Egyébként az olaj szűrő tartóra rá van írva, hogy Mann-Hummel.
És csak érdekesség képpen az 1.4 PDTI szűrője:

Ami benne volt, az asszem' Wix. Szintén a nem ajánlatos kategória.
Ez még jobban összeesett. :(
Gondolom gyári.
Itt négy "köröm" is van. Az ovál rövid tengelyén is.
A Knecht-re gondolsz, nem?
Egy dolog szólt a Filtron javára, hogy benne volt a két kis "köröm, dudor" a belső peremnél, ami fenntartja a helyén:

Ebben 35 ezer volt:

GTPeti2014-03-01 22:24:07 //
49175
Azt is lehet néha hallani, hogy a Mahle szűrőket is a MANN gyártja.
Ezért mondtam, hogy ortodox dolog ez a váltóméret.
159-hez még nem láttam dupla merevítéseset. Talán majd, ha Mann végre készít bele... merthogy a katalógusuk a légszűrőre "előkészületben"-t ír. Egyébként Mann-t akartam, de maradtam a Mahle-nál, mert azt már bevált az olajszűrőben. A légszűrőre kíváncsi leszek...
A baj az, hogy nem igazán lehet kiváltani. Az enyémen a gyári 225/50R17, alacsonyabbat (235/45) nem tanácsos rá tenni, mert tudjuk milyenek a budapesti utak. Az egyébként is alacsony hasmagasság lejjebb kerülne. Magasabb szintén nem tenne jót. Ezért az adott felninél jobb a gyári méretnél maradni.
Akkor nagy a szabadság. Lehet válogatni :-)
jáj, az nem jó.
szerencse hogy a menet nem nyúlt meg.
A 16 is gyári meg a 19 ti is. :)
Akkor?
GTPeti2014-03-01 22:12:52 //
49168
Jól mondod. Ez nagyon fontos jellemzője ezeknek a légszűrőknek. Ha lenne 159-hez külső-belső rácsos* én azt vennék.
(*156-hoz létezik ilyen, mint kiderült nem csak a MANN-ból. Egyből vettem is belőle 3-at v. 4-et a boltban. Elvégre a GTV-be is ilyen kell. :)
csocsi2014-03-01 22:12:36 //
49167
Köszönöm az észrevételeket :))
10k km.
Ami a nagyobb baj, hogy össze esett. Filtron volt, ha valakinek érdekes.
A kettővel ezelőtti cserénél megtépték, és szét kellet nyírni, hogy kijöjjön.
egy a lényeg a magyar hatóságnál ami kocka azt gurítják.
Egy remek példa mikor bejött az e60as bmw és volt már benne szélességjelző narancs led és meg akarták buktatni, hogy az nem gyári :)
Fordítva.
Eredetileg volt 205/50x16, a facelift után jött ehhez hozzá a 225/45x15.
GTPeti2014-03-01 21:58:51 //
49160
Na ez az...
A 225/45R17 gyári méret, annak a váltómérete pedig 205/55R16. Ennek ellenére a gyártó 205/50R16-ot adott meg a felsorolásban (mert az sportosabban néz ki, nincs az R16 ellenére sem olyan magas oldalfala.)
GTPeti2014-03-01 21:57:34 //
49159
"Azt hiszem a jövő héten bemegyek a helyi vizsgabázisra állásfoglalást kérni."
Én nem biztos, hogy ezt tenném. B)
hmm nem tudom. később szerelték-e 17 collal. Szerintem ha váltóméretet teszel fel nincs baj. mert a kerékátmérő nem változik. ha meg igen szólj és intézek vizsgát :):):)
A Spidernél maradva a két gyári méret pont nem váltója egymásnak. Pont erre játszanék, mert az az 2 centi átmérő különbség jól jönne. Tehát már a "méret" szó sem stimmel...
Azt hiszem a jövő héten bemegyek a helyi vizsgabázisra állásfoglalást kérni.
A hatóságnak max a Spider (mert arra szeretnék más gumit venni) használati utasítását tudnám mutatni, mert más nincs a kezemben. Abban meg nincs benne a 17-es kerékméret.
GTPeti2014-03-01 21:50:06 //
49155
