Blog >> légtömegmérő

>> Szervizkreol32 // Alfa GT Kupé // 2021-01-03

Pár hete figyelmes lettem egy kis teljesítmény vesztésre. Gondoltam a turbó környékén keresendő a hiba. Kicseréltem a vákuumcsöveket illetve a legtömegmérőt. A szenzor eléggé elvolt szennyerzőve, így abszolút visszaköltöztek a lovak a helyükre. Megérte a pénzét. Természetesen gyári MAF került a kocsiba :D

>> SzervizBéci Ɨ|ѯ // Alfa 166 2.5 V6 24v // 2019-05-29

Történt, hogy gyorsítás közben 4500-as fordulatnál erős torpanást lehetett érezni és csak nehezen akart feljebb menni a fordulatszám mérő. Majd a reggeli indításnál leejtette a fordulatszámot, rövid ideig nem is ment mind a 6 henger, durrogott, köhögött. Gyorsan be is jelentettem Rumenhez, aki rövid idő múlva hívott, hogy kipucolt mindent, de még most se jó, sajnos ki kell cserélni a MAP szenzort. Legalábbis én így értettem. Mondta, hogy a bolgár alkatrész kereskedőknél most nincs ilyen raktáron, tudok-e szerezni? Mondtam, megnézem és visszaszólok.
Elkezdtem kutatni az ismertebb magyar alkatrészes cégeket, de MAP szenzort nem is találtam a listában. Itt már kezdett gyanús lenni a dolog, meg valahogy rémlett is, hogy MAP szenzor csak a dieselekben van. A biztonság kedvéért felhívtam Erhardtékat az Alba alkatrészénél, gyorsan kiderült, hogy MAF szenzor lesz az, amit én eddig csak légtömegmennyiség mérőként ismertem.
No, száz szónak is egy a vége, rendeltek nekem, két nap múlva Pesten volt Apumnál a cucc. Szerencsére feleségem épp otthon volt, így pár nap múlva ki tudta hozni Szófiába.
Hétfő reggel Rumen beszerelte és láss csodát minden rendben. Most érzem, hogy nem csak a torpanás volt, hanem ereje is kevesebb volt, mert most nagyon megy. :) Érzésre legalább 30 lóerőt kaptam vissza. És a reggeli indítási nehézségek is eltűntek.
Rumen egyébként elmesélte, hogy ezeket az érzékelőket a Bosch bulgáriai gyárában gyártják, darabját 3 dollárért. Aztán bekerül a műanyag házba és hopp 180 dollár lesz az ára...

>> Tuning és extraJulesTS // Alfa 156 1.8 TS // 2017-11-17

A családi flotta Mitsubishijének légtömegmérő elhalálozása hozzájuttatott az előző légtömegmérő tuning alkalmával kikerült műanyag rács szebb és jobb alternatívájához, a vékony alumínium lemezből készült méhsejt rácshoz. Szerencsére a japán légtömegmérő szűk nyílása mögött jóval nagyobb méretű rács rejtőzködött amiből éppen ki tudtam vágni a Bosch csövébe passzoló darabot. A rácsot az új helyére szorosan sikerült bepasszintani, de a biztonság kedvéért kis tömítő pasztával fixáltam véglegesen. Egy nap száradás után bekerült helyére a tuning légtömegmérőház. Megnyugtató érzés, hogy most már kis ellenállással de laminárisan áramlik a levegő a légtömegmérőben. :O)

>> SzervizJulesTS // Alfa 156 1.8 TS // 2016-07-19

Pár hete szétszedtem a PCV szelepet, hogy megtisztogassam, de sajnos úgy elugrott a rugója valahova, hogy nélküle kellett összeraknom (a PCV szelepet ledugózva). Így sajnos a kartercsö telebüfögte olajpárával a légtömegmérőt és azt a pár napot sem bírta ki, amíg beszereztem a bontott PCV szelepet. A teljesen megdöglött légtömegmérő helyett vettem egy utángyártottat (ami elvileg a Bosch 0 281 002 309-nek felel meg), amivel kb 2000km-t mentem, de nem volt 100%-os. Látszólag rendesen működik, de padlógázas gyorsításnál kb 6000-es fordulatnál felvillan a műszerfalon az injektor jel és egy picit meg is torpan a gyorsulás. Ma vettem egy bontott Bosch-t, amivel a próbaúton már nem volt ilyen probléma...

>> SzervizForró // Alfa 155 2.0 ts 16v sport // 2015-12-27

Még mikor tavasszal kipucoltam a fojtószelep házat és a csöveket láttam, hogy a légtömegmérő után könyökcső el van repedve. Természetesen ez is kincs, mint a balos kilincs, úgyhogy eddig váratott magára a csere, de Marklarnak köszönhetően akadt ez is (+csomó más cucc is) légtömegmérővel együtt, szóval így akciós csomagban cserélve lett. Érezhetően jobb az autó, megszűnt a hidegben lévő erőtlenség.
Továbbá egy ideje világított a check panelen az alacsony olajszint jelző. Ezt is cseréltem, most már jól működik. Elég nehéz volt hozzáférni, épp elfért a villáskulcs a féltengelytől.

>> Szervizricsko96 // Alfa 145 1.4 Twin Spark // 2015-12-27

Nyáron nagy melegekben hosszabb indítózást igényelt a kocsi, nagyon egyenletlenül húzott hideg motorral. Télen is szenvedős volt az első pár kilométer.

