Mutasd

>> Szerviz2020-09-30

Sajnos előjött újra a VDC & Hill Holder hiba!

Most a féklámpa kapcsolót cseréltem a pedálnál és úgy néz ki, hogy ismét minden rendesen működik. (Lekopogom!)

>> Szerviz2020-08-31

Egerben voltunk, zökkenőmentes volt az út oda és visszafele is. Viszont mikor hazaértünk Pestre arra lette figyelmes, hogy a kocsi hátulja (SW) tiszta olaj és a kocsi alja is végig. Azt hittem, hogy rámentem valami olajos cuccra és felverte, de sajnos nem így volt.
Vasárnap a kocsi alá néztem és láttam, hogy a váltó környékéről, illetve a féltengely szimeringjétől jött az olaj, amely piros színű volt, így egyértelmű, hogy váltóolaj.

Hétfőn aknára álltam, leszedtem a motorvédő burkolatot, jobban körbenéztem a motortéren is és láttam, hogy a szelepen és a szimeringen nyomta ki a kenőanyagot.

1. lépés, hogy a váltóolajat leengedtem, hogy mennyi folyt el belőle.
Ugye egyszer már cseréltem benne olajat, de akkor a betöltő nyíláson vákum segítségével szívtam le és töltöttem be az újat.

Szóval leengedtem az olajat és kb. 3,5 liter jött le úgy, hogy már legalább elfolyt 0,5 liter.
Meg is lett a hiba oka, túl sok olaj volt a váltóban. Vettem új váltóolajat 3db Tutela Matryx GL-4 75W-85 (darabja 3.190 Ft volt). Beletöltöttem mind a 3 liter.

Eltelt, közel 2,5 hónap és semmi próbléma nem jelentkezett, nincs olajfolyás se semmi.

Legfőbb tanulság, hogy mindig alul engedjük le az olajat és 3 liternél ne töltsünk bele többet, mert kinyomja magából.

>> Szerviz2020-06-18

Borzalmasan nyikorgott már a jobb első felső lengőkar TRW márkájú. Már volt benne szilent cserélve (TRW), de az is feladta a harcot. Így hát rendeltem egy Lemförder lengőkart.

AutoDoc-ról rendeltem, gyorsan megérkezett. Szállítással együt volt 27.900 Ft.

Ki is cseréltem, de sajnos 3000km bírt, és ez is szintén elkezdett nyikorogni siralmas módon.
Fújtam már be Lítiumus WD-40-nel de nem igazán segített. Egyszer kiszedtem, hogy megnézzem melyik szilent kezdett el vonyítani de nem jöttem rá. Viszont észrevettem, hogy a baloldali szilet már kotyog.

Viccesnek tartom, hogy egy közel 25eFt-os "minőségi" lengőkarnak már kivan a szilentje és nyikorog.

Máskor tényleg az olcsóbb lengőkart választom és sűrűbben cserélem.

Amit viszont megtudtam, hogy nem mindegy a csavar mehúzási nyomatéka, mivel képes a csúszós szilentet kihordósodni és hamarabb elkezd nyikorogni.
Elvileg a meghúzási nyomaték 25NM!!!

>> Szerviz2020-04-28

Motul 8100 X-cess 5W-40 olaj került a kocsiba, illetve Mann-Filter szűrő.

5+1 litert vettem, ami 13.190 Ft + 3.250 Ft = 16.440 Ft
Mann Filter olajszűrő: 4.400 Ft
Filtron pollenszűrőt is kapott: 3.540 Ft

>> Tuning és extra2020-04-23

UPDATE!

Most volt a kocsi (2020. okt. 7-én) vizsgázni és nem kötöttek bele. Mai napig hibátlanul teszi a dolgát a ködlámpa!

Körülbelül olyan március magasságában kitakarítottam a fényszórókat, és láttam, hogy a foncsorok jó állapotban vannak, így hát szeretném azok állapotát megőrizni.

Ekkor jött az ötlet, hogy valamilyen nappali menetfény (DRL) jó lenne. Láttam olyat, ahol az index helyére rakják a LED-et és indexelésnél átvált. Ez annyira nem tetszett, viszont kókányolni nem szerettem volna bele semmit.

Pont szembejött velem a netem az Osramnak az egyik nappali menetfényes ködlámpája (Osram LEDriving FOG PL Blue). Elmentem a Lumenethez megnézni és nagyon meggyőzött. Pont akciós volt náluk, így hát megrendeltem. 24.000 Ft-ra volt leértékelve és 3 nap alatt megjött. "E" szabványos, így nem köthetnek bele vizsgáztatáskor, de a rend éber őrei sem.

