ystuc - főkép
>> SzervizAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2021-11-19

Kiderült, hogy miért szakadt el az ékszíjam. Megint szétesett az ékszíjtárcsa. Ez azért is nevetséges, mert kereken 3 évet bírt, ezalatt mindössze 10ezer km-t mentem az autóval. Tehát amikor 3 évvel ezelőtt cserélve lett, akkor vagy valami használt szar került bele, vagy egy hulladék, rossz minőségű új. A gyári 14 évet és 200ezer km-t bírt. De ezzel már nem tudok mit kezdeni, nyilván levonom a megfelelő konzekvenciát.
Szervizben töltött idő alatt még cserélve lett a tárcsán és az ékszíjon kívül egy kipufogó flexi, mert rezonált az egész bal hátulja. Futóműben egy felső lengőkar és egy hátsó stab. szilent is cserélve lett. A váltó kulisszát kellett még javítani, mert nagyon akadt. Valamint teljes vezérlés- és olajcsere is volt. Végül felkerültek a téli gumik.

>> SzervizAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2016-11-15

Az első futómű kicsit le volt gatyásodva. Kigyorsításnál a jobb oldal rángatott, a féltengelyre gyanakodtam. A gyanú helytálló volt, viszont megbontás után kiderült, hogy nagyobb a baj. Cserélni kellett mindkét oldalon elöl az alsó és felső lengőkarokat, és a féltengely csillagokat. Ezen kívül volt néhány apróság, ami orvosolva lett. Nem szólt a duda, lógott a motortakaró burkolat, a bal oldali A oszlop belső kárpitja is lifegett. Valamint a bal első lámpa alatt nagy volt a hézag a lökhárítónál, az is meg lett igazítva. Ezeken kívül felkerültek a téli kerekek is. A művelet műhelyében készült.

>> Tuning és extraAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2016-03-11

Hónapok óta ment a keresgélés, hogy szakember építse be az airride rendszert. De aki közelben van, az tele volt munkával, aki meg ráért volna, az nagyon messze él. Aztán végül mégis lett valaki a közelben, aki ráért. Sajnos minimálisan ugyan, de hiányos volt a készlet, pár dolog hiányzott. De ez csak beépítés közben derült ki. Végül sikeresen bekerült. A rendszer jó, hibátlanul működik, de rá kellett jönnöm, hogy tényleg nincs rá szükségem. Ez már a beépítés előtt is megfordult a fejemben, de ha már nálam volt, mindenképpen ki akartam próbálni. Terveim szerint nem marad bent sokáig az autóban.
A teljesen leeresztett, valamint a teljesen felemelt állás között kb 15 cm van, szép nagyot emel. Minimálisan lett keményebb a futómű, teljesen jól használható a mindennapokban is.

>> Tuning és extraAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2015-11-22

Mindig is tetszettek az airride-os autók. Terv volt, hogy egyszer nekem is lesz. De nagyon drágának találtam a 0-ról megépíteni egy ilyen rendszert. És tulajdonképpen nem is volt rá soha szükségem, viszont Kócosw szólt, hogy van egy kész szett Németországban, ami eladó. Típusspecifikus, Alfa 156-hoz való. Árban jobbnak tűnt, mintha darabokból kéne összerakni, bár így sem volt olcsó. Mindenesetre felvettem a kapcsolatot az eladóval. Elkezdtem alkudozni, de csak nem tudtunk megegyezni. Úgyhogy nem is foglalkoztam tovább a dologgal. Aztán egyszercsak jött egy email tőle, hogy csak meg kéne egyeznünk. Végül sikerült egy számomra is megfelelő árat összehozni. Ez számszerűsítve 700€ volt, ami átszámítva 220000 Ft. Ez így sem kevés pénz, de tekintve, hogy a rendszer megépítése 3800€-t kóstált, azt hiszem jó árat alkudtam ki. Kócosw és Baffi intézte a pénzügyeket Németországban, illetve magukhoz is vették a készletet, majd egy kollégájuk segítésgével került hozzám.
Maga a rendszer sárga Bilstein (B6 vagy B8) gátló alapokra van építve. 20 literes alutartály a levegőnek, Viair kompresszor, dupla mutatós órák képezik a részeit.
Az erdeti tulaj egy gyönyörű 156-os tulaja volt. Az autó ITT megtekinthető. Kb 5000 km került az autóba, amíg bent volt az airride, aztán a srác úgy döntött, hogy eladja a kocsit. De egyben nem sikerült jó áron, így darabokban, bontva került értékesítésre. Így volt ez az airride szettel is, mely 1800€-ért cserélt gazdát. Az új tulaja egy 147-esbe akarta berakni, de sajnos az az autó motorikusan nem volt tökéletes, többször is volt vele gondja, így nem került be. Ő rakta fel 1000€-ért az EBay-re. Tőle került hozzám 700€-ért. Hát, ennyi a rövid története a cuccnak.

>> EgyébAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2013-03-20

Ma GabCsiék műhelyében jártam, felkerültek a nyári kerekek. Az ősszel náluk lett beállítva a futóművem is, és azt vettem észre miután akkor eljöttem tőlük, hogy a kormány picit jobbra áll. Az autó nem húz el, de a kormány csálé. Ezt akkor jeleztem is Nekik. Ma ez orvosolva lett, most már ha egyenesen megyek, akkor a kormány is megfelelően áll.
A téli felnikről levették a gumikat, a 4-ből 3-at görgőzni kell. Ha kész lesz, akkor vagy fényezve lesznek a felnik, vagy színterezve, aztán még be kell szereznem 4 téli gumit a következő szezonra, mert a mostaniak teljesen elhasználódtak.

>> SzervizAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2012-11-02

Fel akartam rakatni a téli kerekeket. Ez meghiúsult, mert az új fékek miatt nem fér el a 16"-os felni. Így jártam... Viszont a nyári első felniken lecserélődött a gumi, utána be lett állítva, át lett nézve teljesen a futómű, csak a szillenetek lesznek lassan cserések, minden más hibátlan és most ismét nagyon kellemes az autó, nem ráz az eleje egyáltalán. Minden GabCsiék műhelyében történt.

Hogy most pogácsával (kb 5mm-es kell) megoldom, vagy beruházok 17"-os téli kerekekre, még nem dőlt el.

>> SzervizAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2012-08-23

Az autó eleje rázott már egy ideje. Korábban GabCsitól megtudtam, hogy a centírozás nem elég, gumicsere lesz a dologból. Ez legkésőbb jövő tavaszra be is van tervezve. És bár nem hibátlan guminál nem hoz tökéletes eredményt a futómű beállítása, átmenetileg megoldás. Na, meg ártani nem árt amúgy sem. Volt is egy kis meló vele, a bal oldal jó volt, de a jobb oldalon kellett kicsit állítani. Tavaszra a gumivásárlás mellett a felnik görgőztetése is tervbe van véve, mert a legutóbbi centírozásnál elég sok súlyt kellett feltenni. Egyelőre nagyobb sebességnél nem próbáltam, de városban érezhetően kevésbé rángatja a kormányt a futómű.

>> SzervizAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2011-11-02

Egy ideje kopog az első futóművem, és mivel egyre hangosabb, ma megnézettem. Alfater és Gerissimo megtekintették, és az derült ki, hogy két alsó lengőkar gömbfej, valamint két darab stabilizátor szilent lesz cserés. Ha minden jól megy, akkor erre az akcióra jövő héten fog sor kerülni.

>> SzervizAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2010-03-23

Ma elmentem a lézeres futómű beállításra. A Megyeri úton van egy szervizállomás, ott dolgozik egy ismerősöm, elgurultam hozzá. Ő állította be tavaly is a futóművet. A gép azt mutatja, hogy minden tökéletes, a gyári előírásnak megfelelő. A tavaly beállított értékeket hozza a műszer, semmi nem ment el. Ismerősöm szerint ez a gumikopás a belső részen minden autónál előfordul, és nem kell aggódnom egyáltalán. Hát, remélem igaza van, és a megnyugodhat a lelkem...

>> SzervizAlfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2010-03-22

Lekerültek a téli gumik, és felhívták rá a figyelmemet, hogy az összes kerék belső fele kicsit kagylósan elkezdett kopni. Mivel ez nem annyira ideális dolog, gondoltam megnézetem rázópadon, hogy a lengéscsillapítóra milyen értékek jönnek ki. Bár furcsának találnám, ha az összes gátló egyszerre adta volna meg magát. A Speedy gyorsszervízben most ingyenes átvizsgálási akció van, ezt kihasználva el is mentem a Váci úton lévő műhelybe. A rázópad bár nem tökéletes, de elfogadható értéket hozott, vizsgán még simán megfelelne, de most nem ez a lényeg. Fel is lett emelve az autó, szegény srácok jól megszenvedtek ezzel, ugyanis a küszöb miatt nem egy egyszerű dolog megemelni az autót. De semmi nem lóg, minden a helyén, futómű hibátlan. Most már csak a kerék dőlésszögének ellenőrzése van hátra, másra már nem tudok gyanakodni. Viszont ez holnapra marad, majd elviszem lézeres beállításra az autót. Remélem megoldódik a probléma...