Ferkéhez elvittem, és kiolvasta a légtömegmérő hibáját. Sikerült olcsóbban beszerezni egyet, amit ki is cseréltünk faterral még november végén. Azóta már hidegen is szép egyenletes, és jobb fogyasztást is mértem. ( 9,8 litert mentem vele most, főleg városban, előtte télen 11 körül volt.)

A szervó lesz a következő, amit meg akarok végre csináltatni, mivel főleg ezekben a hidegebb időkben kegyetlenül visít.

>> SzervizBomi // Alfa 156 2.5 V6 24V // 2015-12-22

Alapjáraton érezni lehetett egy kis rángatást néha ezért úgy döntöttem kitisztítom a légmennyiség mérőt, vettem speciális tisztító spray-t hozzá illetve kapott új légszűrőt is (UFI). Szétszereléskor örömmel láttam,hogy a légmennyiségmérő szinte új állapotban van, talán Svájcban már cserélték. Egyenletesebb lett az alapjárat szóval nem ártott a tisztítás viszont a lambdaszonda jelem még gyanús (nem állandó frekvencián dolgozik) és úgy láttam azt még nem cseréltek benne (220 ezernél jár) úgyhogy a következő egy új szonda lesz.

>> Tuning és extraJulesTS // Alfa 156 1.8 TS // 2015-11-12

Mivel a légszűrő elötti levegőcső bevált, a következő olcsó, de hatásos tuning, a légtömegmérő átalakítása következett. A műanyag rács és a drótháló feladata a turbulens áramlás "kiegyenesítése". Vannak akik szerint a nagyobb szennyeződésektől védik a légtömegmérőt, amihez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem volt semmi ilyen szennyeződés a rácson fennakadva és egyébként is régen rossz, ha ilyeneket kell megfognia...
Szóval ez a két dolog jókora fojtást visz a szívó részbe, de szerintem csak kevés pozitívumot tesznek. Vannak jobb megoldások, mint a vaskos műanyag rács+ drótháló (pl. a Mitsubishi lemezből készült méhsejt rácsa). Sajnos nem sikerült olyan méhsejt rácsot felkutatni, ezért a sima eltávolítás mellett döntöttem. A tesztút bizonyította, hogy a teljesítmény szempontjából felesleges az a rács meg a drótháló. :)

>> SzervizMr. Z // Alfa 166 2.5 V6 24V // 2015-10-06

ma megjött az új Bosch légtömegmérőm, ég-és föld, az előző is mérte, gázadásnál amikor kiolvastuk folyamatosan változtak feszültségértékek , mégse ment úgy a keverék túl dús volt. Kicseréltem ma állat lett. megér egy havi minimálbért egy ilyen szenzor.....

Az egész úgy kezdődött, hogy az alapjárat ingadozott, később torpanások is voltak nagy gyorsításkor. Volt persze TPS reset, nem igazán segített. Volt fojtószelep takarítás, de idővel a probléma visszajött.

Később már nagyon alacsony volt az alapjárat, volt hogy belefulladt, a keverék dús volt, 6-7000-es fordulaton úgy füstölt mint egy TDI :)

Kiolvasáskor az LMM mért értékeket, de nem volt a bosch táblázatának értékein belül.

Kicseréltem és a különbség nagyon durva! Most már érezni, hogy megvan mind a 190 ló.

>> SzervizForró // Alfa 155 2.0 ts 16v sport // 2015-04-30

Előző bejegyzésben említettem, hogy volt kis elektromos zűr, úgy tűnik sikerült megoldani a dolgot (kopp-kopp). A hibajelenség a következő volt: Reggel első indításnál hideg motornál ugye először magasabb a fordulat az automata szivató miatt. Na, amikor ugye ezt az elektronika leejtené a normális 850/min körülre, akkor elkezdett fulladozni a motor. Ezután újra felment a fordulat 1000-1300 közé, utána megint le, fulladozik, vissza. Ezt kb 1-2 percen keresztül játszotta, ha hagytam. Ha az első leejtés után elindultam után már nem csinálta. Továbbá volt még hogy alacsony fordulaton erőtlennek érződött az autó, mintha még vagy 5 mázsa rá lett volna akasztva. Illetve előfordult ez üzemmeleg motornál is indítás után, elég érdekes volt. A lényeg, hogy a diagnosztika alapjárati motort írt hibának, de első körben úgy döntöttem, hogy csere helyett kipucolom a szívócsonkig az összes csövet, a fojtószelepházat és a légtömegmérőt, hátha segít valamit. Elég sok trutyi jött ki belőlük. Még olajcserekor ez a pucolás megtörtént a légszűrőig, így ezzel a mostani művelettel a szívócsonkig tiszta a rendszer. Szétszedésnél előkerült a hiba valószínűsíthető oka: A gumi cső, ami a légtömegmérő és a fojtószelepház között van el van repedve. Ez cserealkatrész hiányában szigszalaggal orvosolva, viszont azóta már meg van a cseredarab is. Természetesen ami bilincseket bolygattam, kicseréltem.
Eredmény: Fentebb leírt hibák eltűntek, további tapasztalat, hogy nincs olyan, amikor gurulok és kinyomom a kuplungot, hogy leesik a fordulat, majd korrigál, hanem egyből beáll fix 850-re.