Szerintem ez kiolvasható belőle. Mert a méret szó nem feltétlenül ezt a formátumot jelenti: "205/55R16". Az átmérő is egy méret... (Ha pedig a többi paraméter megegyezik a többi engedélyezett abroncséval, akkor ez így egy tiszta játszma. Nem csak a logika, hanem a fizika szerint is.)
szerintem ez igy nem is lesz benne. mert a jármű vonatkozó adatait nem a hatóság adja meg hanem a gyártómű, amit levezet a tip bizben, amit az eu elfogad. hmm?
talán ide be lehetne illeszteni az adott típus típusbizonyítványát, ill avagy eu-s forgalomba hozatali engedélyét. Azt meg egyszer adják ki egy modellre, legfeljebb módosítják az újabb modellévek esetén?
"gyári méret vagyis annak váltó méretei." - No, pont ez az a szabály, amit keresek. Mert ez így nincs benne.
annyira nem, mert a használható méreteket a gyártómű adja meg, és eszerint szabályozza az adott ország szakhatósága...
A gáz mindössze annyi, hogy az első szériánál a 17 coll méret nem szerepel a gyári adatok közt. Csak a facelift után :-(
Ha így nézem az enyémre nem lehet 205/55x16-ot feltenni, az újabbakra viszont igen. A futómű ugyan az.
nem jutott egyből eszembe, de ebben benne van minden! mert ugye nem aszerint élünk:)
gyári méret vagyis annak váltó méretei.
GTPeti2014-03-01 21:30:17 //
49148
Ez egy picit ennél gumiszabályabb szerintem. :)
Vegyük pl. a Spidert. E szerint a szabály szerint legálisan feltehető rá a 205/55R16, nem csak a 205/50R16, mert az átmérőre (értsd: méretre) pontosan akkora, mint a 225/45R17.
"36. § ...
(2)115 A járműre felszerelt gumiabroncs méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a jármű vonatkozó adatainak. "
Magyarul: gyári méret :-(
Piritu!
Ebben lehet többminden van!
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.koh
ha gondolod megkérdem jövőhéten ugyis megyek a nkh-hoz
Ezt találtam, de konkrétum ebben sincs :-(
Jó lenne, ha valaki, aki bennfentes infót tudna adni...
bár ha jol tudom van a felügyeleteken erre egy program adatbázis féle hogy mit milyen mérettel szerelnek, csak szarnak rá, hacsak egy fiat punto méretü kocsin nincs épp 20 colos kerék...
Azért írtam csak mert én is félve tettem fel, lesz ami lesz alapon, karácsony előtt szükség alapon volt.
talány a közlönyben a 89 / akármilyen rendeletben.
Azért az a légszűrő eléggé fekete. Mennyit mentél vele?
Az enyémen 225/50x17 van, azzal se csal az óra :-)
Felénk lebeszélt az ismerős a gyári mérettől való eltérésről.
Továbbra is keresem azt a jogszabályt (vagy akármilyen szabályt), ahol le van írva, hogy milyen gumiméret mehet át a műszakin.
nem biztos, hogy a fakabátok is díjaznák... :)
Emlékszem mikor a fast & furious filmek hatására elkezdtek megjelenni az alul neonozott tuningvasak, hamar be is tiltották ha jól rémlik, legalábbis levetették ha elkaptak :)
Egyébként nagyon jól néz ki, ha lenne pucámban és kicsit is értenék az ilyesmihez belevágnék én is :D
mi baj volt a leersztő csavarral?
csakis az alaposság:)
nyáron az asszonynép a gyermekkel takarították a sajátját. hát én majdnem akkorát röhögtem, de nem mertem :)
mindenesetre jobb ez a méret, nekem se ér le és nem is csal az óra
Elvileg ellenőrzik aztán meg.....
Amennyi pénz ott elhullott már, nehéz is oda bekerülni.