Mutasd

>> Szerviz2011-06-03

Érdekes feladat volt az ajtókárpit leszedése. Másképp van felrakva, mint az összes többi eddigi autómé...Rengeteg a csavar:
- kettő a zsanér felőli oldalon (2. kép), ja és a tükör háromszöget is le kell venni, azt is egy csavar tartja
- kettő az ajtó alján (3. kép)
- kettő a zseb két végén (a hátsó vagy 10 centi hosszú)
- egy a hangszóró alatt (4. kép)
- egy a kilincs alatt
- egy az ablakemelő kapcsoló alatt (5. kép)

Ablakemelő kapcsolót és a kilépő lámpát ki kell szedni, majd az egész kárpitot felfelé emelve le lehet akasztani a tartó hengerekről (6. képen látni egy ilyet, az a fehér henger az). Ezek után a magas sugárzó vezetékét lecsatlakoztatva leemelhető a kárpit. (9-10-11. kép)
Az ablak tömítését a kis tartópöckökbe pattintott műanyag sín tartja. A 9. képen lévő hosszúkás nyílásokba illeszkedő műanyag pöckökön van. A legegyszerűbb lehúzni hosszában. Az üveg mögött is egy ilyen megoldás tartja a külső oldalt. Lehúzott ablaknál némi ügyeskedéssel kiszedhető. A 7. képen jól látható a kopás, emiatt akadozott az ablak, mert a kopott részen nem csúszik az üveg.

A visszarakásnál nem árt, ha még egy helyen hajlik az ember ujja. Ha nem, egy nagyobb csavarhúzó segít a bepattintásnál. Egyszerűen rá kell nyomni a sínt a patentokra. (Valamit tudhattak 14 éve, mert még mindig működik a patent.) Harmadikra sikerült is, mert az első két alkalommal nem találtam a helyes pozíciót. A 9. képen látni, hogy az ajtó végénél is van két patent, ha nem találjuk el a pozíciót, ezek nem illenek a helyére.

Próba, ablak fel és le. Most már könnyen megy, nem akadozik, de továbbra is nyekereg. Az emelő szerkezetet tanulmányozva egyértelmű, hogy némi kenésre szorul. WD40 leugrott a polcról, psssz, psssz, és mint az új.

Mehet minden vissza. Most jött a fekete leves. A kárpitot nem egyszerű visszaakasztani a hengeres izékre. Közben az ablakemelő csatija leesett a kárpit mögé. Persze már betekertem az összes csavart, mire észrevettem. Szedhettem le újra, mert mögé benyúlni lehetetlen.

Végül is minden sikerült, csendben és akadálymentesen siklik az ablak.