Hamar beszereltem, mert nem bírtam várni. Kellett egy kis átalakítás a csatlakozók terén, de vízmentes csatlakozással gyönyörűen meg lehetett oldani. Ezután jöttek a méricskélések. 3 szálat kellett bekötni, a megadott helyekre. Értelemszerűen a piros ment a pozitívra (+), a fekete a negatívra (-),melyeket közvetlenül az akkumulátorra kötöttem, a használati is ezt javasolta.
Volt még egy kék szál, melyet a helyzetjelző vezetékével kellett közösíteni, ez maga a jel illetve tiltó vezeték. Mivel amikor a tompított világít, akkor a helyzetjelző is világít, ezért ekkor a DRL nem működhet. (EZ A SZABÁLYSZERŰ BEKÖTÉS).

Nagyon szépen világít, mind a DRL, mind pedig a ködlámpa. Nappal is sokkal jobban látszik az autó, szóval hamarabb észrevesznek. Megérte az átalakítás, kb. olyan 2-3 órát vett igénybe a beszerelés. És végre értelmet nyert az automata fényszóró kapcsoló.

A ködlámpa vetített képe tökéletes, nulla a szórt fény, erős a fénye.

>> Szerviz2020-04-19

Nagyon idegesítő volt, hogy az első illetve a hátsó fékek, mindig visítottak fékezéskor. Így hát elhatároztam, hogy lecserélem az 75-80%-os fékbetéteket.
Csoportban keresgéltem sokat, hogy mire lenne érdemes váltani. Mivel Textar tárcsám és betéteim voltak, ezért a Brembo betéteket ajánlották.
Be is tettem őket, illetve a hozzáadott tartókengyeleket és csavarokat is, majd jött a bekopás időszaka. Semmi hangja nem volt és mai napig sincsen. Néha azért hátulról egyszer-egyszer megnyikkan, de semmi vészes. Ha bemelegedett akkor egyáltalán nulla.

Körülbelül, olyan 3000km után arra lettem figyelmes, hogy hátulról klattyanó hang jön, mintha valamilyen szilent szétment volna. Előre-hátra is csinálta, aztán rájöttem, hogy a hátsó betéteket tartó kis konzolba lötyög a betét. Visszatettem a régi tartókat, (azokat eltettem tartalékba) és megszünt a hiba.

Hiányzott az egyik tárcsánál a rögzítő csavar, így hát azt is rendeltem és pótoltam. (Textart vettem)

Ha már lent voltak a kerekek, akkor kaptak egy alapos mosást, azonfelül a kerékjáratokat is szépen megtisztítottam. A vízelvezetőket színtén kitakarítottam, hogy azzal se legyen gond a későbbiekben. (Sok szemét nem volt benne, mert félévente takarítom.)

Első fékbetét: 13.730 Ft
Hátsó fékbetét: 11.180 Ft
Tárcsához csavar: 822 Ft

>> Esemény2020-04-15

Valamiért késztetést érzek mindig arra, hogy lefotózzam, ha a paripa egy kerek számhoz ér.
Itt sem volt másképp, pláne, hogy 1 éve van nálam! 14.000 km együtt, hibamentesen.

Ha egy szót tudnék mondani rá: IMÁDOM!

 
>> Szerviz2020-03-12

2015-ös akkumulátor volt a kocsiban, így hát gondoltam kicserélem.
Bemérettem az előző aksit, azt mondtak, hogy az indítóképessége 67%-os. Emiatt döntöttem a csere mellett.

Olaszból volt a korábbi aksi "ELIOS", mely 70Ah és 620A-os volt. (2.kép)
Most egy Banner: 72Ah, 680A-es aksi került bele. (3.kép)

>> Szerviz2019-12-11

Már régóta zavart, hogy bepárásodnak az oldalsó indexe, így hát eljött a csere ideje.
Mind a két oldalon kicseréltem. 2500 Ft volt darabja, szóval nem egy nagy összeg, de annál inkább szebb.

Gyönyörű szép fényesek és mosás után sem áznak be!

>> Szerviz2019-11-04

Este már nem láttam semmit szinte a tompított fényszóróval, ezért muszáj volt valamit ezzel kezdeni. Így hát szétszedtem a lámpákat, megtisztítottam a foncsort (hála nem égett szét) illetve a benne lévő projektor üveget, amely eléggé opálos volt.

Összeszereltem, és végre látok. Nagyon jól sikerült, egyszerű művelet.
Cseréltem is izzót benne: Osram Night Breaker Silver H7 +100%. --> Szuperül világít.