ban (talán androidra is van, nem győződtem meg róla), ami segítségével ezt megtehetjük, de nem ingyenes.
A kesztyűtartóban lévő USB csatlakozóval összekötve viszont gond nélkül játszhatunk le zenét a mobilról. Én annyi furcsaságot tapasztaltam (egy Samsung A5-ösöm van 5.0.2-es androiddal), hogy ha billentyűzár mellett dugtam rá a telefont, akkor nem érzékelte a rendszer. Csak akkor ismerte fel, ha fel volt oldva a telefon, amikor rádugtam.
Ugyanezen a csatlakozón keresztül játszhatunk le zenét a pendrive-ról is. A lényeg itt annyi, amit nem ír a kézikönyv, hogy az adathordozó FAT32 fájlrendszerű legyen, mert NTFS-sel nem akarja felismerni.
Nagyjából ennyi okosság jutott most eszembe, remélhetőleg hasznos lesz majd néhány tagnak :)

>> Tuning és extraCsilla83 // Alfa 159 SW 1.9 JTDm 16V Progression // 2014-10-22

Egy facebook-on látott postról jutott eszembe, hogy még mindig nem tudok németül. A Blue&Me-m meg még mindig németül beszél hozzám. Rákerestem, letöltöttem az update-hez szükséges fájlokat, aztán kiültem az autóba. 10 fok van kint, majd szétfagytam, az 5.5-ös update-et csak másodikra tette fel, végül 5.6-osra update-eltem. Ezek után az angol nyelvi update is felkerült ééééés a több mint fél órás fagyoskodásom után bemondta a néni, hogy System language updated :)

Kis segítség annak akinek problémája van a B&M-vel. Sokszor segít a szoftverfrissítés amit az alábbi módon hajthatsz végre: Látogasd meg az alábbi oldalt
Végy egy pendrive-ot formázd le FAT32-ben töltsd le a zip fájlt, bontsd ki a pendrive-ra! Ezek után dugd be az autó USB portjára ekkor leszedi a jelenlegi szofver verziót, figyeld a kijelzőn megjelenő infót. Az így kapott infóval "felvértezett" pendrive-val újra látogasd meg a B&M honlapot és ha van új verzió akkor azt töltsd le, bontsd ki a zip fájlt a pendrive-ra! Ezzel újra irány az autó, kis időbe telik kb. 3-4 perc (várd végig) és ha mindent jól csináltál akkor a telepítés végén az "update completed" felirat jelenik meg! Ezzel kész is a frissítés!